Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ηλιακό σύστημα, το σπίτι μας στο διάστημα (video)


Το ηλιακό σύστημα είναι ο τόπος που κατοικούμε στο αχανές σύμπαν. Κατά κάποιο τρόπο είναι η γειτονιά μέσα στην οποία εξελίχθηκε το ανθρώπινο γένος κι εμείς οι ίδιοι.

Ο σχεδιαστής εκπαιδευτικών ταινιών Φίλιπ Ντέτμερκαι η ομάδα του συνέθεσαν ένα πολύ όμορφο video στο οποίο εξηγούν τη βασική δομή του ηλιακού συστήματος χρησιμοποιώντας φωτεινά και χρωματιστά γραφικά και απλά σχήματα.

Δεν θα σας διδάξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πλανήτες και δεν συνίσταται ως οδηγός πλοήγησης στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα προξενήσει την περιέργεια να μάθετε περισσότερα για το ηλιακό σύστημα. Δείτε το βίντεο ...

Ο θεός του Έρωτα κατά τους αρχαίους φιλοσόφους

Έξι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και διανοητές κλήθηκαν στο Συμπόσιο του Πλάτωνα να εκφράσουν την άποψη τους για το θεό Έρωτα και τον έρωτα σαν κατάσταση και συναίσθημα στην εποχή τους.

Ο θεός Έρωτας είναι ο πρώτος θεός που φανερώθηκε στην ιστορική πορεία του ανθρώπινου γένους, είπε ο Φαίδρος, επικαλούμενος τον Ησίοδο: «μετά το Χάος, δύο τούτω γενέσθαι, Γήν τε και Έρωτα». Όχι μόνον ο πρεσβύτερος, αλλά κι ο πιο μεγάλος και θαυμαστός.

Γιατί μέγας και θαυμαστός; Επειδή την ομορφιά και την ποιότητα της ζωής τίποτε άλλο δεν μπορεί να εξασφαλίσει, ούτε η συγγένεια, ούτε τα δημόσια αξιώματα, ούτε ο πλούτος, όπως ο έρωτας. Και τούτο, γιατί αυτός, και μόνον αυτός, μας κάνει να ντρεπόμαστε για τ” άσχημα και μας παρακινεί, φιλοτιμώντας μας, για τα ωραία:

«Δεν είναι ένας και μοναδικός ο έρωτας», του αντιπαρατήρησε ο Παυσανίας. «Είναι δυο: ο πάνδημος και ο ουράνιος. Γι” αυτό πρέπει να διευκρινίζουμε κάθε φορά, σε ποιόν από τους δυο αναφερόμαστε.»

Επιδημία των Νέων που Μένουν με τους Γονείς τους

ΜΑΜΑ ΜΙΑ! Επιδημία των Νέων που Μένουν με τους Γονείς τους.

Δωρεάν φαγητό, δωμάτιο και υπηρεσίες, όχι απαγορεύσεις κι ένα αυτοκίνητο όποτε το χρειαστείς!

Τι άλλο να θέλει ένας νέος, ειδικά στην εποχή της Κρίσης, όπου η εργασία είναι δυσεύρετη και κακοπληρωμένη; 

Όλο και περισσότεροι νέοι και νέες στη Δύση, και ειδικά στην Ελλάδα, επιλέγουν να μένουν με τους γονείς τους ακόμη και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών.

Μέχρι πρόσφατα στην Αμερική ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να εγκαταλείπουν το πατρικό τους στην ηλικία των 18 ετών και να είναι οικονομικά ανεξάρτητα.

Σήμερα, ακόμη και στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίστροφο: Νέοι Αμερικανοί να επιστρέφουν στο πατρικό τους, έπειτα από τις σπουδές τους, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, ή απλώς επειδή η «μαμά μαγειρεύει» καλύτερα. Το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας στις Δυτικές χώρες.

