Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ονειροπόλα αγάπη

«Εγώ, έλεγε, αγαπάω την ανθρωπότητα μα απορώ κι ο ίδιος με τον εαυτό μου: Όσο περισσότερο αγαπώ την ανθρωπότητα γενικά, τόσο λιγότερο αγαπάω τον κάθε άνθρωπο χωριστά. Στις ονειροπολήσεις μου, έλεγε, φτάνω συχνά να λαχταράω μέχρι πάθος να εξυπηρετήσω την ανθρωπότητα και ίσως και στ' αλήθεια να δεχόμουνα να σταυρωθώ για τους ανθρώπους, αν παρουσιαζόταν ξαφνικά μια τέτοια ανάγκη. Κι όμως, παρ'όλα αυτά, δεν μπορώ ούτε δύο μέρες να ζήσω στο ίδιο δωμάτιο μ' άλλον άνθρωπο. Αυτό το ξέρω από πείρα.

Μόλις βρεθεί κάποιος κοντά μου, νιώθω πως μου πληγώνει την ατομικότητα μου και μου περιορίζει την ελευθερία μου. Μπορώ μέσα σ' ένα εικοσιτετράωρο να μισήσω τον πιο καλό άνθρωπο. Άλλον γιατί τρώει αργά, άλλον γιατί έχει συνάχι και σκουπίζει συνεχώς τη μύτη του με το μαντήλι. Γίνομαι, έλεγε, εχθρός των ανθρώπων μόλις οι σχέσεις μας γίνουν κάπως στενότερες.

Εδώ βρίσκεται μόνο η σκιά μας.

«Αυτή δεν είναι η αληθινή πραγματικότητα. Η αληθινή πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από την αυλαία. Ουσιαστικά δεν βρισκόμαστε εδώ. Εδώ βρίσκεται μόνο η σκιά μας»

Tzelalantin Rumi.

Συμπλέγματα κατωτερότητας

Συμπλέγματα κατωτερότητας: Πρόκειται για εκδηλώσεις του αρρωστημένου κι ασήμαντου εγώ, που εξανίσταται και ταράζεται μόλις θεωρήσει ότι εθίγη έστω και κατ’ ελάχιστο.

Και μη φανταστούμε πως οι αναρίθμητοι πάσχοντες από τα εν λόγω συμπλέγματα είναι οπωσδήποτε άτομα περιθωριακά και χωρίς καμία κοινωνική αναγνώριση. Συνηθέστατα συμπλεγματική συμπεριφορά παρουσιάζουν και άτομα που εμφανίζουν προς τα έξω ένα πρόσωπο δικαιωμένου και έχοντος γνώμη επί παντός του επιστητού.

Σύμπλεγμα κατωτερότητας αναμφισβήτητα σου προκύπτει όταν, βασιζόμενος στα ψεύδη περί της μεγαλοσύνης σου που εκ γενετής σε ταΐζουν, δεν μπορείς να παραδεχτείς ότι ο γείτονάς σου, ο διπλανός ή ο οποιοσδήποτε άλλος, τον οποίο ενδομύχως ή και ολοφάνερα και εξίσου αυθαίρετα περιφρονείς ως κατώτερο είδος, έχει κατορθώσει αυτά που εσύ αποδεδειγμένα δεν μπορείς,...

Πως οι εταιρείς Fast Food μας εθίζουν στα προϊόντα τους

Οι εταιρείες fast food έχουν σημειώσει συγκλονιστική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς όμως καταφέρνουν, παρά τη γενική γνώση των ανθρώπων ότι τα προϊόντα που προσφέρουν είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, να συνεχίζουν να διατηρούν την τεράστια πελατεία τους;

Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες.

Ξέρουν ακριβώς τί μας αρέσει: Οι παραγωγοί φαγητών δεν έχουν την πολυτέλεια να μην μας αρέσει το προϊόν που πουλάνε. Έτσι, έχουν ξοδέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να προσδιορίσουν τι ακριβώς αρέσει στον κόσμο.

Τα φαγητά που προτιμούν οι Έλληνες!

Με ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανιτές πατάτες, φαίνεται ότι τρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College.

Για τις ανάγκες της μελέτης αξιολογήθηκαν οι διατροφικές επιλογές 1.800 νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Γλυφάδα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 75% καταναλώνει καθημερινά ψωμί, το 69% σνακ, το 58% τηγανητές πατάτες, το 87% αναψυκτικά και το 62% αλλαντικά. Την ίδια ώρα, μόνο ένας στους τρεις τρώει καθημερινά φρούτα, ενώ οι σαλάτες φαίνεται να είναι άγνωστες, αφού μόλις το 24% καταναλώνει καθημερινά λαχανικά.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται επίσης η πρόσληψη ασβεστίου μέσω τν γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού μόνο το 55% των νέων τα εντάσσει στο καθημερινό διατροφολόγιο, ενώ ελάχιστοι, δηλαδή ποσοστό 15%, πίνουν φυσικούς χυμούς.

Θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη

Αξεπέραστες συνταγές και θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη. Aπό απλά σιρόπια, κολλύρια, αλοιφές, σταγόνες, χάπια έως και κολπικά υπόθετα που συνδύαζαν δεκάδες ουσίες, η φαρμακευτική αποτέλεσε από την αρχαιότητα μία ιδιαίτερα λεπτομερή επιστήμη για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των γνωστών ασθενειών. Τα γραπτά του Ιπποκράτη αναφέρουν περίπου 250 φαρμακευτικά φυτά.

Ο Γαληνός, που χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος σπουδαιότερος γιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, στις γραφές του περιέγραψε τα περίφημα «Γαληνικά Φάρμακα», μερικά εκ των οποίων περιείχαν έως και 100 διαφορετικές ουσίες έκαστο. Ο Νικόλαος Μυρεψός (το 1.300 μ.Χ.) συνέταξε συνταγολόγιο με περισσότερα από 2.200 φάρμακα, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν μείγματα 3-5 διαφορετικών υλικών.

Η αρχαία αυτή γνώση κρατάει έως και σήμερα μέσα από γραπτά, τα οποία σημαντικοί εξειδικευμένοι επιστήμονες ερευνούν και ανακαλύπτουν συνεχώς νέες θεραπευτικές ιδιότητες. Στα αρχαία φάρμακα εστίασαν επιστήμονες κατά τη διάρκεια της 3ης Αμφικτυονίας Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας και Ηθικής – Δεοντολογίας που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2011 από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα στην Κω.

Η αγάπη εκφράζεται με διακριτική παρουσία

Αγαπώ σημαίνει ενεργώ με τρόπο που υποστηρίζει – βοηθά την ανάπτυξη του άλλου. Κάθε φορά ο άλλος – για δικούς του λόγους – μας αφήνει κάποια περιθώρια παρέμβασης – βοήθειας που πρέπει να σεβαστούμε. Τα όρια τα βάζει πάντα ο άλλος και εμείς ενεργούμε στα όρια των δικών μας αντοχών. Όλοι είμαστε εκπαιδευόμενοι σ’ αυτή την αγάπη και απλά βρισκόμαστε σε διαφορετικές «τάξεις».

Όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά. Άλλο όμως αυτό – η παραδοχή δηλαδή ότι χρειαζόμαστε βελτίωση – και άλλο να έχουμε απόλυτες και οριστικές απόψεις πάνω στο θέμα – συνήθως βολικές για να δικαιολογήσουμε και να υπερασπιστούμε την κατάσταση που βρισκόμαστε κάθε φορά. Όλα είναι δρόμος, συνεχής κίνηση και συνεχής αλλαγή.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να σταματήσει κάπου να ξεκουραστεί για λίγο ή πολύ. Ας μην κατηγορούμε όμως τους άλλους. Ας μην κάνουμε κριτική σε αυτούς που με κάποιο βήμα- άλλοι με αργό και άλλοι με πιο γρήγορο περιπατάνε δίπλα μας, ούτε στους προσωρινά αναπαυόμενους.

Απλά φεύγουμε

Δεν πρέπει να μένετε εκεί που δεν σας θέλουν. Να τινάζετε τα παπούτσια από τη σκόνη και να πηγαίνετε αλλού χωρίς θυμό. Μερικοί δεν σας χωράνε. Σταματήστε και συμμαζευτείτε.

 Όταν βλέπεις στον άλλον αρνητικότητα πρέπει να λες στον εαυτό σου ότι έχει νικηθεί από έναν εσωτερικό εχθρό και μόνος του πρέπει να τον βρει και δεν είναι δική σου δουλειά. Αν κάποιος δεν θέλει να δει και να ανακαλύψει κάτι, μόλις το καταλάβουμε δεν πιέζουμε, δεν είναι δικό μας θεμα. Απλά φεύγουμε.

Ένστικτο και θεός

Πολλοί πιστοί είναι σίγουροι ότι η πίστη τους είναι στέρεη σαν βράχος, όμως ίσως να υπερεκτιμούν τη σταθερότητα των πεποιθήσεών τους. Η αναλυτική σκέψη μπορεί να μειώσει τη θρησκευτική και μεταφυσική πίστη ακόμα και σε αφοσιωμένους πιστούς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Καναδών ψυχολόγων, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο λογικός τρόπος σκέψης έχει τη δυνατότητα να υποσκάψει τη θρησκευτικότητα και να προάγει τον σκεπτικισμό και την αθεΐα.