Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η Έρις ως κόρη Χάους

Η Έριδα (αρχ.Ἔρις) θεότητα της αρχαιότητας. Ήταν κόρη της Νυκτός και του Χάους, θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καυγά. Αδελφή του Άρη έσπερνε τη διχόνοια ανάμεσα σε θεούς και σε ανθρώπους. Κόρη του Χάους έφερνε την αλλαγή, την ανανέωση, την ελευθερία, όπου η ελευθερία δεν είναι σκλαβιά, είναι η ελευθερία που προσφέρει επιλογές η ελευθερία όπου ο χρόνος και ο χώρος είναι φορέας αναγέννησης κι όχι θανάτου.

Την Θεά Εριδα μαζί με την Θεά Υβρη και την Θεά Νέμεση την έτρεμαν Θεοί και άνθρωποι. Γι αυτό ο Δίας έδιωξε απ' αυτόν την πιθανότητα να μπλέξει με τις Θεές και τις έστειλε σε ένα θνητό τον Πάρη κι έμπλεξαν οι άνθρωποι.

Οι Ρωμαίοι είχανε μία ανάλογη θεά, που την ονόμαζαν Ντισκόρντια (λατ. Discordia). Υπάρχει και νεοθρησκεία βασισμένη σε αυτό το όνομα, ο γνωστός κι αστείος Ntiskorntianismos

Η μόδα ως τρόπος έκφρασης

Μόδα είναι ο τρόπος. Ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε, ο τρόπος που επιλέγουμε να συμπεριφερθούμε και να δηλώσουμε αυτό που είμαστε ή αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. 

Αυτό που δηλώνω ότι είμαι μέσα από διάφορα πράγματα, η ιστορία που φτιάχνω για τον εαυτό μου και ο τρόπος που το προβάλλω μέσ'απ'τον τρόπο ντυσίματος. Στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, ο ρουχισμός αποτελεί μια  βασική έκφραση της ύπαρξής μας ως ανθρώπινα όντα.

Πριν από μερικά χρόνια, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πίστευα ότι θα με βόλευε να φοράω κάθε μέρα τα ίδια ρούχα, το ίδιο στυλ, κάτι σαν στολή που να με βγάζει από την καθημερινή διαδικασία να συνδυάσω κάτι διαφορετικό και να αφιερώσω χρόνο γι'αυτό. Τελικά το ξεπέρασα σύντομα γιατί βαριέμαι εύκολα και δε μου αρέσει να καλουπώνομαι κρυμένη πίσω από μια στολή.

 Το πιο σημαντικό όμως ήταν η συνειδητοποίηση  της εφευρετικότητάς μου και της ευχαρίστησης που έπαιρνα συνδυάζοντας διαφορετικά κομμάτια. Δηλαδή τα στοιχεία εκείνα  που αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητάς μου.

Σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο;

Σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο; Γιατί οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το τσιγάρο κάθε Δευτέρα. Τότε η καλύτερη ημέρα για να το κάνετε είναι η Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μια αυξημένη τάση να κόβουν το κάπνισμα στην αρχή της εβδομάδας και κυρίως κάθε Δευτέρα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο (Σχολή Δημόσιας Υγείας), καθώς και του Ινστιτούτου της Σάντα Φε, με επικεφαλής τον Τζον Άϊερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν αναζητήσεις που γίνονται μέσω της Google σε διάφορες γλώσσες και αφορούν το κόψιμο του τσιγάρου.

Η αναλογία τέτοιων φράσεων στο σύνολο των αναζητήσεων ανά ημέρα έδειξε ότι υπάρχει μια παρόμοια τάση στις αγγλόφωνες χώρες, τις γαλλόφωνες, τις ισπανόφωνες, τις κινεζόφωνες, τις ρωσόφωνες κ.α., καθώς οι καπνιστές διεθνώς για κάποιο λόγο έχουν αυξημένη προθυμία να ξεκινήσουν το κόψιμο του καπνίσματος κάθε Δευτέρα.

Η εκδίκηση της νεράιδας

Ένα παντρεμένο ζευγάρι γύρω στα 60 γιορτάζει την 30η επέτειο γάμου σε ένα ρομαντικό και όμορφο εστιατόριο. Ξαφνικά μια νεράιδα εμφανίζεται μπροστά τους λέγοντας…

- Είσαστε ένα εξαιρετικό ζευγάρι και επειδή αγαπάτε πραγματικά ο ένας τον άλλον θα πραγματοποιήσω μια ευχή από τον καθένα σας.

- Εγώ θέλω να ταξιδέψω όλο τον κόσμο με τον αξιολάτρευτο άντρα μου, λέει η γυναίκα.

Η νεράιδα κουνάει το ραβδάκι και αμέσως εμφανίζει δυο εισιτήρια για κρουαζιέρα. Τότε λέει ο άντρας…

- Λοιπόν όλα αυτά είναι πολύ ρομαντικά αλλά ευκαιρία σαν αυτή δε θα ξανάρθει. Με συγχωρείς αγάπη μου αλλά η ευχή μου είναι να έχω μια γυναίκα 30 χρόνια μικρότερη από μένα.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο Θουκυδίδης τι θα εξιστορούσε για σήμερα;

«Καί ἐπέπεσε πολλά και χαλεπά κατά στάσιν ταῖς πόλεσιν, γιγνόμενα μέν καί ἀεὶ ἐσόμενα, έως άν ἡ αὐτή φύσις ἀνθρώπων».  Θουκυδίδης, Ιστορίαι 3.2

Ο Θουκυδίδης (περίπου 460 -398 π.κ.ε.) ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ιστορικός, παγκοσμίως γνωστός για τη συγγραφή της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πρόκειται για ένα κλασικό ιστορικό έργο, το πρώτο στο είδος του, που αφηγείται τα γεγονότα του πολέμου μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης (Πελοποννησιακός Πόλεμος, 431 – 404 π.κ.ε.).

Βιβλίο 3. Κεφάλαιο 82

[Για όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν…

5 δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου

Η στιγμή που αποφασίζεις να κυνηγήσεις ένα μεγάλο όνειρο είναι μαγική. Σε ενεργοποιεί και σε ενθουσιάζει. Καθώς όμως αρχίζεις να κάνεις σχέδια, τα πάντα καταρρέουν. Αυτό που έδειχνε σπουδαίο στο μυαλό σου, δεν φαίνεται εξίσου καλό στα χαρτιά. Οι σκέψεις που άλλοτε γέμιζαν το κεφάλι σου με ενθουσιασμό και κίνητρα έφυγαν. Τώρα, το μόνο που έχεις είναι ανησυχίες και αμφιβολίες. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν πρέπει καν να κυνηγήσεις το όνειρό σου.