Πώς αντιλαμβανόμαστε το χρόνο

Το προσωπικό ημερολόγιο δεν είναι κάτι το σύνηθες,ο κόσμος σπάνια έχει χρόνο για κάτι τέτοιο, έχει όμως μια ξεχωριστή μαγεία, που την γνωρίζουν όποιοι το χρησιμοποιούν.

Ανατρέχοντας σε καταχωρήσεις του περασμένου χρόνου, πολλές φορές τα γεγονότα έχουν εκπληκτική ομοιότητα με τα τεκταινόμενα του σήμερα – ή φαίνονται σα να συνέβησαν χθες, αποδεικνύοντας την εσφαλμένη αντίληψη του χρόνου που έχουμε ως άνθρωποι. 

Ωστόσο, η αντίληψη αυτή είναι το θέμα που αναλύει η δημοσιογράφος και συγγραφέας ψυχολογίας Κλώντια Χάμοντ σε σχετικό της άρθρο.

Στο άρθρο της αναλύεται
α) η άποψη ότι η αντίληψή μας του χρόνου δημιουργείται ενεργά από τον ίδιο μας τον εγκέφαλο και β) το τι αποκαλούν "χρόνο του νου" οι νευρολόγοι και οι ψυχολόγοι.

Φορολογείστε την Ομορφιά!

Φορολογείστε την Ομορφιά! Ο Gonzalo Otalora είναι ένας σπυριάρης έφηβος που έγραψε το Feoseuax, ένα ειρωνικό βιβλίο σχετικά με την απόφαση του να αγνοήσει τις απόψεις των άλλων σχετικά με το πώς φαίνεται. 

Στη γενέτειρά του την Αργεντινή –μια χώρα με τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο– το βιβλίο του έγινε αμέσως Best seller. Μια από τις ιδέες που εκφράζονται στο βιβλίο του και η οποία προκάλεσε πολλά σχόλια, είναι η πρόταση του «να επιβληθεί φόρος στην ομορφιά». 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευπαρουσίαστοι άνθρωποι έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα σχετικά με τους υπόλοιπους: βρίσκουν πιο εύκολα εργασία, συνεργάτες και συνεταίρους, ενώ δεν ξοδεύουν και πολύ χρόνο προκειμένου να βρουν ταίρι και να συνάψουν σχέσεις μαζί του.

O έρωτας είναι επικοινωνία

- Τελείωσες; Ρωτάει.

- Ναι, τελείωσα.

Λέει ότι αυτή η ιστορία ήταν ανυπόφορη. Επειδή είναι ιστορία των αντρών.

- Υπάρχουν αντρικές και γυναικείες ιστορίες; ρωτάει.

- Λες ότι φυσικά υπάρχουν ιστορίες αντρών. Ιστορίες που οι άντρες διηγούνται στις γυναίκες και ιστορίες αντρών που οι γυναίκες αρέσκονται ν” ακούνε. Τη ρωτάς ποιες προτιμάει ν’ακούει.

- Λέει ότι οι ιστορίες σου γίνονται όλο και πιο κακές, όλο και πιο χυδαίες.

Το γνώρισμα της ευφυΐας

Όλες οι εν ενεργεία ευφυΐες μοιράζονται ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ένα χάρισμα που συνήθως παραβλέπουμε: την ικανότητα της σύνθεσης.

Για παράδειγμα, ο μαθηματικός είναι σε θέση να εξαγάγει μέσα από ένα δάσος αριθμών τον βασικό τύπο που εξηγεί τη λειτουργία τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι ήρωες ενός καλού λογοτέχνη συνθέτουν αρχέτυπα με τα οποία ταυτίζονται οι αναγνώστες.

Από τη μεριά του, ο επαγγελματίας ρήτορας κάνει μια σύνθεση κάθε ακρωτηρίου και ξέρει πώς να επικεντρώνει τα σχόλιά του.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κλειδί. Αν εξετάσουμε οποιαδήποτε συγκρουσιακή κατάσταση, θα δούμε πως η επίλυσή της εξαρτάται από τη σύνθεση που της έχει γίνει, δηλαδή από το κατά πόσο έχουμε συλλάβει τα βασικά στοιχεία της.