Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η ώρα της Αληθινής οικονομίας

Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί και άπειρες αναλύσεις έχουν γίνει για το τι έφταιξε και η χώρα μας κατέληξε στα χέρια του ΔΝΤ και της νεοπαγούς τρόικας. Ανάλογα με την πολιτική και οικονομικοκοινωνική σκοπιά που βλέπει ο καθένας τα πράγματα, αποδίδει ευθύνες στο μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο, στο ξεχαρβάλωμα της Δημόσιας Διοίκησης από τη δεκαετία του 1980 και μετά, στη χαμηλή ποιότητα πολιτικής διακυβέρνησης, στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και στην ευρωζώνη, στους χειρισμούς της τελευταίας επταετίας (ή διετίας), στα μεγάλα προβλήματα της παιδείας εδώ και 30 χρόνια, στην έντονη ροπή στην κατανάλωση και σε πλείστους άλλους λόγους ων ουκ έστιν αριθμός.

Μολονότι η κριτική και βεβαίως η αυτοκριτική, ατομική και συλλογική, πρέπει να γίνει και τα συμπεράσματα να εξαχθούν ώστε να αποφύγουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον, τα μείζονα θέματα για την Ελληνίδα και τον Ελληνα σήμερα είναι δύο: πρώτον, μήπως η κατάσταση ξεφύγει τελείως και βρεθούμε χωρίς δουλειά; Θα μείνουμε στο ευρώ;

Και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, πώς θα επανέλθει η χώρα στον δρόμο της υγιούς ανάπτυξης που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα (άρα λειτουργία του κράτους) και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο; Θα προσπαθήσω να εστιάσω στο δεύτερο. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Τρόφιμα που κάνουν την διαφορά

Παρότι ο περισσότερος κόσμος ξέρει πως φρούτα και λαχανικά γενικώς θωρακίζουν την υγεία, δύο αμερικανοί επιστήμονες – η διαιτολόγος Τόνια Ράινχαρντ και ο παθολόγος Τζόλε Φέρμαν – επισημαίνουν πως υπάρχουν μερικά τρόφιμα που κάνουν την διαφορά.

Μην περιμένετε όμως πως θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, πότε με τα τρόφιμα τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα μα σταδιακά. Ο δρ Φέρμαν λέει πως πρέπει κανείς να βελτιώσει τη διατροφή του για μερικούς μήνες πριν δει τις αληθινές επιδράσεις στις άμυνες του οργανισμού του.

* Λιπαρά ψάρια. Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πλούσια σε σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα είδος ωφέλιμου λίπους, που μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τους πνεύμονες, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα βακτήρια. Να τρώτε δύο φορές λιπαρά ψάρια την εβδομάδα και να παίρνετε καθημερινά λιπαρά Ω3 σε συμπλήρωμα διατροφής.

* Κρεμμύδια. Τα ξερά κρεμμύδια και τα ομοειδή τρόφιμα, όπως το σκόρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η κερσετίνη, η αλλισίνη και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Να τρώτε μισό φλιτζάνι την ημέρα.

Δεν οφείλουν οι λαοί τα χρέη των τραπεζών

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Δεν θα πληρώσουν οι λαοί τις τράπεζες. 

Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών), η οποία απορρίπτει όλες τις καταγγελίες που κατατέθηκαν από τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ισλανδίας στην υπόθεση «Icesave», σημειώνει σε άρθρο του ο Ερίκ Τουσέν, της οργάνωσης CADTM, (Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου)

Η απόφαση καθιστά σαφές ότι δεν είναι ευθύνη της χώρας στην οποία μια τραπεζική εταιρεία έχει την έδρα της να καλύπτει τα έξοδα των εγγυήσεων του τραπεζικού της συστήματος, καθώς και ότι ο μηχανισμός του δίχτυ ασφαλείας πρέπει να χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες.

Ευτυχώς τρελάθηκα

Είναι το όνειρο κάθε λογικού ανθρώπου στην εποχή μας, να τρελαθεί! Το σχέδιο είναι σαφές και το προτείνει ο Σταυρίδης σε μια παλιά ελληνική ταινία, ονόματι "Ευτυχώς τρελάθηκα". Έχει ένα μαγαζί και χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά, γαλλικά, σουαχίλι κι αρβανίτικα. Πάει να κάνει ένα καλό κόλπο για να σωθεί απ'τα χρέη, αλλά πριν το πετύχει, τον προλαβαίνει η αστυνομία που έρχεται στο μαγαζί για να τον συλλάβει για χρέη και να τον οδηγήσει στην ψυρρού, κλείνοντας και το μαγαζί.