Το σενάριο μοιάζει γνώριμο; Αν ναι, δεν είσαι μόνος/μόνη. Η σκέψη των ανησυχιών και των αμφιβολιών μπορεί να γίνει αποθαρρυντική και να σε αναγκάσει να σταματήσεις την επιδίωξη των ονείρων σου πριν ακόμα αρχίσεις.

Αν όμως όλα όσα λες στον εαυτό σου είναι μόνο δικαιολογίες που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα; Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε συγκρατήσει τον εαυτό μας εξαιτίας κάποιας δικαιολογίας. Θα είναι δύσκολο; Θα είναι ακριβό; Θα είναι επικίνδυνο; Αν ξεπεράσουμε τις δικαιολογίες και κάνουμε το πρώτο βήμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε οτι τα εμπόδια δεν βρίσκονται παρά μόνο στο κεφάλι μας.

Η αλήθεια είναι οτι κάθε μεγάλο όνειρο μπορεί να γκρεμιστεί και να απορριφθεί από μια-δυο δικαιολογίες. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε πότε οι δικαιολογίες ξεπροβάλλουν για να σε εμποδίσουν να ζήσεις την ζωή σου όπως θέλεις.

Επιζητώντας τον χαμένο χρόνο

Ημέρα μνήμης η χθεσινή, και λίγη αμπελοφιλοσοφία δεν θα έβλαπτε. Χώρος δεν υπάρχει δίχως χρόνο και αντιστρόφως. Τα ξέρουμε αυτά τώρα. Μας τα έχουν διδάξει φωτισμένοι άνθρωποι.

Από την Ελλάδα του ’40 είχε ζητηθεί χώρος. Είπαμε το «Όχι». Στην αρχή νικούσαμε υπερασπιζόμενοι το χώρο, αλλά στη συνέχεια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ υπέρμετρες δυνάμεις. Μέχρι που τον χάσαμε. Και πόναγε ο χώρος ο χαμένος.

Όταν αποκαταστάθηκε ο χώρος, άρχισε πια να πονάει  ο χρόνος που είχαμε χάσει. Μόνο παρηγορηθήκαμε κάπως που, λίγο-πολύ, χρόνο είχαν χάσει όλοι –όλοι-όλοι, παγκόσμιος ο πόλεμος. Και βαλθήκαμε να τον ξανακερδίσουμε εκείνον τον χαμένο χρόνο.

Πριν καλά-καλά το επιτύχουμε, εκείνοι που ήδη το είχαν επιτύχει μας τον ζήτησαν πίσω. Πάλι πολύ υπέρμετρες δυνάμεις. Αν μας είχαν ζητήσει χώρο, όπως τότε, ίσως να ήταν άλλες οι αντιδράσεις μας, όσο καμμένοι κι αν ήμασταν, όσο σοφότεροι και αν είχαμε γίνει από εκείνο το «Όχι». Τούτο φάνηκε, κάθε φορά που μπήκε ο χώρος ξεκάθαρα στο στόχαστρο.

Εύκολη κολοκυθόσουπα

Η Cucurbita moschata ή Cucurbita maxima, ή πιο απλά κολοκύθα, κυριαρχεί χάρη στο µέγεθός της στο φθινοπωρινό µποστάνι. Άλλοτε έχει το σχήμα ενός στρογγυλού μπουκαλιού µε μακρόστενο λαιµό, άλλοτε µοιάζει µε ένα γιγάντιο δάκρυ και άλλοτε πάλι είναι σαν στρογγυλό µπαλόνι πιεσµένο πάνω-κάτω.

Ως προς το χρώµα, πότε εμφανίζεται ντυµένη µε έντονο πορτοκαλί ή ανοιχτό προς άσπρο και πότε φοράει πράσινα µε ρίγες. Η σάρκα της, γευστική, θρεπτική και πλούσια σε βιταµίνες, είναι κίτρινη, σχεδόν χρυσαφένια, και φθάνει ως το βαθύ πορτοκαλί.

Οι τόσες παραλλαγές στο μέγεθος και στο χρώµα ανάγουν τη μελέτη του γενεαλογικού της δέντρου σε γρίφο. Πολλοί πιστεύουν ότι κατάγεται από το Μεξικό ή την Κεντρική Αµερική από όπου εξαπλώθηκε γρήγορα στις περιοχές των Ανδεων. Άποψη που ενισχύεται από υπολείµµατα της Curcubita moschata τα οποία εντοπίστηκαν σε σπηλιές του Βορειοανατολικού Μεξικού και χρονολογούνται γύρω στο 3500 π.κ.ε. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι «γεννήθηκε» στην Αφρική κι άλλοι στη Δυτική Ασία. Ωστόσο, τα πράγµατα περιπλέκονται καθώς και στα αρχαία ελληνικά περιβόλια καλλιεργούσαν κάποιες ποικιλίες, όπως τη νεροκολοκύθα.

Αγχολυτικές τροφές

Αν  ισχύει το «είµαστε ό,τι τρώµε», τότε πιθανότατα και η διάθεσή µας εξαρτάται από τη διατροφή µας. Μετά από χρόνια επιστηµονικών ερευνών, είµαστε πια σε θέση να πούµε ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες µπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέµηση του άγχους που δηµιουργεί η καθηµερινότητα.

Η τροφή που ηρεµεί: Ορισµένες τροφές περιέχουν συστατικά που µπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική µας κατάσταση, τροποποιώντας τα επίπεδα κάποιων ουσιών του εγκεφάλου, των λεγόµενων νευροδιαβιβαστών (ντοπαµίνη, σεροτονίνη, µελατονίνη κ.ά.).

Ο Πάγκαλος... Τζέιμς Μποντ: Οταν το Twitter έχει κέφια

Το έλα να δεις στα social media για την ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι παρακολουθούσε τους αμερικανούς πρεσβευτές σε Αθήνα και Αγκυρα. Φωτιές άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου περί παρακολουθήσεων και το Twitter δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο.

Η φράση «Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα» πυροδότησε πλήθος σχολίων και αντιμετωπίστηκε (μεταξύ άλλων) με πολύ χιούμορ και πολλές δόσεις... Τζέιμς Μποντ. Οι δαιμόνιοι χρήστες εγκαινίασαν αμέσως το hashtag #O_Pagkalos_kataskopos και από κάτω έγινε το... έλα να δεις. Μία μικρή γεύση των σχολίων στο Twitter.

Νοσταλγώντας την Υποκρισία

Όλες οι γενιές έχουν να πουν κάτι για «τα παλιά». «Η παλιά Αθήνα», «οι παλιές ανθρώπινες σχέσεις», «τα παλιά ταβερνάκια», «οι παλιοί έρωτες»… Η δική μου γενιά νιώθω ότι αναπολεί την παλιά υποκρισία των πολιτικών. Σε δούλευαν οι παλιοί πολιτικοί, αλλά σου έκλειναν και το μάτι. Έπαιζε ένα «Το ξέρεις ότι τώρα σε δουλεύω ε;». Κι εσύ όταν του έλεγες ότι θα τον ψηφίσεις, τον άφηνες να το καταλάβει ότι τον δουλεύεις. Υπήρχε μια σχέση, μια ειλικρίνεια σε όλο αυτό. Οξύμωρο, αλλά υπήρχε η ειλικρίνεια της αλληλοκατανόησης της υποκρισίας.

