Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κεραυνος: Επιστημη & Μυθολογια

Η επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αποτελεί έξοχη ευκαιρία να αναρωτηθούμε σχετικά με το φαινόμενο που άλλοτε μας τρομάζει, άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με δέος και άλλες φορές μας εμπνέει.  Ως αστραπή λοιπόν ονομάζεται ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά νέφη ή μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου του νέφους ή ανάμεσα σε ένα νέφος και στο έδαφος, οπότε και ειδικότερα ονομάζεται κεραυνός. Η αστραπή αποτελεί μετεωρολογικό φαινόμενο.

Ο σπινθήρας αυτός δημιουργείται όταν η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού υπερνικά τη φυσική αντίσταση που προβάλλει ο Ατμοσφαιρικός αέρας στη δίοδο ενός ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν ο αέρας είναι ξηρός τότε η αντίσταση αυτή είναι μεγάλη. Όταν όμως περιέχει υδροσταγόνες αναπτύσσεται τάση 10 εκατομμυρίων βολτ (Volt) που προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τον αέρα που συνοδεύεται από μια λάμψη, την αστραπή.

Η Αστραπή απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας της τάξεως των 1010 τζάουλ σε χρόνο λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Τα 3/4 της ενέργειας αυτής ξοδεύονται για τη θέρμανση του αέρα, που μεταβιβάζει το ρεύμα ως θερμοκρασία 15.000 βαθμών Κελσίου. Ο πυρακτωμένος αυτός αέρας (και όχι ο ηλεκτρισμός που τον θερμαίνει) είναι αυτό που λέγεται αστραπή.

Αφαιρέστε το ψεκαζόμενο αλουμίνιο από το σώμα σας

Οι «ανύπαρκτοι» αεροψεκασμοί έχουν φλομώσει το σώμα μας με αλουμίνιο μεταξύ πολλών άλλων. Μην απορείτε που το αλτζχάιμερ θερίζει. Όταν το αλουμίνιο περνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό ενώνεται με πρωτεΐνες και επιτίθεται στην μυελίνη, την μόνωση των νεύρων. Έτσι δημιουργούνται εκατομμύρια βραχυκυκλώματα στα νεύρα. Για αυτό το αλτζαχάιμερ μοιάζει σαν να έχει μπερδέψει κανείς τα συρτάρια της μνήμης.

Είναι αποτέλεσμα των ψεκασμών. Μάλιστα είναι μια από τις πολλές αρρώστιες που δεν υπήρχαν προπολεμικά, όπως η χρόνια κόπωση.

Τα μέταλλα που κυρίως ψεκάζονται είναι το σωματιδιακό αλουμίνιο και το ραδιενεργό βάριο. Τα δευτερογενή αποτελέσματα του αλουμινίου και του βαρίου έχουν ξεκαθαριστεί από την ανακάλυψη του Dr. Robert Folk των νανοβακτηριδίων, μια ολοκαίνουργια τάξη μολυσματικών βακτηριδίων που υπάρχουν κατά κόρον στην λιθόσφαιρα και την ανώτερη ατμόσφαιρα.

O νόμος του καθρέφτη

Όταν κοιτάζουμε την πραγματικότητα την βλέπουμε με τον τρόπο θέλουμε εμείς. Ωστόσο, σε όποιον κοιτάζει τον κόσμο με δυσπιστία, τα πάντα φαίνονται ύποπτα και απρόβλεπτα.

Αυτός που περιμένει την περιφρόνηση του διπλανού, τελικά, την έχει επειδή είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτό το είδος της αρνητικής αντίδρασης.  Όπως όμως έχουμε την ικανότητα να μεταφέρουμε την κόλασή μας όπου γυρίζουμε το βλέμμα μας, εξίσου ανθρώπινη είναι και η δυνατότητα να βάζουμε ένα θετικό φίλτρο ανάμεσα σ” εμάς και στην πραγματικότητα.

Αν κοιτάζουμε τους άλλους με αγάπη και εμπιστοσύνη, θα αποσπάσουμε αντιδράσεις στην πλειονότητά τους θετικές, όπως διαβεβαιώνει ο λεγόμενος «νόμος του καθρέφτη», που όταν εφαρμόζεται στον κόσμο των επιχειρήσεων σημαίνει:  «Αντιμετώπισε με σαν υπάλληλο τρίτης διαλογής και θα συμπεριφερθώ σαν υπάλληλος τρίτης διαλογής, αντιμετώπισε με σαν υπάλληλο πρώτης διαλογής και θα συμπεριφερθώ σαν υπάλληλος πρώτης διαλογής».

Βαβέλ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καλεί πλέον ανοικτά (μία ακόμα πίεση, υπό ακαδημαϊκό μανδύα αυτή τη φορά) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Δηλαδή, να αρχίσει άμεσα να τυπώνει φρέσκο χρήμα, πλάι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τα πιεστήρια των οποίων κοντεύουν να πάρουν φωτιά. Οι χειρισμοί των Κεντρικών Τραπεζών κινδυνεύουν να εγκαταστήσουν το μεγαλύτερο (με θεσμική νομιμοποίηση, πλέον, ακόμα και από τον ΟΟΣΑ) σχέδιο Πόνζι στην ιστορία του χρήματος.

Ο Τσαρλς Πόνζι (το όνομά του συνδέθηκε με τις επενδυτικές πυραμίδες - παράνομα σχήματα όπου οι επενδυτές πληρώνονταν από χρήματα μεταγενέστερων επενδυτών, αντί από πραγματικά κέρδη), ήξερε πώς η εξόφληση παλιού χρέους μέσω της δημιουργίας νέου μπορεί να συντηρηθεί - υπό την προϋπόθεση ότι η αλυσίδα χρεών-επενδυτών δεν θα σπάσει λόγω έλλειψης νέων κρίκων. Η ΕΚΤ είναι ο κρίκος που έλλειπε, για να γυρίσει ο κόσμος πίσω στα καμώματα και τη χρεοκοπία της περιόδου 2008 – 2010. Για τα οποία κύριος υπεύθυνος, ως εποπτεύουσα αρχή, ήταν οι Κεντρικές Τράπεζες, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Ετσι αποφεύγετε τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Τρόποι για να  αποφεύγετε  τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (Γενετικά τροποποιημένοι Οργανισμοί - ΓΤΟ) Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν εισέλθει στην αγορά από το 1996. Τι σημαίνει όμως ΓΤΟ; Σημαίνει  γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός είναι εκείνος του οποίου το γενετικό υλικό έχει αλλάξει μέσω της γενετικής μηχανικής. Τα γονίδια μπορούν να μεταλλαχθούν, να εισαχθούν ή  να διαγραφούν για να τροποποιηθεί  ένας οργανισμός.

Οι επιστήμονες της Monsanto ήταν οι πρώτοι που τροποποίησαν κύτταρα  φυτών και η συγκεκριμένη εταιρεία  είναι ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές στον κόσμο σπόρων λαχανικών και άλλων γεωργικών φυτών, πολλά  από τα οποία έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να βελτιώσουν την ποσότητα, την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Έχουν δε αναπτύξει με γενετικό τρόπο καλλιέργειες ώστε αυτές  να γίνουν πιο ανθεκτικές σε παράσιτα και  ζιζανιοκτόνα. Γιατί όμως τόση φασαρία για αυτά τα προϊόντα; Έρευνες  και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ενέχουν  ορισμένους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑΑΕΜ)  αναφέρει, «Αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

Τα gourmet της Ελληνικής παράδοσης

Από το τραπέζι του χωριού πέρασαν στα πιο ακριβά εστιατόρια. Ας γνωρίσουμε τα gourmet υλικά της Ελληνικής παράδοσης.

