Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Γιατί οι πράσινες πιπεριές είναι πιο φτηνές;

Οι γλυκείς καρποί της πιπεριάς, είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι. Μαζεύονται 60–80 μέρες μετά από την μεταφύτευση του φυταρίου από το φυτώριο και όταν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, πριν ωριμάσουν.

Ο καρπός της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος ή κιτρινοπράσινος, που γίνεται κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο. Πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, τρώγονται σε σαλάτες ή μαγειρεμένοι. Αποτελούν ένα από τα κύρια υλικά της Ελληνικής κουζίνας, καθώς χρησιμοποιούνται στην χωριάτικη σαλάτα, στα γεμιστά, αλλά και ως συμπλήρωμα σε σάλτσες κ.λ.π.

O όρος «γλυκιά πιπεριά» χρησιμοποιείται συχνά για τις μεγάλες φλάσκες πιπεριές που έχουν σχήμα καμπάνας, ανεξάρτητα από το χρώμα τους. Είναι το μόνο μέλος της οικογένειας capsicum, που δεν παράγει καψαϊκίνη την λιπόφιλη χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ισχυρή αίσθηση καψίματος όταν έρχεται σε επαφή με βλεννογόνους. Το χρώμα τους μπορεί να είναι πράσινο, ανοιχτό και σκούρο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και πιο σπάνια ακόμα και λευκό και μωβ, ανάλογα με το πότε είναι η συγκομιδή και ποια είναι η συγκεκριμένη ποικιλία.