Δε λέω ότι ήταν καλό, αλλά έτσι και φορτωθείς εξουσία, η κοροϊδία λειτουργεί ως χωνευτικό της υποταγής. Αν δεν χωνέψεις την υποταγή σου, κάτι θα πρέπει να κάνεις για να σώσεις την αξιοπρέπειά σου. Να ξεσηκωθείς, ξέρω γω. Να βγεις στους δρόμους. Να παλέψεις. Διαφορετικά, είσαι ντιπ μαλάκας.

Ε, λοιπόν, αυτό το ντιπ μαλάκας μάς το πετάει τώρα στα μούτρα αυτή η κυβέρνηση. Βγαίνει ο Βορίδης, ας πούμε, μ’ εκείνη τη βελούδινη φωνή σαλιάρη ραδιοπειρατή των 80’s σε νυχτερινή εκπομπή με μπλουζ και σου λέει «Καλό το κοινωνικό κράτος, αλλά κοστίζει. Ποιος θα το πληρώσει; Ε; Θες να το πληρώσεις;» και σε δείχνει με το δάχτυλο και το φρύδι σηκωμένο. Εσύ εν τω μεταξύ έχεις πληρώσει τ’ άντερά σου σε φόρους και Ταμεία γι’ αυτό το γαμημένο κοινωνικό κράτος, αλλά νιώθεις τόσο ντιπ μαλάκας που κοκαλώνεις μπροστά σε τόσο κυνισμό.

Τι είναι ο Έλληνας;

Πριν περίπου 70 χρόνια, ο Αμερικανός δικαστής Ν. Κέλλυ, έδωσε το ακόλουθο πορτραίτο του νεοέλληνα, πορτραίτο που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό της εποχής και δημοσιεύθηκε στην ''Εφημερίδα της Ουάσιγκτων'':

Προ του δικαστηρίου της αδεκάστου Ιστορίας ο Έλλην απεκαλύφθη ανέκαθεν κατώτερος των περιστάσεων, καίτοι από απόψεως διανοητικής κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.

Ο Έλλην είναι ευφυέστατος, αλλά και αισθηματίας, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά πλήρης προλήψεων, θερμόαιμος, ανυπόμονος, αλλά και πολεμιστής.

Έκτισε τον Παρθενώνα και μεθυσθείς εκ της αίγλης του αφήκε βραδύτερον να γίνει στόχος οβίδων.

Ανέδειξε τον Σωκράτη δια να τον δηλητηριάσει.

Εθαύμασε τον Θεμιστοκλέα δια να τον αποπέμψει.

Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη δια να τον καταδιώξει.

Έκτισε το Βυζάντιον δια να το εκτουρκεύσει.

Έφερε το '21 δια να το διακυβεύσει.

Φαντάσου και να ήμασταν ευτυχισμένοι

Κάθε μήνα υπάρχει μια παγκόσμια έρευνα για το ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός. Για την ακρίβεια, κάθε μήνα υπάρχει μια παγκόσμια έρευνα για όλα. Μπορεί και κάθε βδομάδα. Πάντως, αυτή η έρευνα που έγινε στην Γερμανία δείχνει πως οι Έλληνες είναι ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός στην Ευρώπη.

Δεν ξέρω τι απαντούν οι Έλληνες σε αυτές τις έρευνες και πώς βγαίνουν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά, το τελευταίο διάστημα, οι Έλληνες δεν μου φαίνονται και πολύ δυστυχισμένοι. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε κάτι δυσάρεστο στην ατμόσφαιρα στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν υπάρχει πια.

Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, δεν ξέρω πώς τα βολεύουν οι Έλληνες, δεν ξέρω αν πληρώνουν τους λογαριασμούς, τα δάνεια και τους φόρους -ή αν έχουν κάνει στάση πληρωμών-, αλλά εκείνο που ξέρω είναι φαίνονται πολύ χαλαροί, πολύ γελαστοί και εντελώς αραχτοί.

Δεν έχει καμία σχέση η κατάσταση που επικρατούσε πριν από έναν χρόνο στην Αθήνα με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Στην περιφέρεια, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Καλά, εκεί δεν χάλασαν και ποτέ.  Πέρσι όλοι έψαχναν με αγωνία για δουλειά. Φέτος δεν έχουν δουλειά αλλά μοιάζουν να την περνάνε φίνα. Τίγκα τα καφέ και τα εστιατόρια. Ο ένας πάνω στον άλλον. Γέλια, μουσικές, χαρές, τραγούδια, χαμός γίνεται.

Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ

Θυμάστε εκείνο το παλιό παιχνιδάκι όπου κάποιος σου λέει συνέχεια. Τι τρέχει στις φλέβες σου και απαντάς – αίμα. Στο ρωτάει πολλές φορές, συνέχεια, το ίδιο, κι απαντάς συνέχεια – αυτόματα – «αίμα»

Τότε ξαφνικά σε ρωτάει με τι περνάς τα φανάρια;
Κι η πλειοψηφία απαντάει -αυτόματα- με κόκκινο...

Χτες γιορτάζαμε το ΟΧΙ. Κι είναι μια γιορτή που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Οχι όμως μόνο για τους λόγους που επικαλούμαστε επισήμως, αλλά γιατί πρέπει να μείνει έστω και μια μέρα το χρόνο, που να είναι η μέρα του ΟΧΙ.

Γιατί αυτό το ΟΧΙ έχει καταντήσει ακριβώς όπως η παγκόσμια μέρα των ερωτευμένων, ή παγκόσμια ημέρα της πατάτας.. Φαντάζει περίεργο, σχεδόν φαντασιακό το όχι στο πολιτισμό των ατέλειωτων ΝΑΙ.  Εκείνων των ναι, που λέγονται μηχανικά πλέον, σαν καλοκουρδισμένα κουκλάκια που γεννιούνται και πεθαίνουν για να κουνάνε το κεφάλι ασταμάτητα λέγοντας με μηχανική φωνή. Ναι.. ναι... ναι... 
Περνάω το φανάρι με κόκκινο. Προκαθορισμένοι συνειρμοί.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Επιστήμη vs Θρησκεία

Στον Μεσαίωνα όλη η επιστημονική αλήθεια πήγαζε και νομιμοποιούνταν από την Bίβλο. Oι παρατηρήσεις δεν είχαν καμιά σημασία. Aυτό που μετρούσε ήταν κατά πόσο συμφωνούσαν με τον Λόγο του Θεού: Tι κι αν ο Γαλιλαίος επέμενε ότι η Γη κινείται! O Iησούς του Nαυή (γράφει η Παλαιά Διαθήκη) διέταξε τον Ήλιο να σταματήσει, όχι την Γη. H επιστημονική επανάσταση που ξεκίνησε τον 15ο αιώνα άρχισε να ανατρέπει μία-μία της ερμηνείες της Bίβλου σε ότι αφορά τουλάχιστον τα φυσικά φαινόμενα.

