Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Οι Απειλές που Κυβερνούν τη Ζωή μας

Πως δημιουργούμε τις πεποιθήσεις μας και πως επιδρούν πάνω μας: Με προηγμένες μεθόδους εγκεφαλικής απεικόνισης και ειδικά με τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ – fΜRΙ) οι επιστήμονες, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, απέκτησαν μια εκπληκτική δυνατότητα να βλέπουν τη φυσική λειτουργία του εγκεφάλου* και να παρακουθούν όλα αυτά τα πράγματα να ξεδιπλώνονται σε πραγματικό χρόνο μπροστά τους.

Πριν έρθει η συνδρομή των εγκεφαλικών απεικονίσεων σε πραγματικό χρόνο, οι επιστήμονες πίστευαν πως η διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης που δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα και ονομάζεται νευρογένεση, εξασθενούσε πολύ νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου και σταματούσε εντελώς όταν εκείνος έφτανε στην ενηλικίωση. 

Παρομοίως, η διαδικασία της νενροπλασηκότητας, δηλαδή της ικανότητας του εγκεφάλου να αλλάζει το σχήμα και τη δομή των ενώσεων του, ανταποκρινόμενος στις εμπειρίες μας, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αποκλειστικά φαινόμενο της βρεφικής ηλικίας.

Όχι τώρα πια. Τα αποκαλυπτικά ευρήματα των τελευταίων δύο δεκαετιών δείχνουν πως η νευρογένεση και η νευροπλαστικότητα συνεχίζονται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ανθρώπινης ζωής. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, ο εγκέφαλος σας είναι απόλυτα ικανός να δημιουργήσει εντελώς καινούριες νευρικές διόδους.

Λευτεριά στις φυλακισμένες σκέψεις

Έχω στο κεφάλι μου μια φυλακή. Με τοίχους χοντρούς, με κάγκελα ατσάλινα, με φύλακες ακοίμητους. Μέσα κρατάω φυλακισμένες, σε ξεχωριστό κελί την καθεμιά, όλες αυτές τις σκέψεις. Σκέψεις αναρχικές, σκέψεις πρωτόγονες, σκέψεις απερίσκεπτες, σκέψεις αυθόρμητες, σκέψεις αντιδραστικές, σκέψεις επικίνδυνες. Καταδικασμένες σε τετράκις ισόβια χωρίς δίκη. Τις υποβάλλω τακτικά σε βασανιστήρια. Τους αφήνω ανοιχτή μια χαραμάδα, για να κοιτούν από εκεί τις άλλες σκέψεις να κυκλοφορούν ελεύθερες.

Τις αφήνω χωρίς τροφή για μέρες. Βάζω τους φύλακες να τις χτυπάνε, να τις καταπιέζουν όσο μπορούν πιο βίαια. Αλλά αυτές επαναστατούν, εξεγείρονται. Πάνε να ξεφύγουν από τα κελιά τους. Και τότε είναι που αρχίζει το μακελειό.

Ένας Αρχαίος Αθηναίος Τσαγκάρης.

Σκηνές ανδρών που εξασκούν την τέχνη τους είναι ένα πάρα πολύ δημοφιλές εικονογραφικό θέμα στα αρχαία Ελληνικά αγγεία. Στη συγκεκριμένη εικόνα βλέπετε το εργαστήρι ενός αρχαίου Αθηναίου τσαγκάρη.

Συγκεκριμένα, ο τσαγκάρης εδώ παίρνει τα μέτρα και κόβει το ανάλογο κομμάτι δέρματος που χρειάζεται για να φτιάξει υποδήματα στον πελάτη του. Κάτω από τραπέζι διακρίνεται ένα μπωλ το οποίο ήταν γεμισμένο με νερό και χρησιμοποιούταν για να βραχεί το δέρμα πριν κοπεί.

Πάνω από τον τσαγκάρη στα αριστερά, διακρίνεται ένα ράφι που στηρίζει μία σειρά διαφορετικών μαχαιριών που χρησιμοποιούσαν οι τσαγκάρηδες τότε, αλλά ακόμα και σήμερα

Μείνε λεπτή κάνοντας δουλειές του νοικοκυριού

Ρυθμίστε το βάρος σας κάνοντας δουλειές του νοικοκυριού. Η σωματική άσκηση, ακόμη και όταν πρόκειται για τις δουλειές του νοικοκυριού, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση τους σωματικούς βάρους αλλά και της υγείας γενικότερα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS One.


