Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Για το Σύντομον του Βίου

Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε πιο ανόητο από την άποψη αυτών που καυχώνται για την προνοητικότητα τους. Μένουν εξαντλητικά απασχολημένοι προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν καλύτερα. Περνούν τη ζωή τους με το να ετοιμάζονται να ζήσουν!

Βρίσκουν το νόημα της ζωής με το βλέμμα σε ένα απώτατο μέλλον. Και όμως, η αναβολή είναι η μεγαλύτερη σπατάλη ζωής. Τους στερεί από την κάθε μέρα, τους στερεί το τώρα με την υπόσχεση ενός μετά. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη ζωή είναι η προσμονή, που εξαρτάται από το αύριο και σπαταλά το σήμερα.

Τακτοποιείς ό,τι είναι στα χέρια της Τύχης και αφήνεις να περνά ό,τι βρίσκεται στο δικό σου χέρι. Πού κοιτάζεις άραγε; Πού αποσκοπείς; Όλα όσα πρόκειται να συμβούν, βρίσκονται στην αβεβαιότητα. Ζήσε τη ζωή σου αμέσως! Δες πώς κραυγάζουν οι μεγαλύτεροι ποιητές και, σαν από θεία έμπνευση, τραγουδούν το σωτήριο άσμα:

Τα παιδιά από μόνα τους ξέρουν.

«Τα μικρά παιδιά δεν φτιάχνουν μύθους γιατί τα παιδιά ζουν απ’ ευθείας χωρίς διερμηνείς και μεσάζοντες. Η πραγματικότητα των παιδιών είναι τα παραμύθια μας και η παραμυθία μας για το χαμένο παράδεισο στην εξορία μας. Τα παιδιά από μόνα τους ξέρουν. 

Μπορούν ν’ αποκρυπτογραφούν τα μαγικά σημάδια του κόσμου γιατί την έχουν την καθαρή όραση που συλλαμβάνει τα άφαντα, ενώ εμείς τη χάσαμε με τα χρόνια και με τις γνώσεις. Τα παιδιά είναι σοβαρότερα και συνεπέστερα απ’ τους μεγάλους γι’ αυτό κι εγώ στο παλιό ζαρωμένο παιδί που απέμεινε μέσα μου προστρέχω όταν είναι να αισθανθώ τα πιο σπουδαία.

Ένα παιδί από παλιά κι από βαθιά βγαίνει κι αποφασίζει στις εσχατιές της ζωής μας. Υπάρχει ένα παιδί μέσα μου που ξέμεινε, δεν την ξεχνά την ποίηση των πραγμάτων που χρόνια πριν αντίκρυσε και ζει με την αόριστη νοσταλγία της ανικανοποίητο πια και λυπημένο. Γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με την ποίηση των πράγματων στην παιδική ματιά, όλα είναι κατώτερά της από δω κι ύστερα.»

Επίσκυρος: Το Αρχαίο Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Επίσκυρος:" ό, παιδιά τις, διά σφαίρας", " ό, μέ τά πολλών, σφαιρισμός " (Ησυχ.) {Από το Ομηρικό Λεξικό των LIDDEL & SCOTT}. Δηλαδή " αυτός που παίζει με τη σφαίρα (μπάλλα) " ή " αυτός που παίζει με πολλούς τη σφαίρα (μπάλλα)". Στην αγγλική μετάφραση του ίδιου Λεξικού λέει: Επίσκυρος = Ballgame, football or rugby.

Αν ανατρέξουμε στα Ομηρικά έπη θα βρούμε τις πρώτες πληροφορίες για παιχνίδι με μπάλλα στη λεκάνη της Μεσογείου. Μια παρόμοια αναφορά γίνεται και στον "Θεαίτητο" του Πλάτωνα

Μεγάλη επιτυχία στην αρχαία Ελλάδα γνώρισε το παιχνίδι « Επίσκυρος » που είχε πάρει το όνομά του από τη γραμμή με σκύρα (σπασμένα κομμάτια πέτρας, πετραδάκια) που χώριζε το γήπεδο.Με λίγα λόγια είχαμε και κεντρική διαχωριστική γραμμή, των δύο μεγάλων περιοχών του γηπέδου.

Κανόνες δεοντολογίας στα διαδικτυακά σχόλια

Πολλοί πιστεύουν ότι έχουν ευθύνη να σχολιάζουν καθετί που διαβάζουν στο διαδίκτυο. Ποιοι είναι όμως οι κανόνες σχολιασμού;

Πρέπει να παίρνεις τα πάντα στα σοβαρά: Όταν σχολιάζεις κάτι, καλύτερα να αφήνεις το χιούμορ σου στην άκρη και να αντιμετωπίζεις τα πάντα με τη ίδια σοβαρότητα: είτε πρόκειται για τη νέα τάση του χειμώνα στα ρούχα είτε για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Επιπλέον πληροφορίες: Πρέπει πάντα να δίνεις μια γενικότερη εικόνα ή επιπλέον πληροφορίες για να βοηθήσεις τον αναγνώστη να θέσει την πληροφορία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να μπορέσει να κατανοήσει το θέμα.