Πολλοί μίλησαν για «θανάτωση του θεού από τη επιστήμη» και άλλοι πιό μετρημένοι ανέφεραν «ο θεός είναι μια υπόθεση που δεν χρειάζομαι στις θεωρίες μου».

Έχω την δική μου γνώμη, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί της

* Ο,τι εύχεσαι για μένα. να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!

* Το σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Μεταξύ πέντε είναι φανταστικό... Στην πρώτη περίτωση είναι κάτι κακό, στην δεύτερη είναι Θεουργία, Τάντρα ...και λοιπές μαλακίες

* ΠΑΙΔΕΙΑ είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσεις αυτά που έμαθες στο σχολείο

* Η ζωή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Ένα meme

* Ο,τι εύχεσαι για μένα. να το δώσει διπλό ο θεός σε σένα!!

* Η σάτυρα που ενοχλεί, δεν είναι η άδικη αλλά η εύστοχη σάτυρα.

10 πράγματα που δεν μάθαμε σωστά στο σχολείο!

Στο σχολείο μάθαμε αρκετά πράγματα. Μερικά όμως από αυτά ήταν εντελώς λάθος.

1. O Einstein είχε χάλια βαθμούς στο σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι ο Einstein είχε πολύ καλούς βαθμούς και τα αγαπημένα του μαθήματα ήταν η φυσική και τα μαθηματικά!

2. Στα ποντίκια αρέσει το τυρί. Στα ποντίκια αρέσουν φαγητά πλούσια σε ζάχαρη. Έτσι λοιπόν θα προτιμούσαν μία σοκολάτα από ένα κομμάτι τυρί.

3. Ο Ναπολέων ήταν κοντός. Ο Ναπολέων ήταν 1.70, οπότε για την εποχή του δεν ήταν καθόλου κοντός καθώς το 1.70 ήταν ο μέσος όρος ύψους των ανδρών εκείνης της εποχής.

Γιατί τα σχολεία δεν μορφώνουν;

Όταν το 1990, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απονεμήθηκε στον John Taylor Gatto ο τίτλος του «Δασκάλου της Χρονιάς της Νέας Υόρκης» στην ομιλία αποδοχής του τίτλου που εκφώνησε, δεν αρκέστηκε σε απλές ευχαριστίες, αλλά εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ στην συμβατική λογική που διέπει την εκπαίδευση. 

Μίλησε για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η εκπαίδευση για το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία στην σύγχρονη εποχή. Δεν απευθύνθηκε μόνο στη Νέα Υόρκη και τους μαθητές του.

Αν ο Νώε ήταν Ελληνας δεν θα είχε φτιάξει ποτέ την Κιβωτό

Αν ο Νώε ήταν Ελληνας δεν θα είχε φτιάξει ποτέ την Κιβωτό. Η πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, Ελενα Παναρίτη γράφει στο μπλογκ της thoughtAction τι θα συνέβαινε στον Νώε αν ήταν Ελληνας. Η εξυπνότερη ιστορία ελληνικής τρέλας, γραφειοκρατίας και ανικανότητας του δημοσίου.

Ο Κύριος φανερώθηκε στον Νώε και του είπε: Σε ένα χρόνο θα ρίξω βροχή και θα σκεπάσω ολόκληρη τη Γη με νερό και θα καταστρέψω τα πάντα. Αλλά θέλω εσύ να σώσεις τους δίκαιους και ευσεβείς ανθρώπους και δύο ζώα από κάθε είδος που υπάρχει στη Γη. Σε προστάζω να χτίσεις μία Κιβωτό. Και ο Θεός παραδίδει στον Νώε τα σχέδια για την Κιβωτό.

Με φόβο Κυρίου ο Νώε παίρνει τα σχέδια και συμφωνεί να φτιάξει την Κιβωτό. Θυμήσου, είπε ο Κύριος, Πρέπει να έχεις τελειώσει την Κιβωτό και να έχεις μαζέψει όλα τα ζώα σε ένα χρόνο.

Ένα χρόνο αργότερα, αρχίζει να σχηματίζεται μια καταιγίδα και όλες οι θάλασσες της Γης έχουν φουρτούνα. Ο Θεός κοιτάει τι γίνεται και βλέπει τον Νώε να κάθεται στην αυλή του και να κλαίει.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Για μια ευτυχισμένη ζωή

«Αδελφέ μου Γαλλίωνα, όλοι επιθυμούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, όταν όμως πρόκειται να διαγνώσουν τι είναι εκείνο που κάνει τη ζωή ευτυχισμένη, εκεί τυφλώνονται· και, χωρίς να είναι βέβαια εύκολο να επιτύχει κανείς ευτυχισμένη ζωή, είναι πάντως γεγονός ότι, όσο πιο πολύ αγωνίζεται να την πλησιάσει, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από αυτή, αν κάπου έχει κάνει λάθος στο δρόμο του. Και, ακριβώς επειδή οδηγείται στην αντίθετη κατεύθυνση, η ίδια η ταχύτητα του πολλαπλασιάζει και την απόσταση που τον χωρίζει από τον στόχο του.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό προς το οποίο στοχεύουμε· ύστερα, θα πρέπει να εξετάσουμε από ποιο δρόμο θα μπορούσαμε να το πλησιάσουμε γρηγορότερα, ενώ στο ίδιο το ταξίδι-υπό την πρϋπόθεση πάντοτε ότι έχουμε πάρει το σωστό δρόμο-θα ανακαλύψουμε πόση απόσταση διανύουμε καθημερινά και πόσο πλησιάζουμε το στόχο μας, προς τον οποίο μας έλκει φυσική ανάγκη.

Οι πρωτότοκοι είναι πιο έξυπνοι!

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι και πιο έξυπνα, κάτι που οφείλεται στους… γονείς τους.Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες χαλαρώνουν όταν αποκτούν τα επόμενα παιδιά τους, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι Joseph Hotz και Juan Pantano, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πρωτότοκα παιδιά να απολαμβάνουν τόσο «τον καλύτερο εαυτό» των γονιών τους, όσο και… καλύτερους βαθμούς τα ίδια.