Ο Σταυρίδης για να σωθεί, φτιάχνει ένα καπέλο από χαρτί, το κοτσάρει στην κεφάλα του, βάζει και το 'να χέρι μέσα απ'το πουκάμισο, σηκώνει και το φρύδι και κάνει τον Μεγάλο Ναπολέοντα. Πουλάει τρέλα τοις μετρητοίς, σα να λέμε. "Σιμυλασιόν" απεφάνθη ο ψυχίατρος και του 'κοψε παραπεμπτικό για "μέσα"!

Πιο μέσα δε γίνεται. Όχι όμως Ψυρρού. Στο Δαφνί, με όλο τον καλό τον κόσμο. Εκεί στο Δαφνί έχει το ακαταδίωκτο για τα χρέη του και κάνει και την πλακίτσα του με άλλους πάσχοντες από "χρεωγενή βοναπαρτισμό". (δική μου διάγνωση, έχω το copyright) Στο μεταξύ, έχοντας τον χρόνο με το μέρος του, ρυθμίζει και τα χρέη του. Μετά από λίγο βγαίνει ξεχρέωτος, υγιής, σινάμενος, κουνάμενος και συνεχίζει τη ζωή του! Μακριά από χρέη, αστυνομίες και τοκογλύφους.

Δεν πα' να χαλάσει ο κόσμος

Και για να μη μ' ενοχλήσει κανείς, μπορώ να πουλήσω τώρα δα όλο τον κόσμο για μια πεντάρα. Αν με ρωτήσουν θέλεις να χαλάσει ο κόσμος ή να πιείς τσάι; Θ' απαντήσω: δεν πα' να χαλάσει ο κόσμος, φτάνει νάχω πάντα να πίνω τσάι. 

Γιατί ο εγκέφαλος προτιμά το χαρτί

Επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατέδειξαν ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν και θυμούνται καλύτερα κείμενο που αποτυπώνεται σε χαρτί, παρά σε οθόνη.

Οι οθόνες δυσκολεύουν την κατανόηση, εμποδίζοντας τα άτομα από το να δημιουργούν στο μυαλό τους ένα «χάρτη» του κειμένου που διαβάζουν, περισσότερο δε για τα μεγάλης έκτασης. Σε γενικές γραμμές, οι οθόνες απαιτούν μεγαλύτερη σωματική και διανοητική προσπάθεια, κατά την ανάγνωση ενός κειμένου. Συγκεκριμένα, το συνεχές «scrolling» που απαιτείται, προκειμένου να διαβαστεί μία σελίδα, μας αποσπά την προσοχή, ενώ οι οθόνες των e-books κουράζουν τα μάτια και είναι δυνατό να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Νέος Κόσμος, Νέες Αυγές

«Βίωνα κάτι συνταρακτικό! Αντίκριζα την πανέμορφη αυγή σε έναν άλλο κόσμο. 

Αναρωτήθηκα γιατί ο παλιός κόσμος μου δεν είχε τόσο συγκλονιστικά όμορφες και παράξενες αυγές.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμη ότι αναρωτιόμουν για τον παλιό μου εαυτό και όχι για τις ανατολές»

Ετσι θα δραπετεύσεις απ την ζωή-φυλακή

" ...Ο τρόπος για να δραπετεύσουν απ την φυλακή τους οι Ψυχές, οι έχοντες την Θεία φλόγα είναι η εκμηδένιση του Εγώ, του Εγωισμού τους. Αυτού του ασήμαντου τέρατος με τα χιλιάδες κεφάλια που είναι η ψευδαίσθηση μιας ζωής, μα ταυτόχρονα τα κάγκελα και οι αλυσίδες της φυλακής του.

Έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα τι να κάνετε και πώς να κινηθείτε για να πετύχετε αυτήν την κατάσταση του ΕΙΝΑΙ μακριά από τις συγχύσεις και τα ψεύδη του ΕΓΩ, βρείτε τα και δραστηριοποιηθείτε στο μονοπάτι της ανεξαρτησίας."

Καλή επιτυχία

Terra Papers

Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γη από εξωγήινους;

Ένας Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν προέρχονται από τη Γη αλλά μεταφέρθηκαν στον πλανήτη από εξωγήινους πάνω σε κομήτες πριν 60.000 με 200.000 χρόνια.

Μάλιστα ο Δρ. Ellis Silver επικαλείται διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη φύση του ανθρώπου για να «αποδείξει» στο νέο του βιβλίο ότι οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες μορφές ζωής στον πλανήτη.

