Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Διδάσκοντας το παιδί σας μέσα από τα παραμύθια...

Όταν η μαμά λέει, κρατώντας το χέρι του παιδιού της και δείχνοντας την παλάμη και τα πέντε  δακτυλάκια του, ένα ένα: «Να ένα περιβόλι, αυτός είναι ο περιβολάρης…»  κλπ, τότε, λέει μια πρώτη ιστοριούλα, ένα πρώτο σενάριο και μεταφέρει εικόνες στο παιδί της

Η ανάπτυξη του λόγου αποτελεί μια πολυδιάστατη διαδικασία που μαθαίνεται σταδιακά με ρυθμό που διαφέρει από παιδί σε παιδί. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλήθος τρόπων για να βοηθήσουν στην γλωσσική τους ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών και τα παραμύθια!

Η Λογοπαθολόγος και Συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Ρουσοχατζάκη μας εξηγεί ότι «όταν θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, ή ονειρευόμαστε, βλέπουμε στο μυαλό μας εικόνες. Είναι σαν να βλέπουμε μια ταινία, ένα σενάριο με αρχή, μέση και τέλος. Όσο πιο συγκροτημένη είναι η  σειρά των εικόνων αυτών, του  σεναρίου μας, τόσο πιο συγκροτημένη, οργανωμένη και ξεκάθαρη είναι η  ανάμνηση, η σκέψη, η προσδοκία, το όνειρό μας.

Η Ελλάδα στα χρώματα του Φθινοπώρου!

Με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου, ο ΕΟΤ δημιούργησε ένα νέο βίντεο που παρουσιάζει την Ελλάδα το Φθινόπωρο, καθώς και κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς κατά τη διάρκεiα των διακοπών του.

Η ζωή έχει τη γεύση που της δίνεις;

Τη γεύση που θέλεις εσύ όχι οι άλλοι! Δυστυχώς ζούμε σε κοινωνίες που παρόλο που έχουν εξελιχθεί, σε ορισμένα πράγματα έχουν μείνει πίσω και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας σε σχέση με τους άλλους.

Με βάση τα θέλω και τις επιθυμίες των άλλων. Τα κοινωνικά πρέπει και επειδή! Κυρίως τα στερεότυπα που θα μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς ότι με σιγουριά θα ενταχθούμε σε κάποια ομάδα και θα γίνουμε αρεστοί. Συμβουλές για την ευτυχία δεν υπάρχουν.

Κάθε φορά που βλέπω στις προθήκες βιβλιοπωλείων βιβλία του τύπου: πώς να είσαι ευτυχισμένος ή πώς να γνωρίσεις τον άντρα της ζωής σου, κουνάω με αρνητισμό το κεφάλι.

 Η ζωή του καθενός και η ευτυχία είναι μία προσωπική υπόθεση. Θέλει προσωπική επομένως δουλειά και προσπάθεια, δουλειά με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Οι άγραφοι νόμοι υπάρχουν όχι για να μας καταπιέζουν αλλά για να μα απελευθερώνουν. Γενιές και γενιές γυναικών μεγάλωσαν με ήθη που τις καταπίεζαν και συνέθλιψαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.

Η κόλαση της Ελλάδας

Ένας Έλληνας πεθαίνει και φτάνει στη ρεσεψιόν της Κόλασης και ο υπάλληλος του ανακοινώνει ότι επειδή είναι υπήκοος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαλέξει μία από τις κολάσεις των χωρών-μελών.

Σκέφτεται λίγο και αποφασίζει να πάει στη Γερμανική. Οργανωμένη χώρα σου λέει, τόσα χρόνια στην Ελλάδα τι κατάλαβα, μου βγάλανε το λάδι. Τουλάχιστον, ας πάρω μυρωδιά του τι σημαίνει Ευρώπη, έστω και στην κόλαση.

Φτάνει λοιπόν μπροστά στην πύλη της γερμανικής κολάσεως. Μαύρο μάρμαρο, καλογυαλισμένο, σιδερένια πύλη και ψηλά γράφει με μεγάλα γράμματα: ΚΟΛΑΣΗ στα γερμανικά. Χτυπάει… Του ανοίγει ένας άψογα ντυμένος υπάλληλος και τον ρωτά τι θέλει.