Πολλοί βέβαια θα σκεφτούν ότι με την εξάσκηση και την εμπειρία, βελτιώνεται κανείς, και άρα ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει. Αντίθετα, οι γονείς όταν αποκτούν το πρώτο τους παιδί… «δεν ξέρουν που παν’ τα τέσσερα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Atlantic, ανά τον κόσμο, τα παιδιά που γεννιούνται πρώτα έχουν υψηλότερο IQ, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και θεωρούνται πιο ολοκληρωμένα από τους γονείς τους. Παρακάτω παρατίθενται μερικές θεωρίες, στις οποίες ανέτρεξαν οι οικονομολόγοι, και οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα «πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα»…

Τίμιοι και άτιμοι φόροι

Οι τίμιοι φόροι επιβάλλονται στο κέρδος. Ακόμα και κατά την αρχαιότητα, όταν δεν υπήρχαν φόροι εισοδήματος, οι εύποροι πολίτες της Αθήνας και της Ρώμης έπρεπε να χορηγούν αγώνες και θεατρικές παραστάσεις.

Μετά υπάρχουν τα τέλη και οι δασμοί που το κράτος επιβάλλει σε είδη πολυτελείας και υπηρεσίες, στη λογική «αφού το θέλεις, θα το πληρώσεις» - άλλο το ότι ελλείψει ανταγωνισμού η τιμή επιβάλλεται αυθαίρετα και κανένας δεν έχει ιδέα πόσο πραγματικά κοστίζει. Για παράδειγμα, το γιατί για να αγοράσεις το βιβλιαράκι του διαβατηρίου πρέπει να δώσεις 53 ευρώ, αλλά και 22 ευρώ χαρτόσημο που επιβαρύνεται με 20% ΟΓΑ κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το εξηγήσει. Κάνει 53 ευρώ η εκτύπωση, 22 η εργασία και δίνεις και 20% στον ΟΓΑ επειδή τα αεροπλάνα πετάνε πάνω από χωράφια;

Να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου

"Να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου. Συνήθως οι άνθρωποι βασίζονται σε δεδομένα αρχειοθετημένα λίγο κάτω από το επίπεδο της συνείδησης, γι αυτό πάντα σφάλλουν"  Joyce Brothers

Η Θλίψη κι η Οργή

Σ΄ ένα μαγεμένο βασίλειο όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν, ή ίσως όπου οι άνθρωποι μεταφέρονται αδιάκοπα χωρίς να το καταλαβαίνουν …Σ΄ ένα βασίλειο μαγεμένο όπου τα αφηρημένα πράγματα γίνονται χειροπιαστά …

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια πανέμορφη λίμνη.  Ήταν μια λίμνη με νερά κρυστάλλινα και καθαρά όπου κολυμπούσαν ψάρια όλων των χρωμάτων, κι όπου όλες οι αποχρώσεις του πράσινου λαμπύριζαν διαρκώς…Σε εκείνη τη μαγική και διάφανη λίμνη έφτασαν η θλίψη και η οργή για να κάνουν μπάνιο παρέα.  Κι οι δυο έβγαλαν τα ρούχα τους και, γυμνές, μπήκαν στη λίμνη.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

«Σιγά μην κάτσω σπίτι να κλαίω τη μοίρα μου»!

Η Παράνομη επιχείρηση: «Σιγά μην κάτσω και στο σπίτι να κλαίω τη μοίρα μου»! Η μαρτυρία ενός απλού ανθρώπου, μιας γυναίκας, που ζει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και που, «η πενία τέχνας κατεργάζεται» την έφερε να κάνει τη δικιά της σπιτική επιχείρηση.  «Σιγά μην πάω να δουλέψω για δεκαπέντε ευρώ στο 9ωρο. Σιγά μην κάτσω και στο σπίτι να κλαίω τη μοίρα μου. Πριν από μερικές μέρες ήρθε να με δει ένας από τους ελάχιστους λάιβ φίλους μου. Εννοώ από αυτούς που σου χτυπάνε την πόρτα, σε παίρνουν ένα τηλέφωνο κλπ. Έχω λίγους φίλους τέτοιους. Αλλά είναι σημαντικοί. 

Είναι τέτοιοι που δεν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι περισσότερους. Και από τον κόσμο του Ίντερνετ, δυο τρεις μεγάλες καρδιές που πατάνε στη γη και δεν ξέρουν τι θα πει καλάμι. Αυτοί όλοι μου είναι αρκετοί. Για σας τα λέω Ελένη Σ και Ελένη Γ και Κωνσταντίνα και γιατρίνα που σου υποσχέθηκα ότι θα σου τηλεφωνήσω μόλις γυρίσω στην Αθήνα και ακόμα δεν το έκανα, συγχωράτε με, ακόμα βάφω, στοκάρω, και τραμπαλίζομαι πάνω στη σκάλα. Σήμερα μιλάω για τον φίλο μου τον Ρένο, που ήρθε εδώ τις προάλλες.

Η εμπειρία είναι κάτι που δεν μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν.

Όλοι μας θα θέλαμε να κυκλοφορούμε στις εθνικές οδούς χωρίς να πληρώνουμε διόδια, είναι όμως αδύνατον. Ακόμα, και τα πιο μηδαμινά πράγματα έχουν τιμή. Η επιτυχία σ΄ένα διαγώνισμα μαθηματικών απαιτεί προσπάθεια, η επιτυχία σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο δημόσιο απαιτούν επιπλέον και τύχη. Κι αυτές δεν είναι παρά μικρές δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να υποβληθούμε. Αν είχαμε να ανέβουμε στο Έβερεστ ή αν θέλαμε να γίνουμε επιφανείς αρχιτέκτονες, οι δυσκολίες θα αυξάνονταν και θα έπρεπε να αυξήσουμε και την προσπάθειά μας.

Εμείς όμως, προτιμάμε να παραπονιόμαστε περισσότερο για τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρά να προσπαθήσουμε για το στόχο μας. Αναρωτιόμαστε, από που πηγάζει η πεποίθηση πως όλα θα γίνουν στη ζωή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια; Η τύχη πόσα να κάνει από μόνη της;

Η ζωή απαιτεί επίμονη προσπάθεια ακόμα και για τα φαινομενικά απλά πράγματα, όπως η συζυγική ζωή ή η επικοινωνία με τα παιδιά. Κάθε μέρα είναι μοναδική γι” αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή πρέπει να αγωνιστείς για να κατακτήσεις κάτι, στις σχέσεις, στον επαγγελματικό τομέα, στη ζωή σου.

7 συμβουλές με βάση τα αποφθέγματα του Μαρκ Τουέιν

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Μαρκ Τουέιν για κάποια από τα πολύ δημοφιλή βιβλία του: "Οι περιπέτειες του Τομ Σώγερ" και το αριστούργημα "Χώλκμπερυ Φιν". Όμως ήταν γνωστός και για τα πολλά - και συχνά αστεία - αποφθέγματα του. Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές που βασίζονται σ' αυτά τα αποφθέγματα.

1. "Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα αν δεν έχει αυτοαποδοχή."Εάν δεν εγκρίνετε τον εαυτό σας, τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα βιώνετε διαρκώς ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Αντίθετα, αν αποδεχτείτε τον εαυτό σας, τότε θα χαλαρώσετε και θα αποκτήσετε εσωτερική ηρεμία για να πραγματοποιήσετε αυτά που θέλετε.

Όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν ζούμε όλοι την ίδια ζωή.
Δεν ζούμε στην ίδια πραγματικότητα, στον ίδιο κόσμο.

Άλλοι γουστάρουν τον βούρκο, το παρανορμάλ, την μιζέρια, την ασφάλεια.
Σε άλλους αρέσει ο ουρανός, η ομορφιά, τ’ αρώματα, η καλοσύνη, η μουσική, η ζωή, η προσφορά, η ανεξαρτησία.

Όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Απλά είμαστε όλοι μέσα στην ίδια φυλακή.

Πνευματική εξέγερση

Όποιος λαμβάνει υπόψη τις αινιγματικές μαρτυρίες των συμβόλων, δεν μπορεί να μην υποστεί την γοητεία του μέρους που στο μύθο του Ιησού, έχει ο σκοπός του όνου. Όχι μόνο ο όνος εικονίζεται πλησίον στη γέννηση του Ιησού, μα είναι αλήθεια, ότι πάνω σε έναν όνο η παρθένος και το θείο βρέφος δραπετεύουν, και πάνω απ' όλα, ο όνος φέρνει τον Ιησού στην θριαμβική του είσοδο στα Ιεροσόλυμα. 

Τώρα, ο όνος είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο για μια «διαβολική» δύναμη διάλυσης. Είναι, στην Αίγυπτο, το ζώο του Set, το οποίο ενσαρκώνει ακριβώς τέτοια δύναμη, έχει χαρακτήρα αντιηλιακό και συνδέεται με τους «υιούς της ανίκανης εξέγερσης». 

Είναι στην Ινδία το ζώο που φέρει τον Mudevi (- η ίππευσή του...) που απεικονίζει την υποχθόνια όψη της θηλυκής θεότητας. Όπως είδαμε, στον ελληνικό μύθο είναι το συμβολικό ζώο που, στην κοιλάδα της Λήθης, καταστρέφει αιώνια το έργο του Όκνου*, ενώ έχει σχέση με μια θηλυκή θεότητα χθόνιο-υποχθόνια, την Εκάτη.

Έτσι αυτό το σύμβολο θα μπορούσε να είχε την αξία ενός μυστικού σημείου της δύναμης που προσεταιρίσθηκε στον πρωταρχικό χριστιανισμό και στην οποία αυτός όφειλε μερικώς τον θρίαμβό του: είναι η δύναμη που αναδύεται και προσλαμβάνει έναν δραστήριο ρόλο (μέρος) παντού. Αυτό που σε μια παραδοσιακή δομή αντιστοιχεί στην αρχή «κόσμος» παραπαίει, διαλύεται και επιβιώνει στην αρχική του δύναμη.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ο έρωτας είναι η ασθένεια της ψυχής

Πρέπει να εξετάσουμε έναν τελευταίο μύθο που βρίσκουμε μέσα στο Συμπόσιο, ένα μύθο που περικλείνει βαθιές σημασίες σε κρυπτική μορφή. Πρόκειται για μια ειδική εκδοχή περί της γεννήσεως του θεού Έρωτα.

Όταν γεννήθηκε η Αφροδίτη, οι θεοί έκαναν ένα συμπόσιο στον κήπο του Δία. Ο Πόρος, ο οποίος συμμετείχε στο συμπόσιο, μέθυσε και αποκοιμήθηκε. Τότε η Πενία, που είχε έρθει για να ζητιανέψει και δεν την είχαν αφήσει να ‘μπει στον κήπο, επωφελήθηκε από την κατάστασή του και έκανε τον Πόρο να συνουσιαστεί μαζί της, σχεδιάζοντας να κάνει ένα παιδί μαζί του. Αυτό το παιδί ήταν ό Ερως. Διάφορες ερμηνείες αυτού του μύθου έχουν επιχειρηθεί.

Οι τρεις προϋποθέσεις για το ολοκλήρωμα της αρετής

Για το απόλυτο ολοκλήρωμα της αρετής πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:
η φύση, ο λόγος και η συνήθεια.

Και ονομάζω λόγο την μάθηση και συνήθεια την άσκηση.

Απαρχές της αρετής υπάρχουν στη φύση του ανθρώπου, η πρόοδος στην μάθηση και η ορθή χρήση στη μελέτη και οι εκτροπές από αυτήν σε όλα...

Σε όποιο από αυτά υστερήσει η αρετή, ως προς αυτό είναι φυσικό να χωλαίνει.
Γιατί η φύση χωρίς την μάθηση είναι τυφλή, η μάθηση πάλι χωρίς την φύση είναι ελλιπής και η άσκηση χωρίς αυτά τα δύο είναι ατελής.

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία...

Γιατί σαν την μυρωδιά από φρεσκοαγορασμένο βιβλίο δεν υπάρχει, ίσως να συγκρίνεται με αυτή του φρέσκο-ψημένου ψωμιού...

Γιατί διαβάζοντας βιβλία δημιουργούμε μια προσωπική βιβλιοθήκη που περιγράφει και εμάς αλλά και τις φάσεις που έχουμε περάσει στη ζωή μας.
Γιατί καλλιεργούμε την φαντασία μας! Oι εικόνες που είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε με το μυαλό μας δεν συγκρίνονται με καμία ταινία του Hollywood.
Γιατί με ένα βιβλίο δεν μπορείς να είσαι παθητικός θεατής όπως με μια ταινία, ή το διαβάζεις και είσαι απόλυτα εκεί ή όχι.

Γιατί «ένα βιβλίο είναι ένας καλός φίλος» σύμφωνα με τον Ζακ - Ανρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ, για άλλους είναι ο σκύλος.
Γιατί «Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος». (Ρενέ Ντεκάρτ)
Γιατί ερχόμαστε κοντά με άτομα (τους συγγραφείς) και μοιραζόμαστε στιγμές μαζί τους.

Γιατί πάντα φανταζόμουνα, όπως και ο Χορχέ Λούις Μπόρχες, ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης άρα όσοι κατευθυνθούν προς τα εκεί θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι.
Γιατί όταν διαβάζουμε η μοναξιά δεν υπάρχει

Τα τρία κακά της μοίρας μας.

Την αιτία της παράλογης άρνησης των προφανών πραγμάτων που λέμε μου την εξήγησε πρόσφατα ένας καλός φίλος, με μια βασική αρχή της κοινωνικής ψυχολογίας: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχθούν τίποτε που αντιτίθεται στα στερεότυπά τους». 

Με την αρχή αυτή, λοιπόν, προσπαθώ να κατονομάσω τα τρία κύρια στερεότυπα που καθορίζουν τη νεοελληνική μυθική σκέψη, μη αφήνοντάς μας, στην κρίσιμη ώρα, να δούμε κατάματα την αλήθεια.

