Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η δύναμη των αρωματικών βοτάνων

Τα φυσικά βότανα της ελληνικής γης χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς και ως απολαυστικά αφεψήματα. Πολλά από αυτά πωλούνται είτε στα σούπερ μάρκετ είτε σε καταστήματα με οργανικά προϊόντα, ενώ δεν είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε βότανα στο σπίτι σας και στη συνέχεια να τα αποξηράνετε (στη σκιά και ποτέ στον ήλιο!).

Παρακάτω ξεχωρίσαμε τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό βότανα του εμπορίου, τα οποία αφού βραστούν, «δίνουν» απολαυστικά αφεψήματα, ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παράλληλα, η διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη σημειώνει ποια από αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ποιες ειδικές ομάδες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Πώς να ετοιμάζετε ένα αφέψημα από βότανα: Βράζετε για περίπου 10 λεπτά το αρωματικό φυτό σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 φλυτζάνια νερό. Στη συνέχεια το αφήνετε στο δοχείο όπου το βράσατε για 15 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Μπορείτε να το απολαύσετε με μία κουταλιά μέλι.

Το καθήκον του νομοθέτη...

Καθήκον του νομοθέτη είναι να ασχοληθεί σχολαστικά με την παιδεία των νέων! Τάδε έφη Αριστοτέλης, πριν από περίπου 2.300 χρόνια ...

«Αναμφισβήτητα, καθήκον του νομοθέτη είναι να ασχοληθεί σχολαστικά με την παιδεία των νέων.

Γιατί αυτό, αν δεν γίνεται στις πόλεις, φθείρει τα πολιτεύματα. Πράγματι, επιβάλλεται οι νέοι να εκπαιδεύονται σύμφωνα με το πολίτευμα, διότι η νοοτροπία που καλλιεργεί κάθε πολίτευμα, αποτελεί συνήθως παράγοντα και διατήρησης του, αλλά και αρχικής εγκαθίδρυσης του, όπως για παράδειγμα η δημοκρατική νοοτροπία εγκαθιστά το δημοκρατικό πολίτευμα και η ολιγαρχική την ολιγαρχία. Πάντοτε δε, η ποιοτικά ανώτερη νοοτροπία είναι αίτιο ανώτερου πολιτεύματος....

Η Φαντασία του Χρόνου

Μία από τις πιο ακλόνητες αρχές που υπάρχουν στον κόσμο μας είναι η θεμελιώδης και βασική αρχή του χρόνου: Μέχρι τώρα πιστεύουμε ότι κάθε στιγμή υπάρχει μία συνεχής ροή του χρόνου, κατά την οποία συμβαίνουν διάφορα γεγονότα μέσα μας και γύρω μας, εναλλάσσεται η μέρα με τη νύχτα, οι εποχές, αλλά και εμείς οι ίδιοι φθειρόμαστε και γερνάμε. Επίσης ο χρόνος τρέχει μόνο από τη μία κατεύθυνση προς την άλλη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε ούτε στιγμή πίσω, ούτε 10 χρόνια, πολύ περισσότερο να πάμε στην εποχή της αρχαίας Ρώμης ή της αρχαίας Ελλάδας.

Ας εκφράσουμε κάποιες σκέψεις πάνω στον χρόνο λοιπόν. Και καταρχήν ας κάνουμε μία πολύ βασική αλλαγή στον τρόπο θεώρησης της ίδιας μας της ύπαρξης. Μέχρι τώρα πιστεύουμε ότι είμαστε ένα θνητό σώμα, προϊόν βιολογικής εξέλιξης, μπορεί να υπάρχει και κάτι πέρα από αυτό, αλλά είναι πέρα από τις αισθήσεις μας, και ίσως να το εξερευνήσουμε αφού λήξει μέσω του θανάτου μας η φυσική μας παρουσία εδώ.

Ας υποθέσουμε ότι η ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι, που δέχεται να παίξει ένα εξαιρετικά εξελιγμένο ον: Η Ψυχή μας. Όπως κάποιος από εμάς παίζει ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπου προσομοιάζεται μία εποχή, διαλέγεις να είναι π.χ. η αρχαία Ρώμη, και παίζοντας μπορεί να χτίζουμε κάστρα, να κάνουμε εμπόριο, πολέμους, διπλωματία κ.α. Είναι φορές που παίζοντας απορροφούμαστε τόσο πολύ που ξεχνιόμαστε εντελώς.