Το κάπνισμα των… δύο φύλων

Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες καπνίζουν για να διασκεδάσουν και οι γυναίκες για να αποφορτιστούν από το στρες. Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο όταν είναι με φίλους, ενώ οι γυναίκες όταν είναι αγχωμένες δείχνουν στοιχεία βρετανικής δημοσκόπησης

Οι άνδρες καπνίζουν για διασκέδαση ενώ οι γυναίκες για να καλμάρουν τα νεύρα τους, υποστηρίζει δημοσκόπηση που διενήργησε η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων SKYGIG της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των καπνιστών που έλαβαν μέρος, το 56% των ανδρών καπνίζουν περισσότερο όταν είναι έξω με φίλους, ποσοστό το οποίο πέφτει στο 48% στην περίπτωση των γυναικών. Κάτι τέτοιο, πιστεύουν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας άνδρας καπνιστής είναι κοινωνικά πιο αποδεκτός από ό,τι μια γυναίκα καπνίστρια.

Κάπνισμα λόγω στρες: Το 33% των εθελοντριών δήλωσαν ότι καπνίζουν περισσότερο όταν αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένες. Σε γενικές γραμμές, το 55% ανδρών και γυναικών πιστεύουν ότι ο εθισμός τους στο τσιγάρο σχετίζεται περισσότερο με τον ψυχολογικό παράγοντα και λιγότερο με τη νικοτίνη που περιέχει αυτό.

Τα 2/3 των γυναικών και το 54% των ανδρών, έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον έξι φορές. Ψυχολογικά φαίνεται πως είναι τα αίτια που «αγκιστρώνουν» τις γυναίκες στο τσιγάρο.

Τι σημαίνει έχω στιλ;

Εσείς πιστεύετε πώς έχετε;  Πρώτα απ’ όλα, το στιλ είναι η ταύτιση ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο. Όταν αυτοί οι δύο δεν βρίσκονται σε αρμονία, μπορούμε να πούμε πως δεν έχουμε στιλ. Η Άννα Ουίντορ, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Vogue, το καθορίζει ως εξής:

«Το προσωπικό στιλ έχει να κάνει, σε τελευταία ανάλυση, όχι με τον ναρκισσισμό, αλλά με τον σεβασμό για τους άλλους, σε συνδυασμό με μια υγιή αυτοπεποίθηση».  Πώς μπορείτε να αποκτήσετε στιλ; Τα πράγματα είναι απλά. Ακολουθήστε τις παρακάτω γενικές συμβουλές:

*Αναγνωρίστε και αναδείξτε τα δυνατά σημεία της προσωπικότητάς σας.

*Μάθετε να εκτιμάτε αυτό που είστε και να μην προσπαθείτε να παραστήσετε κάτι άλλο.

*Να είστε low profile χωρίς ψεύτικη μετριοφροσύνη.

*Να έχετε θετική στάση απέναντι στη ζωή.

*Να φέρεστε με προσήνεια στους άλλους. H ηρεμία και η ευγένεια να σας χαρακτηρίζουν.

Ναι, όμως, πού είναι η γάτα;

«Αφήστε με να σας πω το αστείο μου με τη γάτα. Είναι πολύ μικρό και πολύ απλό. Μια οικοδέσποινα καλεί σε δείπνο τους φίλους της κι έχει μια μεγάλη μπριζόλα τριών κιλών να περιμένει για ψήσιμο στον πάγκο της κουζίνας, καθώς εκείνη κουβεντιάζει με τους καλεσμένους της στο σαλόνι, πίνοντας ένα ποτό.

Μετά ζητά συγγνώμη και πηγαίνει στην κουζίνα να ψήσει το κρέας, αλλά η μπριζόλα δεν είναι πουθενά. Και, πιο εκεί, στη γωνία, κάθεται η γάτα του σπιτιού, γλύφετε και καθαρίζεται.

-Ω, η γάτα έφαγε τη μπριζόλα. είπε ο Μπάρνυ.
-"Όντως την έφαγε; Όλοι οι καλεσμένοι καλούνται μέσα, αρχίζουν να διαφωνούν. Η μπριζόλα είναι άφαντη, όλα τα τρία κιλά, η γάτα κάθεται εκεί, μοιάζει ταϊσμένη και ευχαριστημένη.

-Να ζυγίσουμε τη γάτα!!! κάποιος είπε την ιδέα. Είχαν πιεί μερικά ποτά, φαινόταν να είναι η καλύτερη ιδέα. Πηγαίνουν όλοι στο μπάνιο, ζυγίζουν τη γάτα στη ζυγαριά. Η ζυγαριά δείχνει ακριβώς τρία κιλά. Όλοι κοιτούν το αποτέλεσμα, και ένας καλεσμένος λέει:
-Οκ, αυτό είναι! Ιδού η μπριζόλα!

Τώρα είναι όλοι πολύ ευχαριστημένοι που επιτέλους ξέρουν με σιγουριά τι συνέβη. Έχουν την εμπειρική πρακτική απόδειξη.
-Τότε, μια αμφιβολία έρχεται σε έναν καλεσμένο και, έκπληκτος, λέει: «Ναι, όμως, πού είναι η γάτα;»