Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Εμπιστοσύνη και προδοσία

Εμπιστοσύνη και προδοσία: Δύο σημαντικές έννοιες που καθορίζουν τις σχέσεις μας. Η πρώτη θέτει γερές βάσεις, η δεύτερη μπορεί να γκρεμίσει στη στιγμή τον συναισθηματικό μας κόσμο. Η ψυχολόγος Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon εκφράζει μια ενδιαφέρουσα άποψη για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και στις δύο περιπτώσεις, μέσα από πέντε σκέψεις της επάνω στο θέμα (άκρως δυναμωτικές για την ψυχή):

1. Οι σχέσεις συνεπάγονται ρίσκο

«Η εμπιστοσύνη πάντα συνεπάγεται την τρωτότητα και το ρίσκο, γιατί τίποτα δε θα μετρούσε ως εμπιστοσύνη εάν δεν υπήρχε η πιθανότητα της προδοσίας». Robert C. Solomon

Η εμπιστοσύνη είναι ο πυρήνας όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη, είναι αδύνατο να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεθεί, να δώσει και να ανοιχτεί στον άλλο. Κατ΄επέκταση είναι αδύνατον να αποκτήσουμε σχέσεις με βάθος και νόημα. Ίσως αυτός ο φόβος, ότι μπορεί μία μέρα να προδοθούμε, μας οδηγεί όχι μόνο σε δυσπιστία και δυσκολία στο να ανοιχτούμε, αλλά ταυτόχρονα μας αποτρέπει από το να δούμε την πραγματική φύση των σχέσεων, που χαρακτηρίζεται από το ρίσκο και την τρωτότητα.

Εχινάκεια το όπλο κατά της γρίπης

Εχινάκεια το όπλο κατά της γρίπης: Η Εχινάκεια είναι βότανο που έχει μελετηθεί πολύ μιας και αποτελεί την πρώτη επιλογή από το φαρμακείο της φύσης για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, της γρίπης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Mπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων.

Οι ίδιοι τη χρησιμοποιούσαν για την υποστήριξη της υγείας τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την αποφυγή των κρυολογημάτων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. 

Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Αποτελεί τη φυσική εναλλακτική λύση για όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν τον οργανισμό τους γερό και υγιή όλο το χειμώνα αφού διαθέτει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.

Δώρο Ανθρωπότητας είναι ο Ελληνισμός

Δώρο Ανθρωπότητας είναι ο Ελληνισμός και γι’ αυτό είναι διαχρονικός. Δεν φοβάται τους ραγιάδες και τους προδότες, διότι πάντα επέζησε από αυτούς από την αρχή. Κι αν μερικοί πλανώνται και δεν πιστεύουν πια σε αυτόν, είναι μόνο και μόνο γιατί δεν κοιτάζουν την ζωή και την αξία της, αλλά την καθημερινότητα και την τιμή της. 

Ενώ ο Ελληνισμός δεν είναι φτιαγμένος για την κοινωνία της λήθης και της αδιαφορίας. Μελετά μόνο το μέλλον μέσω του παρελθόντος, διότι είναι μια μνήμη μέλλοντος που δεν εξετάζει καν το παρόν. Διασχίζει τον χρόνο για να δώσει κουράγιο σε όλους τους λαούς που είναι ελεύθεροι και πολιορκημένοι. 

Το μυστικό της ευτυχίας, παρακαλώ;

Πώς το κάνουν μερικοί άνθρωποι και είναι πάντα χαρούμενοι;

Επιβεβαιωμένο: η επιδίωξη της ευτυχίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη αξιολογούν την ευτυχία ως πολύ πιο σημαντική από ό,τι το νόημα της ζωής, ο πλούτος, η επιτυχία ή το να πάει κάποιος στον Παράδεισο. Τουλάχιστον αυτό ανακάλυψαν σε μια μελέτη με 10.000 συμμετέχοντες από 48 διαφορετικές χώρες, οι ψυχολόγοι Ed Diener του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και Shigehiro Oishi του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Όμως, τι είναι η ευτυχία;

Στο ερώτημα, οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι η αληθινή ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από ένα συνονθύλευμα έντονων, θετικών συναισθημάτων. Ακόμα καλύτερα περιγράφεται ως μια αίσθηση της «ειρήνης» ή «ευχαρίστηση». Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται για τον καθένα μας, η ευτυχία είναι εν μέρει συναισθηματική και διαρκεί περισσότερο από όσο μια έκρηξη ντοπαμίνης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από συναισθηματική κατάσταση: η ευτυχία είναι επίσης διανοητική. Δηλαδή ευτυχία εκούσια και με στρατηγική, παρακαλώ. Άρα πώς το φτιάχνουμε το παζλ;

Έχουμε περιέργεια: Οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται να καταλαβαίνουν από διαίσθηση ότι ευτυχία δε σημαίνει το να κάνουμε μόνο τα πράγματα που μας αρέσουν. Απαιτεί, επίσης, την ανάπτυξη και την εμπλοκή σε περιπέτειες πέρα από τα όρια μέσα στα οποία νιώθουμε άνετα.

Η τέχνη της αγάπης

Η ανώριμη αγάπη λέει «σ’ αγαπώ επειδή σε χρειάζομαι».
Η ώριμη αγάπη λέει «σε χρειάζομαι επειδή σ’ αγαπώ».

Είναι η αγάπη τέχνη; Αν είναι, χρειάζεται γνώση και προσπάθεια. Ή μήπως η αγάπη είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα που κατά σύμπτωση το γνωρίζει κανείς, το «συναντά» αν είναι τυχερός; Αυτό το μικρό βιβλίο βασίζεται στην πρώτη αντίληψη, ενώ αναμφισβήτητα η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν στη δεύτερη.

Αυτή η αντίληψη – ότι τίποτε δεν είναι πιο εύκολο από το ν' αγαπάς – εξακολουθεί να είναι η πιο διαδεδομένη παρά την αφθονία των αποδείξεων για το αντίθετο.

Έτσι απλά ...

Γινόμαστε αυτό που επανειλημμένα συνηθίζουμε να κάνουμε ή αυτό που μας κατευθύνουν να κάνουμε. Μετά αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και ενεργούμε ασυνείδητα, βάση του νοητικού μοντέλου που έχουμε κατασκευάσει μέσα από τις εμπειρίες μας

Γινόμαστε αυτό που επανειλημμένα συνηθίζουμε να κάνουμε ή αυτό που μας κατευθύνουν να κάνουμε. Το πρώτο-είπε ο Αριστοτέλης, το επιβεβαίωσε η νευροεπιστήμη. Μετά αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και ενεργούμε ασυνείδητα, βάση του νοητικού μοντέλου που έχουμε κατασκευάσει μέσα από τις εμπειρίες μας.

Έτσι, εκεί που στη σύγκριση μιας παπαρούνας με μια μαργαρίτα δεν θα δίναμε κάποιο σημείο υπεροχής/ανωτερότητας, βλέποντας ξαφνικά έναν κήπο γεμάτο μαργαρίτες και μια ολομόναχη παπαρούνα, μας φαίνεται πως είναι μη φυσιολογική, μια εξαίρεση, μια λάθος άποψη, ότι δεν αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Kαι όλα αυτά γιατί είναι ξένη ως προς το νοητικό μοντέλο που έχει κατασκευάσει η κοινωνία για μας.