Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ο μεγάλος επιστήμονας Wilhelm Reich

«Σε φωνάζουν Ανθρωπάκο, Κοινό Άνθρωπο.
Λένε πως χάραξε η εποχή σου, η «Εποχή του Κοινού Ανθρώπου».
Πόσο σε λυπάμαι Κοινέ Ανθρωπάκο»

«Μα δεν είσαι συ που το λες, ανθρωπάκο. Το λένε εκείνοι, οι αντιπρόεδροι των μεγάλων εθνών, οι εργατοπατέρες, οι μετανιωμένοι γιοι των αστών, οι πολιτικοί και οι φιλόσοφοι. Σου προσφέρουν το μέλλον, μα δε ρωτούν για το παρελθόν σου. ..κι όμως, είσαι κληρονόμος ενός τρομερού παρελθόντος. Τούτη η κληρονομιά καίει στη χούφτα σου σα διαμάντι φλεγόμενο. Εγώ αυτό έχω να σου πω.

Ο γιατρός, ο τσαγκάρης, ο μηχανικός ή ο εκπαιδευτικός, για να προκόψουν στη δουλειά τους και να κερδίσουν το ψωμί τους, πρέπει να γνωρίζουν τις ελλείψεις τους. Εδώ και κάμποσες δεκαετίες παίρνεις παγκοσμίως τα ηνία στα χέρια σου. Το μέλλον της ανθρωπότητας θα εξαρτηθεί από τις σκέψεις και τις πράξεις σου. Όμως, οι δάσκαλοι κι οι αφέντες σου δε σου μιλάνε για τον τρόπο που σκέφτεσαι πραγματικά.

Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος.

Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δε μετέχει στην πολιτική ζωή. Δε δείχνει να γνωρίζει ότι το κόστος διαβίωσης, η τιμή των φασολιών, του αλευριού, του ενοικίου, των φαρμάκων, όλα βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις. 

Νιώθει ακόμη και περήφανος για την πολιτική του αμορφωσιά, φουσκώνει το στήθος και λέει πως μισεί την πολιτική. Δε γνωρίζει, ο ηλίθιος, πως απ’ την έλλειψη συμμετοχής του στα κοινά προέρχεται η ύπαρξη της πόρνης, το παρατημένο παιδί, ο κλέφτης και, χειρότερα απ’ όλα, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, oι λακέδες των εκμεταλλευτριών πολυεθνικών εταιρειών.

Ό,τι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς

Το μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία είναι γεμάτο με εμπόδια. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αφήνουμε τα δυσάρεστα να μας χαλούν τη διάθεση και να μας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους μας. Ό,τι δε μας σκοτώνει μας κάνει πράγματι πιο δυνατούς και κάθε δυσκολία στη ζωή μας κρύβει ένα πολύ σημαντικό μάθημα. 

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ολίν στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών (PLoS ONE) έδειξε ότι η καλή διαχείριση των ανάμεικτων συναισθημάτων αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της ευεξίας του ατόμου. «Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που βρίσκουν το νόημα σε κάθε εμπειρία παρουσιάζουν βελτίωση στα επίπεδα ευεξίας», αναφέρει ο Jonathan Adler, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας και ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης. «Έχουμε πολλά να κερδίσουμε και από τα καλά και από τα άσχημα.»

Λοιπόν, καλή τύχη!

«Οι άνθρωποι δε θέλουν να ασκηθούν.
Δε θέλουν να τρώνε υγιεινά τρόφιμα.
Δε θέλουν να σταματήσουν να πίνουν.
Δε θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.
Δε θέλουν να σταματήσουν να κάνουν επικίνδυνο σεξ.

Θέλουν μόνο να παίρνουν ένα χάπι. Λοιπόν, καλή τύχη!».

Είναι Καρκινογόνο το Αλουμίνιο για τον Ανθρωπο

Το αλουμίνιο είναι τόσο επικίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα, ώστε προκαλεί βλάβες στον οργανισμό ακόμη και σε μικρές ποσότητες..Τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και μπύρας εγχύουν αλουμίνιο στα ποτά που καταναλώνουμε.

Οι κατσαρόλες που είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο αλλοιώνουν τις τροφές που τρώμε, όπως και το αλουμινόχαρτο στο οποίο τυλίγουμε το φαγητό.  Το επεξεργασμένο τυρί, τα έτοιμα μίγματα για κέικ, τα εμβόλια, η βρεφική πούδρα, το κραγιόν, τα αποσμητικά, τα ρινικά σπρέι, τα αντιόξινα φάρμακα –όλα περιέχουν αλουμίνιο.

Tο φινλανδικό θαύμα στην Παιδεία

Δεκαετίες ολόκληρες αιωρείται στην ελληνική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη η ακαθόριστη άποψη ότι στη Σκανδιναβία η εκπαίδευση είναι πολύ καλή. Όταν όμως άρχισαν να δημοσιοποιούνται ευρύτερα τα αποτελέσματα του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment - Πρόγραμμα Διεθνούς Aξιολόγησης των Σπουδαστών) κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, το όνομα της Φινλανδίας βρέθηκε στα χείλη αλλά και τις γραφίδες πολλών.

Oι εντυπωσιακές επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών και φοιτητών προκάλεσαν αίσθηση σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δικαιολογημένα έστρεψαν την προσοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα της «Xώρας των Xιλίων Λιμνών». Πόσο μάλλον που οι ανά τριετία έρευνες του προγράμματος PISA διενεργούνται από τον OOΣA σε σαράντα ανεπτυγμένες χώρες, σε 15χρονους μαθητές και με πολύ μεγάλα δείγματα...

Μικρά ή Μεγάλα Ψέματα …

Tο ψέμα έχει τη δύναμη να εισβάλει στη ζωή μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Και δυστυχώς όλοι έχουμε πολλές φορές δεχτεί ή πει ψέματα, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ίσως με οδυνηρές συνέπειες.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στα είδη των ψεμάτων που λέμε, από τα γνωστά ''αναγκαστικά'' ψέματα, που χρησιμοποιούμε για να μην στενοχωρήσουμε τους γύρω μας ή για να μην εκτεθούμε μέχρι τη μυθομανία.

Αυτή η τελευταία κατάσταση κρίνεται από τους ειδικούς σε αρκετές περιπτώσεις παθολογική, καθώς σημαίνει πως ένας άνθρωπος έχει στήσει ολόκληρη τη ζωή του πάνω σε ψέματα, που πολλές φορές δεν είναι καν απαραίτητα και αφορούν ασήμαντες λεπτομέρειες.