Η μελέτη «Τάσεις, σε βάθος σαραντακονταπενταετίας, ως προς τη χρήση του χρόνου των γυναικών και την ενέργεια που δαπανούν στη διαχείριση του νοικοκυριού» (45-Year Trends in Women's Use of Time and Household Management Energy Expenditure, 2013) τονίζει τη σημασία οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ακόμη και αν πρόκειται για οικιακές εργασίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η σωματική αδράνεια αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο αν και, συχνά, η σημασία της σωματικής δραστηριότητας υποτιμάται, σε σχέση με άλλους παράγοντες, στην κλινική έρευνα και στη συνείδηση του κοινού. Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Τρώμε "σκουπίδια" και όχι λόγω κρίσης

Η περίφημη μεσογειακή διατροφή  που χάριζε υγεία στις παλαιότερες γενεές των ελληνικών νοικοκυριών, έχει αντικατασταθεί με πρόχειρο και φθηνό φαγητό που συχνά αποκαλείται διατροφική βόμβα. Κύριος λόγος αυτής της στροφής αποτελεί το γεγονός ότι το μαγείρεμα από την νοικοκυρά είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση. Το πρόβλημα επιβίωσης είναι πλέον τόσο μεγάλο, που η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θεωρείται πολυτέλεια για τους γονείς και τα παιδιά τους.

Ενδεικτικό είναι πως ένας στους τρεις γονείς παραδέχεται ότι αγοράζει κακής ποιότητας τρόφιμα για τα παιδιά του. Λιπαρά, ανθυγιεινά, άγνωστης προέλευσης και αμφισβητούμενης διατροφικής αξίας. Το αποτέλεσμα είναι να σαρώνουν οι αρρώστιες και να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας η παιδική παχυσαρκία. Ένα στα δύο ελληνόπουλα εμφανίζεται παχύσαρκο, υπονομεύοντας το μέλλον της επόμενης γενιάς.

Αν δεν θέλεις να είσαι άρρωστος…

Εξέφραζε τα Συναισθήματά σου. Συναισθήματα και αισθήσεις που είναι κρυμμένα, καταπιεσμένα, καταλήγουν σε ασθένειες όπως : γαστρίτιδα, έλκος, οσφυϊκούς πόνους, νωτιαίους. Με το πέρασμα του χρόνου, η καταπίεση των συναισθημάτων εκφυλίζεται σε καρκίνο. Τότε, πάμε σε έναν έμπιστο φίλο ή φίλη, να μοιραστούμε με οικειότητα το «μυστικό» μας, τα λάθη μας! Ο διάλογος, η ομιλία, οι λέξεις, είναι μία δυναμική και εξαιρετική θεραπεία!

Παίρνε Αποφάσεις. Το αναποφάσιστο άτομο παραμένει μέσα στην αμφιβολία, στο άγχος, στην αγωνία. Η αναποφασιστικότητα συσσωρεύει προβλήματα, ανησυχίες και επιθέσεις. Η ανθρώπινη ιστορία είναι φτιαγμένη από αποφάσεις. Το να αποφασίζεις είναι το να ξέρεις να αποκηρύσσεις, να γνωρίζεις να χάνεις πλεονεκτήματα και αξιώσεις του να κερδίζεις τους άλλους. Οι αναποφάσιστοι άνθρωποι είναι θύματα γαστρικών παθήσεων, νευρικών πόνων και δερματικών προβλημάτων.

Βρίσκε Λύσεις. Οι αρνητικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν λύσεις και μεγενθύνουν τα προβλήματά τους. Προτιμούν να θρηνούν, να κουτσομπολεύουν και να είναι απαισιόδοξοι. Είναι προτιμότερο να ανάψεις ένα σπίρτο από το να λυπάσαι που είσαι στο σκοτάδι. Μία μέλισσα είναι μικρή, αλλά παράγει ένα από τα πιο γλυκά πράγματα που υπάρχουν. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Η αρνητική σκέψη δημιουργεί αρνητική δόνηση που μεταμορφώνεται σε ασθένεια.

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 20ό ΕΩΣ ΤΟΝ 40ό ΑΙΩΝΑ μ.κ.ε. Το 1921 ο ελβετός φιλέλληνας Πάουλ Αμαντέους Ντίναχ έπειτα από ένα ατύχημα πέφτει σε ληθαργικό ύπνο (κλινικά νεκρός για 15 λεπτά). Η συνείδησή του διολισθαίνει μπροστά στο χρόνο.

