Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Έλληνας και τίποτε άλλο!

Το όνομα Ρωμιός που πολλοί το χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία δεν διαφέρει καθόλου από το ραγιάς! Όπως οι Ρωμαίοι μας απαγόρευσαν να έχουμε έθνος έτσι αργότερα το παρέλαβαν και το συνέχισαν οι Οθωμανοί.

Στην ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Ιουδαίοι, οι Βούλγαροι, οι Σλάβοι, οι Γότθοι, οι Αρμένιοι, όλοι οι υπήκοοι αυτής της αχανούς πολυπολιτισμικής αυτοκρατορίας είχαν το δικαίωμα του εθνικού προσδιορισμού. Όλοι πλην ενός! Των Ελλήνων και ο λόγος απλός. Η λέξη και μόνο Έλλην ήταν το αντίθετο της δεσποτικής αυτοκρατορίας ενός ανθρώπου και ενός θεού. Αυτό που επέβαλε η μεσαιωνική τάξη πραγμάτων. Επειδή δε, αυτός ο λαός δεν έπρεπε πλέον να φέρει το πανάρχαιο όνομά του ονομάστηκε Ρωμιός! Δηλαδή υπήκοος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και μόνο. Χωρίς όνομα, χωρίς έθνος, χωρίς ιστορία! Ένας Ρομά, ένας γύφτος, όπως θα μας το θυμίσει εύστοχα ο Κωστής Παλαμάς αργότερα.

Αυτό τον όρο θα χρησιμοποιήσουν οι Οθωμανοί συνοδευόμενο από το όνομα ραγιάς! Δηλαδή έναν απλά υποταγμένο λαό. Πριν στους Ρωμαίους, τώρα στους Οθωμανούς! Αργότερα που η διαφώτιση του 18ου αιώνα θα θυμίσει στον λαό αυτό, την ιστορία του και την καταγωγή του, τότε αυτός ο λαός  θα αποκτήσει και την δύναμη να επαναστατήσει. Να αποκτήσει ξανά ταυτότητα. Το όνομα των εξανθρωπιστών του κόσμου. Των Ελλήνων!

Ο Κολοκοτρώνης θα μας το πει καθαρά και ξάστερα στην ομιλία του στην Πνύκα:
"Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετέφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς όπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποιους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποιαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία."

Ποιο είναι όμως το σημαντικότερο όλων θα το καταλάβει κάποιος αν έκανε την υπομονή να διαβάσει την ανάρτηση έως εδώ, διότι έτσι πρέπει. Κάποιοι (οι γνωστοί δούρειοι ίπποι του Ιουδαϊσμού με τα μαύρα και τα μακριά γένια) θέλουν να δημιουργήσουν σύγχυση. Πως τάχα το όνομα Έλληνας δεν είναι και τόσο σημαντικό και πως έχουμε και άλλα ονόματα. Ρωμιός, Γραικός κλπ... Όλα αυτά λέγονται και γράφονται εκ του πονηρού.  

Στην επανάσταση Έλληνες (δηλ. Ήρωες) αποκαλούνταν μόνο όσοι σήκωσαν τα όπλα κατά των Τούρκων: Στις 4 Αυγούστου 1821 οι ομογενείς της Οδυσσού στέλνουν επιστολή στον Τσάρο για να βοηθήσει τους επαναστατημένους Ορθόδοξους Έλληνες. Οι ίδιοι όμως υπογράφουν «εν Οδησσώ σεσωσμένοι Γραικοί» Αυτοί που είναι έξω από τον Αγώνα δεν τολμούν να ειπωθούν Έλληνες!

Αυτοί που σε ήθελαν Ρωμιό των Ρωμαίων και ραγιά των Τούρκων, σήμερα ξανά θέλουν να μειώσουν την εθνική σου υπόσταση. Ο λόγος είναι ένας. Αν μάθεις το βαρύ όνομα που κουβαλάς και το πόσο "λίγοι", είναι αυτοί που φορτώθηκαν από την ανατολή  και σου επιβλήθηκαν από την δύση, τότε θα τους αποτινάξεις και θα ξαναγίνεις πραγματικός Έλληνας. Και τούτο δεν το θέλουν μηδέ οι πρώτοι, μηδέ οι δεύτεροι.

Εμμανουήλ  Παπάς

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μαα! Δεν το θελει πρωτιστως ο ιδιος ο Ρωμιος, Γραικος και Ραγιας να ξαναγινει Ελληνας, διοτι βαρυ, μα πολυ βαρυ το φορτιο του Ελληνος. Ενα φορτιο με απειρα Φωτονια. Μπορει ενα φωτονιο απο μονο του να μην ζυγιζει τιποτα, αλλα επι απειρες φορες........... το πραμα βαραινει. Κατσε καλα!!