Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Τι ακριβώς είναι η Βεβαιότητα;

Φαντάσου πως είσαι σε ένα αεροπλάνο με δύο πιλότους, ο ένας κυβερνά το αεροσκάφος τις ώρες της ημέρας, και ο άλλος τις ώρες της νύχτας. Πόσο μακριά θα φτάσεις  εάν κάθε πιλότος ξε­κινάει τη βάρδιά του ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από αυτή που όρισε ο προηγούμενος;

Δεν είναι η απουσία της βεβαιότητας που ανακόπτει την πρόοδο και την ευημερία ενός ανθρώπου, αλλά η παρου­σία της αμφιταλάντευσης και της Αβεβαιότητας. Εάν επιτρέπεις να σε κατευθύνουν πότε η Βεβαιότητα από την μια και πότε η αμφιβολία από την άλλη, τελικά οδηγείσαι σε σύγχυση και σε λανθασμένα συμπεράσματα για τις ικανότητές σου, πετυχαίνοντας συγκεχυμένα αποτελέσματα. Η επιτυχία προϋποθέτει αφενός να έχεις βεβαιότητα στις ικανότητες και στα προσόντα σου και αφετέρου να υπερνικάς την αναποφασιστικότητα σου. Όπως αναφέρει μια άχρονη σοφία: 
    
«Οι αμφιβολίες και οι αβεβαιότητες πρέπει να απομακρύνονται πάση θυσία, αν κάποιος θέλει να πετύχει κάποιον αξιόλογο ΣΚΟΠΟ. Είναι διασπαστικά στοιχεία τα οποία στραβώνουν την ευθεία γραμμή της Δράσης, κάνοντάς την ανεπαρκή και άχρηστη. Με την αμφιβολία, τον φόβο, την αμφιταλάντευση δεν πέτυχε ποτέ κανείς τίποτα, και ούτε πρόκειται ποτέ να πετύχει». Κοίτα προσεκτικά την φωτογραφία επάνω και σκέψου, πόσο βαθμό αμφιβολίας στον εαυτό τους έχουν τα κορίτσια; Γιατί;

Τι ακριβώς είναι η Βεβαιότητα;

    Βεβαιότητα είναι η Γνώση. Είναι ο βαθμός της σιγουριάς  που έχεις σε κάτι ή κάποιον, αυτό που γνωρίζεις, ανεξάρτητα από την άποψη των άλλων ανθρώπων.

Η Βεβαιότητα και η σιγουριά στον εαυτό σου, στις ικανότητες και στα ταλέντα σου, είναι α­πλώς ο βαθμός της εμπιστοσύνης που έχεις στις δυνατότητες σου. Όλοι ξεκινάμε τη ζωή μας με απεριόριστη Βεβαιότητα και σιγουριά στον εαυ­τό μας. Βάζουμε τα κλάματα και κάποιος μας ταΐζει. Εάν δεν αισθανόμαστε άνετα, κλαίμε ξανά και κάποιος μας παίρνει αγκαλιά και μας κανακεύει. Τότε σκεφτόμαστε: «Τέλεια! Μόλις βάλω μια φωνή, τρα­βάω την προσοχή και πετυχαίνω ό,τι θέλω!».

Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουμε, η καθημερινότητα, αρ­χίζει να διαβρώνει μερικές από τις πεποιθήσεις μας. Για παρά­δειγμα, πρέπει να αρχίσουμε να ντυνόμαστε μόνοι μας και μά­λιστα αργότερα –ω τι φρίκη!!! – πρέπει να αγοράζουμε τα ρούχα μας με δικά μας χρήματα! Σταματάμε να θεωρούμε ότι είμαστε υπέρ- ήρωες, πριγκίπισσες και αστέρες του κινηματογράφου.

Στην ουσία, η καθημερινότητα, μας προσγειώνει απότομα και στα­ματάμε να είμαστε και τόσο βέβαιοι πλέον, ότι είμαστε ικανοί για οτιδήποτε εξαι­ρετικό. Σταματάμε να έχουμε σιγουριά ότι είμαστε ιδιαίτεροι και αρχίζουμε να «πουλάμε» τον εαυτό μας με έκπτωση σε ο­ποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να μας δώσει ένα σταθερό μισθό. Όπως είπε κάποτε κάποιος:

    «Εάν θεωρείς ότι η αξία σου είναι μικρή, να είσαι σίγουρος ότι οι γύρω σου δεν θα αυ­ξήσουν την τιμή σου. Όρισε την τιμή σου μόνος σου και απαίτησε από την ζωή (και τους γύρω σου) να στην δώσει».