Βρίσκεται στο έτος 3906 μ.κ.ε., διατηρώντας όμως τη συνείδηση του εαυτού του. Είναι μεταβιωμένος στον φυσικό επιστήμονα Ανδρέα Νόρθαμ. Γνωρίζει τότε και μας μεταφέρει τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα από το 2000 μ.κ.ε. έως το 4000 μ.κ.ε. Αναφέρεται στα επιτεύγματα του μεγάλου εκείνου πολιτισμού της 4ης χιλιετηρίδος στον οποίο θα ζήσουν οι μακρινοί απόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων.

Υπάρχει αρχαίος πολιτισμός στη Σελήνη;

 H ΝΑΣΑ απέκρυβε σαράντα χρόνια τα σεληνιακά ευρήματα! Ο πρώην διευθυντής του τμήματος ελέγχου δεδομένων και φωτογραφιών, στο εργαστήριο επεξεργασίας σεληνιακών φωτογραφιών της ΝΑΣΑ, Κεν Τζόνστον, που ήταν υπεύθυνος στη διάρκεια του επανδρωμένου σεληνιακού προγράμματος Απόλλων, έχει αποκαλύψει αρκετά συγκλονιστικά πράγματα τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ.

Ο εξειδικευμένος αυτός επιστήμονας αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες βρήκαν απαρχαιωμένα μηχανήματα άγνωστης προέλευσης στο έδαφος της Σελήνης.

Εντόπισαν ακόμη κάποιο μηχάνημα τεχνολογίας ελέγχου της βαρύτητας. Και δεν ήταν μόνον αυτά που βρήκαν όταν προσεληνώθηκαν. Οι αστροναύτες φωτογράφισαν τα αντικείμενα αλλά η ΝΑΣΑ διέταξε τον Τζόνστον να καταστρέψει αμέσως τις φωτογραφίες. Ο Τζόστον όμως δεν ακολούθησε τις οδηγίες. Στα δημοσιεύματά του ο πρώην διευθυντής ανέφερε πως η Αμερικανική Κυβέρνηση κρατούσε τις πληροφορίες αυτές μυστικές για σαράντα χρόνια.

Οι σκέψεις σου είναι σπόροι που φυτεύεις.

Οι σκέψεις σου είναι σπόροι που φυτεύεις. Αν οι σκέψεις καλλιεργηθούν και αφομοιωθούν σωστά, θα μετατραπούν σε πραγματικότητα στη ζωή σου. Οι σκέψεις είναι εξαιρετικά ισχυρά εφόδια. Οι θετικές σκέψεις σε κρατούν σε αρμονία με το σύμπαν.

Η ζωή μας είναι αυτό που δημιουργούν οι σκέψεις μας. Αν μπορείς να συλλάβεις κάτι με το μυαλό σου, τότε αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτό που βλέπεις, αποτελεί μαρτυρία αυτού που πιστεύεις. 

Πίστεψέ το και θα το δεις. Γίνεσαι αυτό, γύρω στο οποίο περιστρέφεται η σκέψη σου. Αυτό για το οποίο σκέπτεσαι και μιλάς, γίνεται πράξη.

Στάδια κρίσεων και ισορροπίες

Όσο προχωρεί η εξέλιξη οι ανθρώπινες και ζωώδεις ψυχικές ιδιότητες είναι πιο διαθέσιμες. Η ιστορία του ανθρώπινου γένους γράφεται μέσα από αβάσταχτες δυσχέρειες, στάδια κρίσης καθώς τα έμφυτα ένστικτα αποκτούν τον έλεγχο.

Σήμερα προχωρά μέσα από τη μέθοδο της δοκιμής και λάθους με τις τάσεις για «ευδαιμονία» που τόσο συχνά ακούμε ποικιλοτρόπως στην εποχή μας μέσα από τα new age ρεύματα που με απόγνωση πρεσβεύουν ότι δεν συμβιβάζονται με λίγα, όταν ξέρουν πως μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν, αναζητώντας ευημερία, καλύτερη υγεία, περισσότερο πλούτο, γαλήνη, γέλιο και χαρά,στο Εδώ, στο Τώρα.

Παρατηρώντας εδώ και πολλά χρόνια, με ποιό κίνητρο γίνεται η αναζήτηση για μια φωτισμένη ζωή μένω έκπληκτη πόσο εύκολα γινόμαστε ελεγχόμενα όντα από τις κατώτερες δυνάμεις που μας χαρίζουν ένα δήθεν ψυχικό χάρισμα για να μας βάλουν κάτω από τον έλεγχο των φυσικών ζωικών δυνάμεων. Μας πετάνε το κόκαλο και γίνονται αφεντικά δυνάμεις που στοιχειώνουν τη προσωπικότητα των ανθρώπων.