Ειδικότερα, ο Δρ. Silver αποδίδει τους πόνους στην πλάτη στο γεγονός ότι ο άνθρωπος κατάγεται από έναν κόσμο με πολύ χαμηλότερη βαρύτητα, ενώ υποστηρίζει πως καιγόμαστε από τον ήλιο επειδή δεν σχεδιαστήκαμε για να εκτεθούμε στο φως του.

Άλλο ένα παράδειγμα που αναφέρει είναι αυτό του τοκετού, λέγοντας πως τα μωρά έχουν ασυνήθιστα μεγάλα κεφάλια και δυσκολεύουν τη μητέρα στη γέννα, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα είδη στον πλανήτη.

Τι ακριβώς είναι η Βεβαιότητα;

Φαντάσου πως είσαι σε ένα αεροπλάνο με δύο πιλότους, ο ένας κυβερνά το αεροσκάφος τις ώρες της ημέρας, και ο άλλος τις ώρες της νύχτας. Πόσο μακριά θα φτάσεις  εάν κάθε πιλότος ξε­κινάει τη βάρδιά του ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από αυτή που όρισε ο προηγούμενος;

Δεν είναι η απουσία της βεβαιότητας που ανακόπτει την πρόοδο και την ευημερία ενός ανθρώπου, αλλά η παρου­σία της αμφιταλάντευσης και της Αβεβαιότητας. Εάν επιτρέπεις να σε κατευθύνουν πότε η Βεβαιότητα από την μια και πότε η αμφιβολία από την άλλη, τελικά οδηγείσαι σε σύγχυση και σε λανθασμένα συμπεράσματα για τις ικανότητές σου, πετυχαίνοντας συγκεχυμένα αποτελέσματα. Η επιτυχία προϋποθέτει αφενός να έχεις βεβαιότητα στις ικανότητες και στα προσόντα σου και αφετέρου να υπερνικάς την αναποφασιστικότητα σου. Όπως αναφέρει μια άχρονη σοφία: 
    
«Οι αμφιβολίες και οι αβεβαιότητες πρέπει να απομακρύνονται πάση θυσία, αν κάποιος θέλει να πετύχει κάποιον αξιόλογο ΣΚΟΠΟ. Είναι διασπαστικά στοιχεία τα οποία στραβώνουν την ευθεία γραμμή της Δράσης, κάνοντάς την ανεπαρκή και άχρηστη. Με την αμφιβολία, τον φόβο, την αμφιταλάντευση δεν πέτυχε ποτέ κανείς τίποτα, και ούτε πρόκειται ποτέ να πετύχει». Κοίτα προσεκτικά την φωτογραφία επάνω και σκέψου, πόσο βαθμό αμφιβολίας στον εαυτό τους έχουν τα κορίτσια; Γιατί;

Τι ακριβώς είναι η Βεβαιότητα;

Την απήγαγαν!

Την απήγαγαν! (ισπανικά: Que se la llevaron!) είναι το όγδοο (8ο) από τη σειρά 80 χαρακτικών Τα Καπρίτσια (Los Caprichos) του Ισπανού καλλιτέχνη Φρανθίσκο Γκόγια. Ο Γκόγια δημιούργησε τα χαρακτικά αυτά κατά τα έτη 1797 και 1798, και τα δημοσίευσε σαν μία συλλογή έργων το 1799. Περιγράφοντας αυτή τη σειρά έργων, ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι απεικονίζει τις αμέτρητες ιδιορρυθμίες και ανοησίες που υπάρχουν σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία, και τις κοινές προκαταλήψεις και τις παραπλανητικές πρακτικές που τα έθιμα, η αμάθεια, ή η ιδιοτέλεια τις έχουν καταστήσει συνήθεις.

Το έργο: Στο χαρακτικό αυτό απεικονίζονται δύο άντρες που απαγάγουν μία γυναίκα. Το έργο αποτελεί μια βίαιη καταγγελία του Γκόγια για τη βία κατά των γυναικών. Μόνο το κεφάλι της γυναίκας αποδίδεται με λεπτομέρειες, ενώ τα πρόσωπα των απαγωγέων ούτε καν διακρίνονται. 

Ο ουρανός αλλά και πρόσωπα των δύο απαγωγέων είναι κατάμαυρα, ενώ τα ρούχα όλων των πρωταγωνιστών, καθώς και το πρόσωπο της γυναίκας, κατάλευκα. Περισσότερο απ’ ότι καθαυτό το γραμμικό στοιχείο, αυτό που εντυπωσιάζει εδώ, και το οποίο δημιουργεί την ατμόσφαιρα βίας και απειλής, είναι κυρίως η αξιοποίηση των τονικών αντιθέσεων που επιτρέπει η χρήση της ακουατίντας.