Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η Έρις ως κόρη Χάους

Η Έριδα (αρχ.Ἔρις) θεότητα της αρχαιότητας. Ήταν κόρη της Νυκτός και του Χάους, θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καυγά. Αδελφή του Άρη έσπερνε τη διχόνοια ανάμεσα σε θεούς και σε ανθρώπους. Κόρη του Χάους έφερνε την αλλαγή, την ανανέωση, την ελευθερία, όπου η ελευθερία δεν είναι σκλαβιά, είναι η ελευθερία που προσφέρει επιλογές η ελευθερία όπου ο χρόνος και ο χώρος είναι φορέας αναγέννησης κι όχι θανάτου.

Την Θεά Εριδα μαζί με την Θεά Υβρη και την Θεά Νέμεση την έτρεμαν Θεοί και άνθρωποι. Γι αυτό ο Δίας έδιωξε απ' αυτόν την πιθανότητα να μπλέξει με τις Θεές και τις έστειλε σε ένα θνητό τον Πάρη κι έμπλεξαν οι άνθρωποι.

Οι Ρωμαίοι είχανε μία ανάλογη θεά, που την ονόμαζαν Ντισκόρντια (λατ. Discordia). Υπάρχει και νεοθρησκεία βασισμένη σε αυτό το όνομα, ο γνωστός κι αστείος Ntiskorntianismos

Η μόδα ως τρόπος έκφρασης

Μόδα είναι ο τρόπος. Ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε, ο τρόπος που επιλέγουμε να συμπεριφερθούμε και να δηλώσουμε αυτό που είμαστε ή αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. 

Αυτό που δηλώνω ότι είμαι μέσα από διάφορα πράγματα, η ιστορία που φτιάχνω για τον εαυτό μου και ο τρόπος που το προβάλλω μέσ'απ'τον τρόπο ντυσίματος. Στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, ο ρουχισμός αποτελεί μια  βασική έκφραση της ύπαρξής μας ως ανθρώπινα όντα.

Πριν από μερικά χρόνια, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πίστευα ότι θα με βόλευε να φοράω κάθε μέρα τα ίδια ρούχα, το ίδιο στυλ, κάτι σαν στολή που να με βγάζει από την καθημερινή διαδικασία να συνδυάσω κάτι διαφορετικό και να αφιερώσω χρόνο γι'αυτό. Τελικά το ξεπέρασα σύντομα γιατί βαριέμαι εύκολα και δε μου αρέσει να καλουπώνομαι κρυμένη πίσω από μια στολή.

 Το πιο σημαντικό όμως ήταν η συνειδητοποίηση  της εφευρετικότητάς μου και της ευχαρίστησης που έπαιρνα συνδυάζοντας διαφορετικά κομμάτια. Δηλαδή τα στοιχεία εκείνα  που αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητάς μου.

Σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο;

Σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο; Γιατί οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το τσιγάρο κάθε Δευτέρα. Τότε η καλύτερη ημέρα για να το κάνετε είναι η Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μια αυξημένη τάση να κόβουν το κάπνισμα στην αρχή της εβδομάδας και κυρίως κάθε Δευτέρα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο (Σχολή Δημόσιας Υγείας), καθώς και του Ινστιτούτου της Σάντα Φε, με επικεφαλής τον Τζον Άϊερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν αναζητήσεις που γίνονται μέσω της Google σε διάφορες γλώσσες και αφορούν το κόψιμο του τσιγάρου.

Η αναλογία τέτοιων φράσεων στο σύνολο των αναζητήσεων ανά ημέρα έδειξε ότι υπάρχει μια παρόμοια τάση στις αγγλόφωνες χώρες, τις γαλλόφωνες, τις ισπανόφωνες, τις κινεζόφωνες, τις ρωσόφωνες κ.α., καθώς οι καπνιστές διεθνώς για κάποιο λόγο έχουν αυξημένη προθυμία να ξεκινήσουν το κόψιμο του καπνίσματος κάθε Δευτέρα.

Η εκδίκηση της νεράιδας

Ένα παντρεμένο ζευγάρι γύρω στα 60 γιορτάζει την 30η επέτειο γάμου σε ένα ρομαντικό και όμορφο εστιατόριο. Ξαφνικά μια νεράιδα εμφανίζεται μπροστά τους λέγοντας…

- Είσαστε ένα εξαιρετικό ζευγάρι και επειδή αγαπάτε πραγματικά ο ένας τον άλλον θα πραγματοποιήσω μια ευχή από τον καθένα σας.

- Εγώ θέλω να ταξιδέψω όλο τον κόσμο με τον αξιολάτρευτο άντρα μου, λέει η γυναίκα.

Η νεράιδα κουνάει το ραβδάκι και αμέσως εμφανίζει δυο εισιτήρια για κρουαζιέρα. Τότε λέει ο άντρας…

- Λοιπόν όλα αυτά είναι πολύ ρομαντικά αλλά ευκαιρία σαν αυτή δε θα ξανάρθει. Με συγχωρείς αγάπη μου αλλά η ευχή μου είναι να έχω μια γυναίκα 30 χρόνια μικρότερη από μένα.