Οι ενέργειες σου συμβαδίζουν αναπόφευκτα με τις σκέψεις σου. Έτσι, εάν θεωρείς ότι είσαι μια μετριότητα, θα ενεργείς αναλόγως σαν μετριότητα, θα προσελκύεις μέτριους ανθρώπους και τα πάντα στη ζωή σου θα είναι μέτρια. Μέτριος σύζυγος, μέτριος μισθός, μέτρια δουλειά, μέτρια υγεία … όλα μέτρια.

Κατά βάθος, η ζωή σου αντανακλά κι είναι ένας καθρέπτης των σκέψεων σου και αυτές οι σκέψεις σου βοηθούν να βρίσκεις  δικαιολογίες για τη θέση σου στην ζωή. Εάν θέλεις να βελτιώσεις τη ζωή σου, πρέπει να βελτιώσεις την Βεβαιότητα στον εαυτό σου στις ικανότητες και στα ταλέντα σου. Η ζωή σου δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσει πέρα από αυτά που είσαι ΒΕΒΑΙΟΣ ότι μπορείς να καταφέρεις.

Η διαμόρφωση της Βεβαιότητας: Μην περιμένεις από τους άλλους να είναι βέβαιοι για εσένα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κι ακόμα κι αν συμβεί δεν σου προσφέρει τίποτε. Εσύ χρειάζεται να είσαι Βέβαιος για εσένα και οι υπόλοιποι γύρω σου θα υποχρεωθούν να ευθυγραμμιστούν με την δική σου Βεβαιότητα.

Μερικές φορές ακούω κάποιον να λέει για τους ανθρώπους που τον ενθάρρυναν στην πορεία του: «Ήταν Βέβαιοι για μένα πριν ακόμα εγώ να είμαι Βέβαιος για τον εαυτό μου!». Ευχάριστο συναίσθημα, μόνο που δεν έγινε έτσι. Πρώτα ΕΣΥ Βεβαιώθηκες για σένα και έπειτα ακολούθησαν οι άλλοι, ποτέ δεν γίνεται ανάποδα.

    Επιπλέον εάν εναποθέσεις τις επιλογές  για την ζωή σου σε κάποιον που θα είναι βέβαιος και σίγουρος σε σένα ΠΡΙΝ ΕΣΥ  να είσαι ΒΕΒΑΙΟΣ για τον εαυτό σου, θα πεθάνεις περιμένοντας. Ακόμα κι αν είσαι ΥΠΕΡ-υπέρ-τυχερός και συναντήσεις κάποιον που θα σε ενθαρρύνει να κάνεις «το πρώτο βήμα», θα απομα­κρυνθεί γρήγορα από κοντά σου εάν δεν Αναλάβεις την Ευθύ­νη και δεν αρχίσεις να κινείσαι με τις δικές σου Δυνάμεις και την δική σου Βεβαιότητα.

Σε τελική ανάλυση, οι άν­θρωποι δεν έχουν καμία διάθεση να έχουν Βεβαιότητα για σένα, περισσότερο απ’ όσο έχεις εσύ στον εαυτό σου, είναι δίκαιο και Λογικό αυτό. Τις περισσότερες φορές, για να μπορέσεις να κερδίσεις την Βεβαιότητα των άλλων, στις ικανότητες και στα ταλέντα σου πρέπει πρώτα να Βεβαιωθείς εσύ για σένα.

    Η ωριμότητα περιλαμβάνει την ανα­γνώριση ότι κανένας δεν πρόκειται να δει μέσα μου κάτι που δεν βλέπω εγώ στον εαυτό μου. Σταμάτα να περιμένεις λοιπόν, αυτόν που θα σε αναδείξει. Ανάδειξε εσύ τον εαυτό σου. Βγες στον κόσμο και σύστησε τον εαυτό σου και τα ταλέντα σου, μόνος σου απαιτώντας από τον κόσμο, το αντίτιμο της αξίας σου.

Η Βεβαιότητα  βασίζεται σε αυτά που είσαι ικανός να «δεις» στο μέλλον σου ενώ το δημιουργείς στο παρόν σου. Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια καλύτερη δουλειά; Σου “τυχαίνει” να βλέπεις κάποιον να κάνει σπουδαία πράγματα και να φαντάζεσαι ότι είσαι εσύ; Φαντάζεσαι μια καλύτερη ζωή και αναρωτιέ­σαι: «Γιατί όχι κι εγώ;». Στην πραγματικότητα, «φαντάζεσαι» επειδή οι δυνατότητές σου προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σου. Εάν δεν είχες τις δυνατότητες για όλα αυτά, δεν θα τα φανταζόσουν καν, ούτε θα ενδιαφερόσουν αρκετά για να τα προσέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: