Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα τυχερά παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα

Από τις μαρτυρίες των ομηρικών επών γίνεται φανερό ότι οι πρόγονοί μας αρέσκονταν στον τζόγο ενώ τα περισσότερα παίγνια διατηρήθηκαν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες.

Καθισμένοι μπροστά στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα, με τα φύλλα της τράπουλας να μοιράζονται για μια παρτίδα πόκερ, πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή παίζουν ένα μινωικό παιχνίδι;

Και βέβαια κανείς δεν έχει στο μυαλό του όταν ρίχνει τα ζάρια ότι οι εξάρες που θα του χαρίσουν τη νίκη είναι η «ριξιά της Αφροδίτης» ή ότι ο απευκταίος άσος ονομάζεται «ριξιά του σκύλου».

«Ο Αρχαίος Ελληνας Ηρωας»

«Ο Αρχαίος Ελληνας Ηρωας» τώρα και στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τις θρυλικές παραδόσεις του μαθήματος «The Ancient Greek Hero» στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο διδάσκεται συνεχώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα, όπως αποδεικνύει και ο επίσημος κατάλογος του πανεπιστημίου.

Αξιοποιώντας την πλατφόρμα Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, μία πρωτοποριακή εκπαιδευτική υπηρεσία που ονομάζεται HarvardX το πανεπιστήμιο προσφέρει από τις 13 Μαρτίου δωρεάν το μάθημα αυτό σε όλο τον κόσμο.

Το άγνωστο φρούτο Hala!

H επιστημονική του ονομασία είναι Pandanus tectorius, ενώ είναι περισσότερο γνωστό με το όνομα hala.

Ιθαγενές φυτό της Μαλαισίας, παράγει μεγάλα φρούτα τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις εδώ και αιώνες ανάμεσα στους ντόπιους.

Πέρα από το γεγονός ότι τρώγεται σε σαλάτες ωμό, στο φαγητό σε διάφορα ντόπια πιάτα, χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή των σπιτιών αλλά και των ρούχων των Μαλαισιανών.

Το φυτό φτάνει μέχρι και 14 μέτρα σε ύψος, ενώ οι βλαστοί του είναι ιδιαίτερα ισχυροί και χρησιμεύουν σε διάφορες κατασκευές.

5 λόγοι για να γελάμε πιο συχνά

Εκτός από τη διάθεση, το γέλιο σε κρατά υγιή. Ακολουθούν 5 καλοί λόγοι για να γελάς πιο συχνά, έστω και με το ζόρι!

1. Γιατρικό για το άγχος: Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του γέλιου για την υγεία είναι η μείωση των επιπέδων του άγχους. Δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να απελευθερώσει την ένταση και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες. Αυτός είναι λοιπόν ένας καλός λόγος για να γελάς με την ψυχή σου.

2. Ρυθμίζει την πίεση κι ενισχύει την κυκλοφορία: Ήξερες πως το ξέσπασμα σε γέλια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση; Γελώντας δυνατά, αναπνέεις βαθιά με αποτέλεσμα το αίμα να οξυγονώνεται καλύτερα. Με άλλα λόγια, με το γέλιο τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ενώ αντίθετα το άγχος και η ψυχολογική πίεση συνδέεται με στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Το ξύλο δεν βγαίνει πάντα απ’τον Παράδεισο

Από ένα στραβό ξύλο από το οποίο έχει γίνει ο άνθρωπος, δεν μπορεί να κατασκευαστεί τίποτα εντελώς ίσιο είχε πει ο Καντ.
Ένα στραβό ξύλο έχει πάντα την πιθανότητα να στραβώσει ακόμα περισσότερο.Ποτέ να ισιώσει.

Πόσο μάλλον όταν την θέση του άψυχου ξύλου καταλαμβάνει ένα έμψυχο ον όπως είναι ο άνθρωπος.
Με απρόβλεπτες συμπεριφορές, ακατάληπτες αντιδράσεις και ανοργάνωτες σκέψεις.
Ένας αχταρμάς ανισορροπίας και αμφιθυμίας.

Ποτέ άλλωστε δεν ήμουν υπέρμαχος των ισοπεδωτικών γενικεύσεων και των αψυχολόγητων παρορμήσεων. Πάντοτε θεωρούσα πως παντού υπάρχουν τα πάντα και σε κάθε άνθρωπο όλα τα χαρακτηριστικά θετικά ή αρνητικά.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως κάποια χαρακτηριστικά στους ανθρώπους βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη και δεν ενεργοποιούνται παρά μόνο όταν ορισμένες συνθήκες τα προκαλέσουν να αναδυθούν.