Κρίση VS Διατροφής

Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο εν μέσω της οικονομικής κρίσης έρχεται να φανερώσει νέα ιταλική μελέτη.

Η Μεσογειακή διατροφή αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής διεθνώς κ συνεχώς νέες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη που παρέχει στην υγεία για ποικίλες παθήσεις (καρδιά, καρκίνος, διαβήτης κ.α.), η μελέτη των Ιταλών δείχνει πως πολλοί είναι αυτοί, ιδίως μεταξύ των πιο φτωχών, που δεν ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή, επειδή τη θεωρούν ακριβή, ιδίως εν μέσω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

 Όπως αναφέρουν οι Ιταλοί επιστήμονες, αυτό το κατ' εξοχήν υγιεινό μοντέλο διατροφής φαίνεται να τρίζει υπό το βάρος της κρίσης.

Μοβ… πατάτα!

Νέο είδος πατάτας εμφανίστηκε στην Αγγλία. Η «μοβ μεγαλοπρέπεια» (Purple Majesty), όπως ονομάστηκε η νέα αυτή ποικιλία, χαρακτηρίζεται από το έντονο χρώμα της και περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες.

Η ιδέα για την καλλιέργεια της πατάτας ήρθε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και οι ερευνητές του υποστηρίζουν, ότι παρά την ιδιαίτερη εμφάνιση της, δεν είναι γενετικά τροποποιημένη (λέμε τώρα).

Χρυσάνθεμο:το λουλούδι της ευτυχίας

Ένα από τα πιο δημοφιλή ανθοκομικά φυτά του φθινοπώρου είναι το χρυσάνθεμο. Θεωρείται ως το λουλούδι του Νοεμβρίου, ωστόσο στην Ελλάδα το συναντάμε και με το όνομα Αγιοδημητριάτικο αλλά και Οκτωβρίνι μιας και βρίσκεται σε πλήρη άνθηση τις ημέρες της γιορτής του Αγ.Δημητρίου τον μήνα Οκτώβριο. 

Την ονομασία του την πήρε γύρω στο 1753 από τον γνωστό βοτανολόγο Λιναίο, ο οποίος την εμπνεύστηκε από τις ελληνικές λέξεις χρυσός (το αρχικό χρώμα των λουλουδιών) και άνθος που σημαίνει λουλούδι. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως Παρθενούλι ή Παρθένιο, ονομασία την οποία συναντάμε σε αναφορές του Διοσκουρίδη.

Πρόκειται για πολυετές φυτό ζωηρής βλάστησης το οποίο κατάγεται από την Κίνα ή, κατ' άλλους, από την Ιαπωνία· πρώτοι οι Ολλανδοί το έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα όπου και καλλιεργείται έως τις ημέρες μας. Ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae, το άνθος του είναι σύνθετο και υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ενώ το πυκνό φύλλωμα τους είναι σκουροπράσινο με χαρακτηριστικά λογχοειδή και πριονωτά φύλλα.

Το χρυσάνθεμο πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Το ύψος του ξεκινά περί τα 20 εκατοστά αλλά ξεπερνά το 1,5 μέτρο ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους προτιμά έδαφος αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή στράγγιση,...

Αμαζόνιος:Ο πνεύμονας της Γης

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στον κόσμο, υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά
είδη, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα απ δέκα χρόνια έρευνας.

Όμως τα μισά απ αυτά τα δέντρα ανήκουν σε 227 είδη, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στo  αμερικανικό περιοδικό Science.

Ἐπὶ σκηνῆς

Ἡ θάλασσα- πῶς ἔγινε ἔτσι ἡ θάλασσα;
Ἄργησα χρόνια στὰ βουνὰ-
μὲ τύφλωσαν οἱ πυγολαμπίδες.

Τώρα σὲ τοῦτο τ᾿ ἀκρογιάλι περιμένω
ν᾿ ἀράξει ἕνας ἄνθρωπος
ἕνα ὑπόλειμμα, μιὰ σχεδία...

Μὰ μπορεῖ νὰ κακοφορμίσει ἡ θάλασσα;

Ἕνα δελφίνι τὴν ἔσκισε μία φορὰ
κι ἀκόμη μιὰ φορὰ
ἡ ἄκρη τοῦ φτεροῦ ἑνὸς γλάρου.

Πετάνε στην Αθήνα

Ο Αθηναίος επιχειρηματίας βρίσκεται στο Κιλκίς για δουλειές και μπαίνει στο ΤΑΞΙ ενός Ποντίου Ξεκινάνε για τον προορισμό τους αλλά ο πόντιος ταξιτζής οδηγεί πολύ αργά, με 20 χμ / ώρα.
- «Πάτα» το λίγο ρε φίλε του λέει ο επιχειρηματίας, πως πας έτσι; Στην Αθήνα τα ταξί «πετάνε» !

Ο πόντιος ταξιτζής αυξάνει τη ταχύτητα σε 30 χμ/ ώρα. Ο εκνευρισμός του Αθηναίου επιχειρηματία μεγαλώνει: - Ρε φίλε, θα χάσω το ραντεβού ! «Πάτα» το λίγο σου λέω. Σαν κότες πάμε. Στην Αθήνα τα ταξί «πετάνε»  Παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις και παροτρύνσεις φυσικά ο πόντιος ταξιτζής δεν συμμορφώνεται και εξακολουθεί να οδηγεί αργά.

Ο κόσμος μας, ένα ανεξερεύνητο μέρος

Νομίζω πως το πιο πολύπλευρο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, είναι ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Είναι πολύ περιορισμένος και πολύ δεδομένος για να είναι αποτελεσματικός.

Ο μέσος άνθρωπος που περπατά στον δρόμο, έχει σκυμμένο το κεφάλι και κοιτά το πεζοδρόμιο, ή το βλέμμα του είναι χαμένο κάπου ανάμεσα στα πράγματα που το απασχολούν και στην εικόνα που καλλιεργεί για τον εαυτό του.

Τρομάζω όταν αντικρίζω τα κενά βλέμματα των ανώνυμων περαστικών. Δεν περπατούν στον κόσμο, περπατουν στον κόσμο τους. Μια συγκεκριμένη διαδρομή, απόλυτα προβλέψιμη, φτωχή από οράματα, ικανοποιημένη με τις λίγες πληροφορίες της οδοσήμανσης.

Ενας παρατηρητικός και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, μπορεί να περπατά για πολλές ώρες στο δρόμο, μαγεμένος από το πλήθος των πραγμάτων που μπορεί να παρατηρεί γύρω του, από την ανεξάντλητη εκπομπή μηνυμάτων που δέχεται από παντού, ακόμη και από τα πιο ελάχιστα πράγματα.

