Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η μόδα ως τρόπος έκφρασης

Μόδα είναι ο τρόπος. Ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε, ο τρόπος που επιλέγουμε να συμπεριφερθούμε και να δηλώσουμε αυτό που είμαστε ή αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. 

Αυτό που δηλώνω ότι είμαι μέσα από διάφορα πράγματα, η ιστορία που φτιάχνω για τον εαυτό μου και ο τρόπος που το προβάλλω μέσ'απ'τον τρόπο ντυσίματος. Στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, ο ρουχισμός αποτελεί μια  βασική έκφραση της ύπαρξής μας ως ανθρώπινα όντα.

Πριν από μερικά χρόνια, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πίστευα ότι θα με βόλευε να φοράω κάθε μέρα τα ίδια ρούχα, το ίδιο στυλ, κάτι σαν στολή που να με βγάζει από την καθημερινή διαδικασία να συνδυάσω κάτι διαφορετικό και να αφιερώσω χρόνο γι'αυτό. Τελικά το ξεπέρασα σύντομα γιατί βαριέμαι εύκολα και δε μου αρέσει να καλουπώνομαι κρυμένη πίσω από μια στολή.

 Το πιο σημαντικό όμως ήταν η συνειδητοποίηση  της εφευρετικότητάς μου και της ευχαρίστησης που έπαιρνα συνδυάζοντας διαφορετικά κομμάτια. Δηλαδή τα στοιχεία εκείνα  που αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητάς μου.

Αν εξετάσουμε την ιστορία της ενδυμασίας, παρατηρούμε ότι το ένδυμα  πέρα από ανάγκη για προστασία, πάντα αποτελούσε ένα μέσο εκδήλωσης ενός τρόπου - μιας μόδας ανά εποχή, που είχε σχέση με τα ιστορικά-κοινωνικά γεγονότα και καλλιτεχνικά ρεύματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, κατά τη λεγόμενη Belle Epoque, οι γυναίκες φορούσαν κορσέ. Με το τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου δημιουργείται η ανάγκη για ανανέωση, που στην ενδυμασία εκφράζεται με την απελευθέρωση του γυναικείου σώματος από τον κορσέ. Οι  επιρροές είναι πολλές και δεν είναι πάντα συνώνυμες με την αισθητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κίνημα πανκ στα μέσα τις δεκαετίας του '70, που σαν στόχο είχε να εναντιωθεί σε οτιδήποτε είχε σχέση με την αριστοκρατεία και να το ισοπεδώσει.

Καθώς περνούν τα χρόνια  και ερχόμαστε στο σήμερα παρατηρούμε την επανεμφάνηση- ανακύκλωση των αισθητικών στοιχείων από προηγούμενες δεκαετίες και το πάντρεμα όλων αυτών. Λειτουργούν παράλληλα και συνδυασμένα. Δεν υπάρχουν πλέον ταμπέλες. Στην εποχή  της πληροφορίας, στην εποχή της εικόνας, στην εποχή των αλλαγών που βιώνουμε το ζητούμενο μέσ'απ'τις πολλαπλές επιλογές που έχει ο καθένας μας είναι ο τρόπος έκφρασης της ουσίας μας!

Βίκυ Κονταράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: