Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η ασπίδα του Αχιλλέα (video)

H «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι η ασπίδα που χρησιμοποίησε ο Αχιλλέας για να πολεμήσει τον Έκτορα.

Ο Όμηρος αφιερώνει στην ασπίδα του Αχιλλέα τουλάχιστον 134 στίχους στην Ιλιάδα, το απόσπασμα της οποίας είχαν ονομάσει οι αρχαίοι «οπλοποιία».

Στο έπος, ο Αχιλλέας έχει χάσει την πανοπλία του, μετά το δανεισμό της στον σύντροφό του, τον Πάτροκλο. Ο Πάτροκλος έχει σκοτωθεί στη μάχη από τον Έκτορα ο οποίος πήρε τα όπλα του ως λάφυρα.

Ξεκαθαρίσματα Φθινοπώρου

Η αρχή του Σεπτεμβρίου είναι μια από τις καλύτερες στιγμές να οργανώσετε την ντουλάπα σας έτσι ώστε όταν θα μπει για τα καλά ο χειμώνας να έχετε μια ομαλότερη μετάβαση.

Μπήκε ο Σεπτέμβριος, τέλειωσε το καλοκαίρι και όλοι επιστρέφουν στην πόλη και στις ασχολίες τους. Για εμάς τους Έλληνες βέβαια δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας, μιας και το φθινόπωρο ήρθε μόνο ημερολογιακά και οι θερμοκρασίες θα αργήσουν πολύ να πέσουν ακόμα!

Παρά ταύτα πρέπει να αποχωριστούμε τα αγαπημένα μας “cut offs” και “crop top” και να στραφούμε σε ρούχα πιο ετοιμοπόλεμα για το γραφείο και την πόλη!

1. Πρώτο βήμα είναι να ανεβάσετε στα πιο πάνω ράφια της ντουλάπας σας τα πολύ μικροσκοπικά ρούχα. Κρατήστε το αγαπημένο σας τζην σορτς και μια φούστα για έκτακτες περιπτώσεις (θάλασσα, απόδραση ΣΚ κτλ). Επίσης τα ρούχα της παραλίας δεν θα σας φανούν και πολύ χρήσιμα στη δουλειά, όπως και τα πρόχειρα μπλουζάκια μέσα στα οποία ζούσατε το καλοκαίρι!

Τα κόλπα της συνείδησης

Γιατί διαλέξατε να φορέσετε αυτά τα ρούχα σήμερα το πρωί; Τι σας έκανε να γράψετε τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε με αυτή τη σειρά σήμερα; Αλήθεια, πώς καταλήξατε να κάνετε τη δουλειά που κάνετε; Ισως νομίζετε ότι ξέρετε τους λόγους, αυτοί όμως μπορεί να αποτελούν αποκύημα της φαντασίας σας.

Αυτό το αλλόκοτο συμπέρασμα έχει αναδειχθεί από μελέτες σε ανθρώπους στους οποίους έγινε μια ακραία μορφή χειρουργικής επέμβασης - ο πλήρης αποχωρισμός της παχιάς δέσμης νεύρων που ενώνει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου - σε μια προσπάθεια θεραπείας της επιληψίας.

Οι άνθρωποι αυτοί φαίνονται συνήθως μια χαρά, τα έργα όμως που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της συνομιλίας ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια μπορεί να αναδείξουν προβλήματα. Σε ένα τεστ, π.χ., οι ερευνητές τούς έδειχναν διάφορες εικόνες σε κάθε μάτι ξεχωριστά και οι ίδιοι έπρεπε να δείχνουν μια παρόμοια εικόνα με το χέρι της ίδιας πλευράς με το μάτι που την έβλεπε.

Πόσο γρήγορα ξεχνάμε τις καλοκαιρινές χαρές;

Σε πόσο χρόνο σβήνουν οι καλοκαιρινές αναμνήσεις; Μόλις τρεις μέρες χρειάζονται για να φύγουν τα ευχάριστα συναισθήματα που βιώνουμε στις διακοπές, λένε οι ειδικοί. Και μέσα σε τρεις εβδομάδες ξεχνάμε τι θα πει καλοκαιρινή ξεγνοιασιά.

Αυτό οφείλεται στο «σύνδρομο του στρες μετά τις διακοπές» το οποίο  δημιουργεί κακή διάθεση και ψυχοσωματικές διαταραχές (μελαγχολία, αίσθημα αδυναμίας, κούραση, άγχος, εκνευρισμό, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους κ.ά.) και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Σαλόνι ή κατάστρωμα

Ταξίδι στο νησί. Σαλόνι ή κατάστρωμα; Στην πράξη, το καλοκαίρι ξεκινάει τη στιγμή που μπαίνεις στο καράβι. Και εκεί είσαι αντιμέτωπος με αυτό το Αιώνιο Δίλημμα.

Στο σαλόνι με τις "φιγούρες" ή στο κατάστρωμα και κουλ; Χαλαρός με το iPad και τα περιοδικά σου ή να δίνεις τη μάχη της καρέκλας; Σε αυτή τη ζωή πρέπει πάντα να διαλέγεις "στρατόπεδο".

Σαλόνι ο Χρήστος Χατζηιωάννου: Δεν έχει πλάκα στο κατάστρωμα. Δηλαδή έχει αλλά όχι όση στο σαλόνι. Εκεί που θα συναντήσεις τις φιγούρες που είπαμε, θα πιάσεις κουβέντα, θα ταλαιπωρηθείς στην ουρά του καφέ και μπορεί να δεις και κανένα φιλικό της Πανάθας. 

Στο κατάστρωμα δεν έχω περάσει καλά. Εχω φάει πολύ καπνό από την καμινάδα. Έχω μαζέψει τόσο αλάτι στα μούσια που έμοιαζα παστός. Εχω αλλάξει 40 θέσεις ανάλογα τις ορέξεις του ήλιου και τις προσταγές του καπετάνιου. Εχω πιαστεί καθήμενος σε πλαστική καρέκλα. Αυτή τη στιγμή που γράφω το δίλημμα.

Σπιρουλίνα

Σπιρουλίνα: Τι πρέπει να ξέρετε: Έχετε δοκιμάσει ποτέ σπιρουλίνα; Το μπλε-πράσινα φύκια περιέχουν μια  πρωτεΐνη, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη από λοιμώξεις.Ας μάθουμε σχετικά με αυτό το αρχαίο ευεργετικό συστατικό. 

Τι είναι η σπιρουλίνα;  Η σπιρουλίνα είναι ένα μικρό φυτό που το συναντάμε σε θαλασσινό νερό με καταγωγή από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για αιώνες. Εισήχθη προς τη Δύση στη δεκαετία του 1970 και από τότε έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένα εξαιρετικά θρεπτικό συμπλήρωμα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο καλό που η NASA έστειλε ακόμα και στους αστροναύτες να το δοκιμάσουν!

Η ευτυχία είναι απλή ...

Η ευτυχία είναι πιο απλή και πιο συνηθισμένη απ' ότι θαρρούμε. Είναι τόσο απλή και τόσο φτωχοντυμένη κι αθόρυβη, που περνά από μπροστά μας και τη σκουντούμε και δεν την προσέχουμε.

Μόνο σα μας φύγει και γεννούμε δυστυχείς, τότε μόνο τη θυμούμαστε και την αποθυμούμε.

Και γινόμαστε διπλά τότε δυστυχισμένοι, για την ευτυχία που χάσαμε και για τη δυστυχία που έχομε.