Η κατανόηση και η επεξεργασία αυτών των μηνυμάτων είναι καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους και για την κατανόηση των μυστηρίων που μας περιβάλλουν.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μείνε πολύ μακριά

Μια χρήσιμη συμβουλή. Να είσαι πολύ μακριά…»

Δεν θα πρέπει ποτέ να είσαι για πολύ εδώ. Να είσαι πολύ μακριά, έτσι ώστε να μην μπορούν να σε βρουν, να μην μπορούν να σε «πλησιάσουν» για να σε βάλουν στα δικά τους καλούπια, για να σε πλάσουν όπως θέλουν.

Να είσαι τόσο μακριά όσο και τα βουνά, όσο ο αμόλυντος αέρας.

Να είσαι τόσο μακριά ώστε να μην έχεις ούτε γονείς ούτε σχέσεις ούτε οικογένεια ούτε χώρα.

Να είσαι τόσο μακριά ώστε ούτε εσύ να ξέρεις που είσαι. Μην τους αφήσεις να σε βρουν.

Μην έρχεσαι σε πάρα πολύ κοντινή επαφή μαζί τους.

Μένε πολύ μακριά, εκεί όπου ούτε κι εσύ να μην μπορείς να σε βρεις.

Φοβερό πράγμα η Αλήθεια


Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα και την επιλογή να ζήσει όπως θέλει τη ζωή του, αρκεί οι πράξεις του να μην έχουν αντίκτυπο σε κανέναν άλλον Φοβερό πράγμα η Αλήθεια (φοβερό γιατί εμπεριέχει δέος -ομορφιά, φόβο και τρόμο μαζί) ....γιατί είναι τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο δύσκολη.

Το νοστάλγησα κι έκατσα χθες να ξαναδώ το απέραντο γαλάζιο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ άνθρωπος. Η φύσις του είναι πιο κοντά στη θάλασσα (απόλυτη ευτυχία αισθάνεται μόνο εκεί), κι αυτοί που αισθάνεται συγγενείς του είναι τα πλάσματά της.

Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.

Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€.

Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):

Προπόνηση στο γέλιο

Εάν είστε σε θέση να γελάτε με τα προβλήματα, τότε αυτά φθίνουν. Αν δεν σας προκύπτει πια τόσο απλά, κάντε αυτή την άσκηση. Το γέλιο μας ωφελεί!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μόλις είχαν δει μια κωμωδία τα πήγαν καλύτερη στη λύση σταυρολέξων από αυτούς που είχαν παρακολουθήσει μια ταινία τρόμου ή μια διάλεξη για τη Φυσική.

Εδώ που φτάσαμε να παίζουμε κρυφτό

Ακούω στο ράδιο σιγανά
τραγούδι που μιλά για όσα
εμείς δεν λέμε ανοιχτά
Μοιάζει το να’ μαστε μαζί
απάτητη κορφή και ποιος μπορεί
ν’ αντέξει ν’ ανεβεί.

Εδώ είναι το λάθος μα εδώ και το σωστό
ρούχο κλεμμένο σ’ έχω απάνω μου καιρό
εδώ που φτάσαμε να παίζουμε κρυφτό
Εδώ δε φεύγεις εύκολα από κάτι αληθινό
ούτε απ’ το ψέμα που έχω ανάγκη να σου πω
εδώ που φτάσαμε να παίζουμε κρυφτό

Μέρες περνώ και δεν περνώ
το στόμα μου στεγνό
και ίσως απ’ τη δίψα να πνιγώ
Κοίτα στη χούφτα σου χωρώ
με πίνεις πριν σε πιω
ένα θαύμα αξίζω πια κι εγώ

Έτσι θα ζήσεις για πάντα.

Γίνε ο πιο όμορφος, ο πιο τρυφερός, ο πιο συναρπαστικός άνθρωπος του κόσμου. Έτσι θα ζήσεις για πάντα. Όταν αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να επιστρέφει κανείς σ' ένα σεβασμό για τον εαυτό του, σε μια αγάπη για τον εαυτό του και σε μια συνειδητοποίηση ότι όλα προέρχονται από τον εαυτό του, τότε μπορούμε να δώσουμε στους άλλους. 

Τότε έχουμε φτάσει σ' ένα σημαντικό σταθμό γιατί, αν δε μας αρέσει ο εαυτός μας, μπορούμε πάντα να μάθουμε να μας αρέσει. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο εαυτό. Μπορούμε! Αν δε σας αρέσει το σκηνικό μέσα στο οποίο κινείστε, γκρεμίστε το και φτιάξτε ένα καινούργιο.

Αν δε σας αρέσουν οι συμπρωταγωνιστές σας, ξεφορτωθείτε τους και μαζέψτε καινούργιο θίασο. Αυτό όμως πρέπει να το κάνετε εσείς. Είναι δική σας δουλειά. Μια επιστροφή πίσω στον εαυτό σας...

Leo Buscaglia

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μόνο όταν...

Μόνο όταν κοπεί και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν δηλητηριαστεί και ο τελευταίος ποταμός. Μόνο όταν πιαστεί και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα ανακαλύψεις ότι τα χρήματα δεν τρώγονται.

Krishnamurti

Μόνο μία κρίση οδηγεί σε πραγματικές αλλαγές

«Μόνο μία κρίση-είτε είναι, είτε απλώς εκλαμβάνεται ως πραγματική-οδηγεί σε πραγματικές αλλαγές. Όταν ξεσπάει μια κρίση, οι δράσεις που αναπτύσσονται εξαρτώνται από τις περιρρέουσες ιδέες.

Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική λειτουργία μας: να αναπτύσσουμε εναλλακτικές πολιτικές που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, να τις διατηρούμε ζωντανές και διαθέσιμες έως ότου το πολιτικά αδύνατον καταστεί πολιτικά αναπόφευκτο.»

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: H νέα τάση στο αδυνάτισμα

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, καθώς 6 στους 10 συνανθρώπους μας έχουν βάρος υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά το σημαντικότερο ίσως είναι η αδυναμία εύρεσης μιας αποτελεσματικής δίαιτας, ενός τρόπου που θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην μείωση και διατήρηση του βάρους.

Το κενό αυτό, παράλληλα με την ματαιόδοξη φύση του ανθρώπου για αναζήτηση μιας εύκολης λύσης, προσφέρουν πρόσβαση στη «συνωμοσιολογία» και στην «εφευρετικότητα» αποθεώνοντας θεωρίες χωρίς απόλυτο επιστημονικό έρεισμα.

Μυστικά ομορφιάς για να κερδίσετε την «αιώνια νεότητα».

Η γήρανση του δέρματος δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε μια μέρα. Μπορεί όμως να προβλεφθεί και σε κάποιες περιπτώσεις να αποφευχθεί.

Η μείωση του κολλαγόνου του δέρματος που ευθύνεται και για τη γήρανση, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως για παράδειγμα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο το κάπνισμα και το χρόνιο στρες

Αν μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτές τις κακές συνήθειες θα κερδίσουμε την «αιώνια νεότητα». Επιπλέον μερικά μυστικά ομορφιάς θα ενισχύσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.