Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Επιδημία των Νέων που Μένουν με τους Γονείς τους

ΜΑΜΑ ΜΙΑ! Επιδημία των Νέων που Μένουν με τους Γονείς τους.

Δωρεάν φαγητό, δωμάτιο και υπηρεσίες, όχι απαγορεύσεις κι ένα αυτοκίνητο όποτε το χρειαστείς!

Τι άλλο να θέλει ένας νέος, ειδικά στην εποχή της Κρίσης, όπου η εργασία είναι δυσεύρετη και κακοπληρωμένη; 

Όλο και περισσότεροι νέοι και νέες στη Δύση, και ειδικά στην Ελλάδα, επιλέγουν να μένουν με τους γονείς τους ακόμη και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών.

Μέχρι πρόσφατα στην Αμερική ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να εγκαταλείπουν το πατρικό τους στην ηλικία των 18 ετών και να είναι οικονομικά ανεξάρτητα.

Σήμερα, ακόμη και στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίστροφο: Νέοι Αμερικανοί να επιστρέφουν στο πατρικό τους, έπειτα από τις σπουδές τους, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, ή απλώς επειδή η «μαμά μαγειρεύει» καλύτερα. Το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας στις Δυτικές χώρες.

Στην Αμερική η κοινωνική κατηγορία των ενηλίκων, που δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους, ονομάζεται Kindults ή «μπούμερανγκς» ή «Πήτερ Παν».

Στην Αγγλία ονομάζονται Kippers («Kids in Parents’ Pockets Eroding Retirement Savings»).

Στη Γερμανία ονομάζονται Nesthockers.

Στην Ιαπωνία ονομάζονται Parasaito Shinguru (απλά παράσιτα) ή Freeters, ένας συνδυασμός των λέξεων free (ελεύθερος) και arbeiter (εργαζόμενος). 

Τέλος στην Ιταλία, όπου το φαινόμενο είναι παλιό και κατεστημένο, ονομάζονται Mammonis, δηλαδή Μαμάκηδες. Στην ίδια χώρα το ποσοστό των νέων ανδρών ηλικίας 18-30, που μένουν με τους γονείς τους, ξεπερνά το 80%! 

Καθόλου παράξενο που η Ιταλία έχει το χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (1,2 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας), εφόσον οι Μαμάκηδες δύσκολα εγκαταλείπουν το πατρικό τους και τις ανέσεις της Μαμάς για να κάνουν δικό τους σπιτικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: