Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η χαρά των δημαγωγών...

Η δημαγωγία είναι παρενέργεια της δημοκρατίας. Στην ιστορία δεν υπήρξε δημοκρατία χωρίς πολιτικούς που να απευθύνονται στις παρορμήσεις, στα ένστικτα, στις προκαταλήψεις και στην άγνοια του πληθυσμού. 

Υπήρχε και υπάρχει ποικιλία δημαγωγών: μερικοί είναι ηθοποιοί εξ επαγγέλματος (όπως ο Μπέπε Γκρίλο), άλλοι είναι ηθοποιοί εξαιτίας της πολιτικής τους φιλοδοξίας, της εξουσιομανίας που τους διακρίνει- προσποιούνται και αποκτούν τα χαρακτηριστικά που αρέσουν στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τον οποίον απενοχοποιούν και κολακεύουν με αναίσχυντο τρόπο. 

Το κοινό στοιχείο όλων των δημαγωγών είναι η αντίθεσή τους στη σκέψη και στην ωρίμανση των συλλογικών αποφάσεων- προτείνουν λύσεις ελκυστικές, άμεσες και, όχι σπάνια, βίαιες, «ριζοσπαστικές». 

Ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της δημοκρατίας είναι ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την άνοδο στην εξουσία ανθρώπων που εκπροσωπούν τη χαμηλότερη μόρφωση και πολιτική αγωγή - γίνεται συχνά λόγος για την παιδεία και το πώς θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τα φαινόμενα πολιτικού τσαρλατανισμού, αλλά το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο.

Χαμογέλα ρε… Τι σου ζητάνε;

"Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται, άπαξ, που λένε, σαν μοναδική ευκαιρία. Τουλάχιστο μ’αυτήν την αυτόνομη μορφή της δεν πρόκειται να ξαναυπάρξουμε ποτέ.

Και μεις τι κάνουμε, ρε αντί να τη ζήσουμε;

Τι την κάνουμε; Τη σέρνουμε από δω και από κει δολοφονώντας την…

Οργανωμένη κοινωνία, οργανωμένες ανθρώπινες σχέσεις.

Μα αφού είναι οργανωμένες, πως είναι σχέσεις;

Σχέση σημαίνει συνάντηση, σημαίνει έκπληξη, σημαίνει γέννα συναισθήματος, πως να οργανώσεις τα συναισθήματα…

Έτσι, μ’ αυτήν την κωλοεφεύρεση που τη λένε ρολόι, σπρώχνουμε τις ώρες και τις μέρες σα να μας είναι βάρος και μας είναι βάρος, γιατί δε ζούμε, κατάλαβες;

Οι 10 πιο περίεργες έρευνες για το χρήμα.

Καλώς ή κακώς η ζωή μας εξαρτάται από τα χρήματα σε μεγάλο βαθμό. Όλα στρέφονται γύρω από αυτό και κάνουμε τα πάντα για να έχουμε και να τα αυξήσουμε όσο γίνεται. Δείτε μία λίστα με τις πιο περίεργες έρευνες για το χρήμα.

Ο χρόνος δεν είναι χρήμα. Σε μια σειρά από πειράματα που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του George Mason και του Texas φάνηκε ότι διαφοροποιείται η αποδοτικότητα των υπαλλήλων όταν εργάζονται με βάση τον χρόνο κι όχι με βάση το χρήμα. Άρα καλό θα ήταν να σκεφτούμε να κατανείμουμε καλύτερα τον χρόνο μας για να αισθανθούμε καλύτερα.

Μας κάνει πιο εξωστρεφείς. Τα χρήματα κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά. Σε μια σειρά από πειράματα, ψυχολόγοι ερευνητές βρήκαν ότι η αποδοτικότητα του προσωπικού και οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων αποδίδουν περισσότερο όταν τους υπενθυμίζουν τα χρήματα.

Αυτό το Γνωρίζεις;

1) Οι τρίχες στον άνθρωπο δεν έχουν θερμομονωτική λειτουργία. Είναι δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται κατά την περίοδο της εφηβείας, όταν το σώμα είναι έτοιμο για αναπαραγωγή. Η εξάπλωσή τους στο σώμα, διαφορετική σε άντρες και γυναίκες, αποτελεί σαφή ένδειξη της σεξουαλικής ωρίμανσης του ατόμου.

Η συσσώρευση τριχών σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως στο εφηβαίο ή στις μασχάλες, σχετίζεται με το ρόλο που παίζουν οι φερομόνες στο ζευγάρωμα. Τα αρσενικά από πολλά είδη ζώων αναγνωρίζουν τη γόνιμη περίοδο των γυναικών μέσω οσφρητικών σημάτων. Κι εμείς οι άνθρωποι δεν αποτελούμε εξαίρεση ερεθιζόμαστε από τις ορμόνες, πολύ περισσότερο οι μακρινοί μας πρόγονοι. Οι τρίχες λοιπόν, συγκρατώντας και διατηρώντας περισσότερο τις οσμές, καθιστούν ευκολότερη την αναζήτηση συντρόφου.