Το πλιγούρι: Τρόφιμο που συναντάμε συχνά ως συστατικό σε παραδοσιακά πιάτα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Αν και τα επεξεργασμένα τρόφιμα το είχαν εκτοπίσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το πιάτο μας, τώρα θεωρείται απαραίτητη προσθήκη στο μενού κάθε εστιατορίου που «σέβεται» τον εαυτό του.

Γιατί να το προτιμήσουμε: Πρόκειται για ένα δημητριακό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες το οποίο, συγκριτικά με άλλες πηγές υδατανθράκων (π.χ. ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή του τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να ανεβαίνουν πιο ήπια. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για τους διαβητικούς. Επιπλέον, έχει υψηλό δείκτη κορεσμού (χορταίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες τροφές), ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Η φύση δεν κάνει ποτέ τίποτα άσκοπα (εικόνες)

Ο άνθρωπος απόλυτα συνδεδεμένος με την φύση αναζητά πάντα την άμεση επαφή μαζί της. Άλλοτε με ήπιους τρόπους, ένας απλός περίπατος στο δάσος και σε κρυμμένα μονοπάτια, ή κολυμπώντας σε γαλανά νερά. Άλλοτε με περισσότερο περιπετειώδη κι έντονα συγκινησιακό πνεύμα,  ορειβατεί, αναρριχάται, ίπταται. Με όποιον τρόπο κι αν προσπαθεί κανείς ανακαλύψει την φύση γύρω του, να συνδεθεί μαζί της και εν τέλει με την δική του φύση, στην άκρη του μυαλού ή της  καρδιάς, χαμογελάει πάντα ο σεβασμός και η αγάπη για ό,τι μας περιβάλλει και μας εμπεριέχει.

* Ακόμη κι αν διώξεις τη φύση με τσουγκράνα, θα βρει τον τρόπο να επιστρέψει Οράτιος

* Αν ακούσεις βουητό από ποτάμι, σίγουρα θα πιάσεις ψάρια Ιρλανδικό γνωμικό

* Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλο, τότε σίγουρα είναι ο τρόπος της φύσης Αριστοτέλης

* Αν ζεις σύμφωνα με τις επιταγές της φύσης, ποτέ δε θα είσαι φτωχός. Αν ζεις σύμφωνα με τις επιταγές των ανθρώπων, ποτέ δε θα γίνεις πλούσιος Σενέκας

* Αν πας να αποσπάσεις ο,τιδήποτε από τη φύση, βλέπεις πως είναι ενωμένο με όλον τον κόσμο Μούιρ Τζων

Υπάρχει Θ Ε Ο Σ; Ποιός απ’ όλους είναι;

Αν υπάρχει θεός ή Θεός είναι η διαχρονική ερώτηση, που υπάρχει ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι, ο θεός. Όπως πάντα η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται μέσα στην ερώτηση, άσχετα αν με κόπο ψάχνουν να την βρουν οπουδήποτε αλλού. Στην ερώτηση “Υπάρχει θεός;” η μαγική λέξη είναι όχι η λέξη “θεός” αλλά η λέξη “υπάρχει”. Διότι ότι ΥΠ-ΑΡΧΕΙ, βρίσκεται ΥΠΟ της ΑΡΧΗΣ. Άρα αν ΥΠ-ΑΡΧΕΙ θεός βρίσκεται ΥΠΟ της ΑΡΧΗΣ.

Η ΑΡΧΗ που ο θεός βρίσκεται ΥΠΟ της, ποιά είναι; Όσοι λένε πως όντως υπάρχει θεός, αυτόματα δέχονται και πιστεύουν, πως ο θεός βρίσκεται ΥΠΟ κάποιας ΑΡΧΗΣ και δεν είναι ο ίδιος αυτή η ΑΡΧΗ. Ας δούμε τι λέει το λεξικό στο λήμμα Θεός, και τι λένε οι θρησκείες μιας και αυτές έχουν το © του θεού.