Μαυροµάτικα φασόλια

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ..ταπεινότητα. Η ιστορία τώρα μας πληροφορεί πως την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα  έδιναν για τροφή στα ζώα.

Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, Το Φασόλι Της Αγελάδας, όπως ονομαζόταν. 

Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια, προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό μας.

Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι.. μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα, ή ένα μεγάλο σκουμπρί, ή 5 σαρδέλες.. Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες:  δεν επιβαρύνουν με άχρηστες θερμίδες, και είναι θησαυρός σε θρεπτικά συστατικά.

Σε ποια ηλικία χτίζονται τα γερά οστά;

Σε ποια ηλικία χτίζονται τα γερά οστά; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από οστοπενία και θα αποτελέσεουν μια γενιά οστεοπορικών ασθενών αυξάνεται ανησυχητικά.

Τα οστά από την γέννηση μας συνεχώς μεταβάλλονται. Σε ποιά περίοδο όμως συμβαίνει η ραγδαία ανάπτυξή τους και πως μπορούμε να βοηθήσουμε την αντοχή και το μέγεθός τους; Η φάση της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι η σημαντικότερη ώστε να προλάβει κανείς την οστεοπόρωση.

Τότε,στην παιδική ηλικία δηλαδή,μπορεί να θέσει κανείς τισ βάσεις πάνω στις οποίες θα χριστούν γερά οστα και για τον μετέπειτα ενήλικο.  Η μέγιστη οστική πυκνότητα εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα) και από άλλους παράγοντες όπως:

    η διατροφή, 
    η άσκηση, 
    ορμονικές ανωμαλίες, 
    χρόνια νοσήματα
    και η κατάχρηση αλκοόλ, καπνού και φαρμάκων. Η αποφυγή του καπνού και του αλκοόλ στην εφηβική ηλικία μειώνει σημαντικά τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην ενήλικο ζωή.

Ενεργοποιείστε τον μεταβολισμό σας

Αυξήστε τις καύσεις σας με έξυπνες κινήσεις: Συχνά βλέπουμε αδύνατους ανθρώπους να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού και γλυκών και αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να μην παίρνουν γραμμάριο. Το πιο πιθανό είναι να έχουν μεταβολισμό που τα «καίει» όλα.

Μη ζηλεύετε, όμως, γιατί τα γονίδια είναι εν μέρει μόνο υπεύθυνα για τον μεταβολισμό σας. Στην πραγματικότητα είναι στο χέρι σας να του δώσετε ώθηση, αλλάζοντας λίγο το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Προσπαθήστε κάθε εβδομάδα να αντικαθιστάτε μία από τις συνηθισμένες σας προπονήσεις με ένα από τα προγράμματα που σας προτείνουμε και δείτε τα παραπανίσια κιλά να χάνονται. Πρόκειται για προγράμματα με βάρη που αποσκοπούν στην αύξηση της ενέργειας που ξοδεύετε τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά την ηρεμία.

Συνδυαστική προπόνηση: Με λίγα λόγια Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει στην αρχή μια προπόνηση με αντιστάσεις, η οποία ακολουθείται από μια εκρηκτική άσκηση (σε ελάχιστο χρόνο χρησιμοποιείτε τη μέγιστη δύναμη) με χρήση του βάρους του σώματός σας.  Στο συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα, η κίνηση της δεύτερης άσκησης πάντα μιμείται αυτήν της πρώτης, ώστε να γυμνάσετε την ίδια μυϊκή ομάδα. Με άλλα λόγια, οι ασκήσεις για στήθος (π.χ. πιέσεις στήθους) ακολουθούνται από push-ups και τα καθίσματα με βάρη από καθίσματα με άλμα.

Οι εχθροί της επιδερμίδας μας

Οι εχθροί της επιδερμίδας μας: Οι ρυτίδες είναι κάτι το αναπόφευκτο. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τις αποτρέψεις αλλά σίγουρα μπορείς να αλλάξεις κάποιες συνήθειές σου και να τις καθυστερήσεις όσο γίνεται περισσότερο την εμφάνισή τους.

Καπνός τσιγάρου: Το να εκτίθεσαι στον καπνό του τσιγάρου είτε είσαι καπνιστής είτε όχι αυξάνει τις ρυτίδες του προσώπου και την ξηρότητά του διότι ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τη βιταμίνη C, η οποία αποτελεί σημαντικό συστατικό για να διατηρεί το δέρμα σου ενυδατωμένο.