Αγαπημένες εκφράσεις: Από πού κρατάει η σκούφια τους;

Τις χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο αλλά αν το σκεφτεί κανείς, δεν έχουν και τόσο νόημα για κάποιον που δεν μιλά ελληνικά. Ποιος ξένος άραγε θα αντιλαμβανόταν το «for a flea jump» (για ψύλλου πήδημα) ή το «slow the very oil» (σιγά τον πολυέλαιο) και δεν θα μας περνούσε για τρελούς; 

Εκφράσεις χιλιοειπωμένες, που διατηρούνται εκατοντάδες χρόνια στην καθομιλουμένη, παρά το γεγονός ότι οι συνήθειες, τα έθιμα στα οποία αναφέρονται έχουν εκλείψει. Κρύβουν όμως ωραίες ιστορίες. Ας τις δούμε: 

Σε γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια: Έκφραση που προέρχεται από τη συνήθεια βασιλιάδων της αρχαιότητας να αντικαθιστούν άρχοντες και ευγενείς, στέλνοντάς τους «ραβασάκι» ένα ζευγάρι παπούτσια με το όνομά τους γραμμένο από κάτω. Πρωτοσυναντάται στη Βαβυλωνία και κράτησε μέχρι το Βυζάντιο.

3D εκτύπωση αγέννητων μωρών από αμερικανική εταιρεία

Πως θα ήταν να κρατούσατε το μωρό σας στα χέρια σας πριν καν γεννηθεί; Μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια έδωσε στο υπερηχογράφημα νέες διαστάσεις, δημιουργώντας ρέπλικες αγέννητων μωρών με τη χρήσητρισδιάστατου εκτυπωτή.

Η εταιρεία, με την επωνυμία «3D Babies» χρησιμοποιεί υπερηχογραφήματα 3D και 4D για να δημιουργήσει μια κούκλα, ακριβές αντίγραφο του μωρού που κυοφορεί η μητέρα.

Τα εκτυπωμένα μοντέλα πωλούνται σε πραγματικό μέγεθος 20 εκατοστών έναντι 600 δολαρίων, σε μικρότερο μέγεθος 10 εκατοστών έναντι 400 δολαρίων και σε πολύ μικρό μέγεθος πέντε εκατοστών έναντι 200 δολαρίων.

Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν την χρωματική απόχρωση του εκτυπωμένου εμβρύου ή αν θέλουν να φαίνεται το φύλο του παιδιού.

Η Ευτυχία κατα τον Νίτσε

"Ο κίνδυνος του πιο ευτυχισμένου, να ‘χεις εκλεπτυσμένες αισθήσεις και λεπτό γούστο, να ‘σαι συνηθισμένος σ’ ό,τι πιο εκλεκτό και εξαίσιο έχει το πνεύμα, σα να ‘ταν αυτό απλώς η πιο σωστή και κατάλληλη τροφή, να χαίρεσαι μια δυνατή, θαρραλέα, παράτολμη ψυχή να περνάς μέσα από τη ζωή με ήρεμα μάτια και σταθερό βήμα, έτοιμος πάντα για τις πιο ακραίες καταστάσεις όπως σε μια γιορτή και γεμάτος από τον πόθο για κόσμους και θάλασσες, ανθρώπους και θεούς που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, να ακούς κάθε ευδιάθετη μουσική σαν να ‘ταν σημάδι ότι παράτολμοι άνθρωποι, στρατιώτες, ποντοπόροι χαρίζουν στον εαυτό τους εκεί μια βραχύχρονη ανάπαυση και ευχαρίστηση και ξαφνικά, μέσα στη βαθύτατη απόλαυση της στιγμής, νικιούνται από τα κλάματα κι απ’ όλη τη βυσσινιά μελαγχολία του ευτυχισμένου"

Ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν συμβιβάζονται με λίγα, όταν ξέρουν πως μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν. Όταν ξέρουν πως μπορούν να τα έχουν όλα.

Αποδέχονται την αληθινή πηγή της ζωής και της αφθονίας και έχουν ανοιχτή την καρδιά και τον νου τους, σε μεγαλύτερη ευημερία, καλύτερη υγεία, περισσότερο πλούτο, γαλήνη, γέλιο και χαρά, όχι σε κάποιο μακρινό και αόριστο μέλλον, αλλά τα ζουν στο Εδώ, στο Τώρα.

terra papers

Γίνε αυτό που είσαι.

Στην πραγματικότητα, όλοι είμαστε έξυπνοι. Όλοι μας περιβαλλόμαστε από πλούτο. Σε όλους μας πολλά πράγματα πάνε καλά κάθε μέρα. Απλώς, πολλές φορές ξεχνάμε να το παρατηρήσουμε.

Αν ξεκλέβουμε κάθε μέρα λίγο χρόνο από τις ασχολίες και τις υποχρεώσεις μας, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις προσωπικές επιτυχίες της καθημερινής ζωής. Ακόμα και οι "μικρές νίκες" της ημέρας μπορούν να είναι σημαντικές. Πράγματα που γενικά δεν τους δίνουμε σημασία - όπως ένα καλό καθάρισμα του σπιτιού ή η διαπίστωση ότι το σώμα μας είναι σε καλή κατάσταση.

Όλοι μας έχουμε μια πληθώρα από ταλέντα και ικανότητες, αλλά συχνά τα χρησιμοποιούμε χωρίς καν να τους δίνουμε σημασία. Η ικανότητά μας π.χ. να ισορροπούμε σε διαφορετικές καταστάσεις, δεν είναι απλά ένα ταλέντο - είναι ένα συνεχές θαύμα! Σκεφτείτε και τα υπόλοιπα...

Όταν παρατηρούμε τις "μικρές νίκες" μιας ημέρας και τα συνεχή θαύματα, παίρνουμε μια ιδέα τού μεγαλείου που κατέχουμε.