Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Παρηγοριά είναι οι άλλοι

ΣΤΑ ΖΟΡΙΑ τα βλέπεις όλα μαύρα. Τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα συλλογικά. Αισθάνεσαι πως όλα πλακώνουν μαζί και δεν παίρνεις ανάσα. Όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο, είναι πολύ δύσκολο να βρεις την καθαρή σκέψη και να επιμερίσεις τις καταστάσεις. Παρασύρεσαι στην τσουλήθρα και δεν θα ησυχάσεις αν δεν βρεις χώμα.

«Έχουμε τη χειρότερη σύσταση Κοινοβουλίου που είχαμε ποτέ. Όχι πολιτικών συσχετισμών, αλλά προσώπων». «Έχουμε τη χειρότερη τηλεόραση που είχαμε ποτέ. Και προγράμματος και ρόλου και προσανατολισμού και προσώπων». «Έχουμε τη χειρότερη -ή τουλάχιστον την πιο αμήχανη- κατάσταση στο ελληνικό τραγούδι, στο μυθιστόρημα, στην τέχνη γενικότερα».

Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πολλούς ακόμη τέτοιους αφορισμούς, να συμφωνήσει απόλυτα με κάποιους και να εκφράσει επιφυλάξεις γι' άλλους. Όταν τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα, πώς μπορείς να έχεις την ψυχραιμία να διασώσεις όσους αξίζουν να διασωθούν; Όταν το παιχνίδι έχει λήξει και έχεις φάει πέντε γκολ, ποιος έχει διάθεση να μιλήσει για διακριθέντες;

Δεν υπάρχουν φωνές που πάνε χαμένες.

Δεν υπάρχουν φωνές που πάνε χαμένες. Να θυμόσαστε ότι οι ιδέες θέλουν το χρόνο τους, είναι σαν το φαί, θέλουν χώνεψη – αν λέτε κάτι ουσιαστικό. Ακόμη και αυτό που δεν κατανοείται, εισχωρεί και καταγράφεται μέσα στη συνείδηση και αναδύεται – σαν κάτι γνωστό – ύστερα από χρόνο, όταν η ανθρώπινη υπόσταση έχει προχωρήσει.

Αν συναντήσετε έναν άνθρωπο, που μπορεί να ωφεληθεί από αυτά που μπορείτε να του πείτε, αλλά δεν επιχειρήστε να του μιλήσετε, τότε αφήνετε έναν άνθρωπο να πάει χαμένος. Αν αρνηθεί να ακούσει και πάλι τα λόγια σας δεν πήγαν χαμένα.

Τα ξωτικά του Ρέγκιαβικ

Το Ρέικιαβικ είναι το σπίτι 320.000 Ισλανδών και αναρίθμητων  ξωτικών, νεράιδων, νάνων και καλικάντζαρων! Στο απόκοσμο τοπίο με την παγωμένη λάβα, τους θερμοπίδακες από τις θερμαινόμενες πηγές του υπεδάφους και τα  αδρανή του ηφαίστεια, η Ισλανδία μοιάζει ιδανική για χώρα των περίεργων πλασμάτων, γνωστών ως Huldufοlk, που μεταφράζεται ως Hidden Folk, δηλαδή κρυμμένοι άνθρωποι. Όταν οι γηγενείς ερωτώνται για την ύπαρξή τους, δίνουν αόριστες απαντήσεις 

Προκειμένου να μάθει κάποιος όλα τα μυστικά των  hudufolk, μπορεί να εγγραφεί στη Σχολή Ξωτικών του Ρέικιαβικ, που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης και συστεγάζεται με ένα ψυχικό ίδρυμα! Στην είσοδο υποδέχεται τον επισκέπτη ένα αγαλματίδιο νάνου, ενώ στην αίθουσα υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία και αγάλματα ξωτικών, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή της σχολής Magnus Skarphedinsson, δεν έχουν καμία ομοιότητα με τους "κρυμμένους ανθρώπους".