Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

“Γενίτσαροι”

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων κρατάνε ομήρους τους φοιτητές λέει η κυβέρνηση και υπερθεματίζουν οι πολλαπλασιαστές των Μέσων Ενημέρωσης. Τα “παιδιά δεν φταίνε τίποτε να πληρώνουν την αδιαλλαξία των υπαλλήλων και να χάσουν το εξάμηνο” φωνάζουν από τα παράθυρα.

Πρέπει να πάρουν το πτυχίο τους γρήγορα- γρήγορα οι φοιτητές για να βγουν ένα εξάμηνο νωρίτερα στην ανεργία και να προστεθούν στο 60%. Αλλά αυτό δεν αφορά τους πολιτικούς και τους τηλεσχολιαστές. Αδιαφορούν για την έκπτωση του δημοσίου πανεπιστημίου λες και όλοι τους σπούδασαν στο Χάρβαρντ.

Τι μας στενοχωρεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχουν πολλές επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα, οι οποίες μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας, ωστόσο χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε επιδρούν στην ψυχολογία μας και μας κάνουν δυστυχισμένους. Ποια είναι όμως τα οκτώ λάθη που κάνουμε, που δεν μας επιτρέπουν να είμαστε χαρούμενοι;

- Το να αποφεύγουμε τις σχέσεις και τη στενή συναναστροφή με άλλα άτομα
- Να καθόμαστε στο σπίτι, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε έστω και για περπάτημα
- Να μη συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες, επειδή πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε
- Να αγνοούμε τις ικανότητές μας και να μην εκφραζόμαστε

Το περίφημο τσάι (Yogi Tea) του Yogi Bhajan

Τσάι με εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι ενεγειακό, αντιοξειδωτικό, καθαρίζει το αίμα, κατά της γρίπης, τονώνει το νευρικό σύστημα. Η συνταγή έχει δοθεί από τον Yogi Bhajan.

Συστατικά:
4 λίτρα νερό
30 γαρύφαλα
30 ολόκληρους σπόρους κάρδαμο
30 κομμάτια πιπέρι μαύρο ολόκληρο
4 - 5 ξυλάκια καννέλα
10 λεπτές φετούλες πιπερόριζα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο τσάι


Γιατί νοσταλγούμε τα παλιά

Το ζούμε όλοι! Να νοσταλγούμε τις παλιές καλές μέρες, ακόμα κι αν τον καιρό που τις ζούσαμε δεν ήταν πάντα καλότυχες.

Να όμως που όσο περισσότερο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλύτερη νοσταλγία νιώθουμε για το παρελθόν μας.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη ιατρική επιθεώρηση journal of personality, όταν ανακαλούμε στη μνήμη μας δυσάρεστα γεγονότα, έχουμε την τάση να τα ωραιοποιούμε.

Τα βλέπουμε δηλαδή περισσότερο θετικά από τη στιγμή που συνέβαιναν!

Ίσως για αυτό τον λόγο συχνά νιώθουμε μέσα μας πως «κάθε πέρυσι και καλύτερα»!

Έλληνας και τίποτε άλλο!

Το όνομα Ρωμιός που πολλοί το χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία δεν διαφέρει καθόλου από το ραγιάς! Όπως οι Ρωμαίοι μας απαγόρευσαν να έχουμε έθνος έτσι αργότερα το παρέλαβαν και το συνέχισαν οι Οθωμανοί.

Στην ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Ιουδαίοι, οι Βούλγαροι, οι Σλάβοι, οι Γότθοι, οι Αρμένιοι, όλοι οι υπήκοοι αυτής της αχανούς πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας είχαν το δικαίωμα του εθνικού προσδιορισμού. Όλοι πλην ενός! Των Ελλήνων και ο λόγος απλός. Η λέξη και μόνο Έλλην ήταν το αντίθετο της δεσποτικής αυτοκρατορίας ενός ανθρώπου και ενός θεού. Αυτό που επέβαλε η μεσαιωνική τάξη πραγμάτων. Επειδή δε, αυτός ο λαός δεν έπρεπε πλέον να φέρει το πανάρχαιο όνομά του ονομάστηκε Ρωμιός! Δηλαδή υπήκοος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και μόνο. Χωρίς όνομα, χωρίς έθνος, χωρίς ιστορία! Ένας Ρομά, ένας γύφτος, όπως θα μας το θυμίσει εύστοχα ο Κωστής Παλαμάς αργότερα.

Αυτό τον όρο θα χρησιμοποιήσουν οι Οθωμανοί συνοδευόμενο από το όνομα ραγιάς! Δηλαδή έναν απλά υποταγμένο λαό. Πριν στους Ρωμαίους, τώρα στους Οθωμανούς! Αργότερα που η διαφώτιση του 18ου αιώνα θα θυμίσει στον λαό αυτό, την ιστορία του και την καταγωγή του, τότε αυτός ο λαός  θα αποκτήσει και την δύναμη να επαναστατήσει. Να αποκτήσει ξανά ταυτότητα. Το όνομα των εξανθρωπιστών του κόσμου. Των Ελλήνων!