Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Το CrossFit αποχώρησε από το Facebook

Η εταιρία γυμναστικής CrossFit αποχώρησε από το Facebook καταγγέλλοντας λογοκρισία.

Μέχρι στιγμής οι διαμαρτυρίες εναντίον του Facebook για λογοκρισία και αυθαιρέτους όρους για το τι επιτρέπεται και το τι όχι, προέρχονταν από πολιτικές ομάδες και ιστοσελίδες. Για πρώτη ίσως φορά όμως μία μεγάλη εταιρία, φαινομενικά άσχετη με κάθε φαινόμενο το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφιλεγόμενο, καταγγέλλει τις πολιτικές του διαδικτυακού κολοσσού και αποχωρεί, κατηγορώντας τον για προκατάληψη εναντίον της.

Η CrossFit είναι γνωστή εταιρία που προωθεί προγράμματα γυμναστικής, με εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο. Η εταιρία κατηγορεί το Facebook πως προωθεί συγκεκριμένες απόψεις γύρω από την διατροφή και την υγεία, σε διαπλοκή με το ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κατεστημένο, και προσπαθεί να λογοκρίνει αντίθετες απόψεις.

Συγκεκριμένα, το Facebook είχε προσωρινά «κατεβάσει» ομάδα διατροφής με 1,6 εκατομμύρια μέλη, φίλα προσκείμενη στην CrossFit. Η ομάδα αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα αλλά για την εταιρία ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Σε ανακοινωθέν της η Crossfit καταγγέλλει το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook, βασιζόμενο στη συλλογή προσωπικών δεδομένων που ύστερα «πουλά» σε επιχειρήσεις, πολιτικούς και μυστικές υπηρεσίες. Συνεχίζει πως οι όροι για το τι επιτρέπεται και τι όχι είναι θολοί, αυθαίρετοι και κρυφοί, συνεπώς ο χρήστης δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Η αρχική σελίδα, συνεχίζει η CrossFit, μεροληπτεί κατά ειδήσεων και απόψεων που πρόσκεινται σε συγκεκριμένες ιδεολογίες.Ειδικότερα για το τελευταίο, η CrossFit καταγγέλλει πως το Facebook κατευθύνεται από «ουτοπικούς σοσιαλιστές» που σε συνέργεια με εταιρίες διατροφής διαιωνίζουν την εξάπλωση χρονίων παθήσεων σχετιζομένων με τη διατροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ομάδα που είχε κλείσει το Facebook προωθούσε την δίαιτα που ενστερνίζεται η CrossFit, χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λίπη και πρωτεΐνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: