Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τσόκαρα και καριόλες

Όποιος δεν έχει δει ποτέ τσόκαρα και καριόλες, δεν μπορεί να πιστέψει ότι υποδήματα και άμαξες μπορεί να θεωρούν ότι έχουν άποψη. Στην αρχή νομίζει ότι ακούει ένα παραμύθι, αλλά σιγά-σιγά κατανοεί ότι ο συνδυασμός των δύο είναι θεαματικός.

Τα τσόκαρα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και οι καριόλες απαντήσεις. Αυτός ο διάλογος φαντάζει εξωπραγματικός, αλλά όσο παράξενος κι αν είναι θέλει να φανεί ρεαλιστικός. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα επιχειρήματα του ενός αγγίζουν τις πεποιθήσεις του άλλου. Σημασία έχει ότι το παράλογο δεν στέκει ακόμα κι αν τα υποδήματα κι οι άμαξες προχωρούν χωρίς κανένα πρόβλημα στον κόσμο τους.

Το πρόβλημα είναι το κοινό που βλέπει αυτό το θεατρικό, νομίζει ότι αφορά την πραγματικότητα. Ενώ στην ουσία, και τα δύο αποκτούν νόημα μόνο όταν τα βάζουμε και όταν καθόμαστε πάνω, αλλιώς και τα δύο είναι κενά.

Γιατί ο πυρήνας της Γης περιστρέφεται ανάποδα

Ακούγεται παράξενο, κι όμως τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι το εξωτερικό στρώμα του πυρήνα της Γης περιστρέφεται προς τη Δύση, αντίθετα δηλαδή από την επιφάνεια.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία δείχνει τώρα να εξηγεί γιατί ο εξώτερος πυρήνας κινείται με αυτόν τον τρόπο: τον αναγκάζει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Η «ανατομία» του πυρήνα: Ο πυρήνας της Γης άρχισε να σχηματίζεται όταν ο νεαρός πλανήτης βρισκόταν ακόμα σε διάπυρη, υγρή κατάσταση. Τα βαριά στοιχεία όπως ο σίδηρος βυθίστηκαν προς το κέντρο, ενώ τα ελαφρύτερα παρέμειναν στο φλοιό.

Εἰρήνη εἶναι ὅταν..

Εἰρήνη, λοιπόν,
εἶναι ὅ,τι συνέλαβα μὲς ἀπ᾿ τὴν ἔκφραση
καὶ μὲς ἀπ᾿ τὴν κίνηση τῆς ζωῆς.

Καὶ Εἰρήνη
εἶναι κάτι βαθύτερο ἀπ᾿ αὐτὸ ποὺ ἐννοοῦμε...
ὅταν δὲν γίνεται κάποτε πόλεμος.
Εἰρήνη εἶναι ὅταν τ᾿ ἀνθρώπου ἡ ψυχὴ
γίνεται ἔξω στὸ σύμπαν ἥλιος.

Κι ὁ ἥλιος
ψυχὴ μὲς στὸν ἄνθρωπο.

---------------
Νικηφόρος Βρεττάκος

Είναι όλα όσα θέλω να μάθω…

Άλλοτε προσπαθώ, άλλοτε βαριέμαι, συχνά θυμώνω, βρίσκω και άλλα και τα αμφισβητώ. Όταν όμως αγγίζω έστω και ένα, τότε καταλαβαίνω πως είναι όλα όσα θέλω να μάθω…

Η ζωή μας, η όμορφη, απρόβλεπτη, μαγευτική, παράξενη και δύσκολη ζωή μας είναι ένα δώρο μοναδικά πολύτιμο!

Η αγάπη για τον εαυτό μας, όσο κοπιαστικά και αν φτάνουμε σε αυτή, είναι η αρχή για να αγαπήσουμε πραγματικά τους άλλους και τη ζωή. Το τέλος είναι πάλι η αγάπη!

Η γνώση του βαθύτερου εαυτού μας, ξέρετε αυτού που κρύβεται και από εμάς τους ίδιους, είναι ο συντόμερος δρόμος προς την ευτυχία και ας έχει ανηφόρες, λακούβες και αδιέξοδα.

Αν στα μαθηματικά υπάρχει το απόλυτο, στη ζωή υπάρχει το εξαρτάται.

Οι δυνατότητες μας αγγίζουν το άπειρο. Πραγματικά αγγίζουν το άπειρο. Κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλλει το αντίθετο.

Η γνώμη, οι συνήθειες, οι επιλογές μας μπορούν και αλλάζουν, αρκεί να το θελήσουμε όταν χρειαστεί.

11 πράγματα για τα όνειρα

Τα όνειρα που βλέπει ο καθένας από εμάς στον ύπνο του είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη ζωή μας. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή κάποια όνειρα είχαν υποβληθεί προς συζήτηση και ερμηνεία ακόμη και στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας είναι τα μηνύματα από τους θεούς!

Διερμηνείς ονείρων συνόδευαν τους στρατιωτικούς ηγέτες σε μάχες και εκστρατείες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που στη σύγχρονη εποχή έχουν λάβει τις δημιουργικές ιδέες τους από τα όνειρά τους! Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα όνειρα; Ποια είναι τα μυστικά που κρύβουν; Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε τα 11 πιο ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τα όνειρα…

1. Το 90% των ονείρων σας ξεχνιέται μόλις ξυπνήσετε. Μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% δεν το θυμάστε καν.

2. Και οι τυφλοί ονειρεύονται. Οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά τη γέννησή τους μπορούν να δουν εικόνες στα όνειρά τους. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν εξίσου έντονα όνειρα, όπου συμμετέχουν άλλες αισθήσεις. Ακούνε, για παράδειγμα, τους ήχους, μυρίζουν, αγγίζουν πράγματα και αισθάνονται έντονες ψυχικές καταστάσεις.