Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Γιατί ο βάτραχος;

Η σύγκρουση με την πραγματικότητα που σου πλασάρουν και με την δική σου συμφωνία την αποδέχεσαι … είναι οδυνηρή.

Πριν κλάψεις, γκρινιάξεις και διαμαρτυρηθείς … κοιτάξου στον καθρέφτη, να δεις τον υπεύθυνο της δικής σου κατάντιας. … και αν το καταφέρεις αναρωτήσου.

Γιατί ο βάτραχος δεν χρειάζεται να είναι δούλος για να ζήσει;

Είναι ο ίππος, άλογο;

Από τα βάθη των αιώνων ο ίππος υπήρξε φίλος, βοηθός, συνοδός του ανθρώπου. Τόσο πολύ συνυφάνθηκαν οι ζωές τους, που από αυτήν την ταύτιση δημιουργήθηκαν οι Κένταυροι, μισοί άνθρωποι-μισοί ίπποι, ρωμαλαίοι, γενναίοι, ευφυείς.

Οι απολιθωμένοι σκελετοί, που βρέθηκαν σε διάφορα γεωλογικά στρώματα της ευρώπης, αποδεικνύουν ότι ο ίππος ζούσε στα μέρη αυτά πολύ προτού εμφανισθεί ο άνθρωπος και συνεχίζει να ζει ακόμη. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ίππος είναι σθεναρό ζώο που ανθίσταται ακόμη και στις γεωλογικές ανακατατάξεις…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ώτα του, που μπορούμε να πούμε ότι είναι ο καθρέφτης της ψυχής του. Από τη θέση τους μπορεί να καταλάβει κανείς την ψυχική κατάσταση του ζώου και από την κίνησή τους το βαθμό της νευρικής του υπερδιέγερσης.

Ωτα προτεταμένα εκφράζουν φόβο, ώτα ανορθωμένα προδίδουν ανησυχία, ώτα κατεβασμένα σημαίνουν ηρεμία, ώτα στραμμένα προς τα έξω μαρτυρούν οργή. Οι κινήσεις του ίππου είναι λεπτές και εκδηλώνουν ευγένεια, υπερηφάνεια αλλά και ισχύ. Η νοημοσύνη, η αντίληψη και η καλωσύνη του είναι μεγάλες.

Ο σοφός στη δυσκολία φαίνεται

Η ευτυχία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χρήση της Αρετής στην ελπίδα και τη δυστυχία. Πρέπει, πραγματικά, να θεωρείται ο πιο άτυχος των ανθρώπων εκείνος που δεν έχει μάθει πως να αντέχει τη δυστυχία.

Κανένα ανθρώπινο ατύχημα δεν πρέπει να είναι απρόσμενο από εκείνους που είναι προικισμένοι με διάνοια. Να αντιμετωπίζεις τις ατυχίες σου με δύναμη και πολλή αξιοπρέπεια. Μη βλασφημείς και μην παραπονιέσαι αν η τύχη δεν σε έχει ευνοήσει, ή αν τα πράγματα έχουν πάει στραβά. Αυτά μόνο τείνουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και όχι να τα βελτιώσουν. Σταμάτησε τα δάκρυά σου, διαφύλαξε την ηρεμία σου και κάνε ότι περνάει από το χέρι σου για να επανορθώσεις. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι σοφός εκεί όπου οφείλεις, σε καταστροφικές συνθήκες.

Συχνά, οι ανόητοι γίνονται σοφοί, κάτω από την πίεση των δυστυχιών. Εφ’ όσον είμαστε άνθρωποι δεν πρέπει να περιγελούμε αλλά να θρηνούμε για τις συμφορές των άλλων. Πάνω απ’ όλα τα πράγματα, να σέβεσαι τον εαυτό σου.

Να συμπεριφέρεσαι όπως ταιριάζει σ’ ένα Γιό του Θεού .Και ως τέτοιος, μη σκέφτεσαι με μικροπρέπεια ούτε με εκφυλισμό, σχετικά με τον εαυτό σου, ούτε να κρύβεις σκοτεινές σκέψεις. Εκείνος που έχει Φως μέσα του έχει μια λαμπρή μέρα, αν και περιβάλλεται από το σκοτάδι. Στον ευγενή όλα τα πράγματα είναι αγνά. Όλα τα σημεία του ανθρώπου, όπως εκείνα ενός αγάλματος, οφείλουν να είναι όμορφα.

Δεν μπορείς να είσαι τέλειος γι΄όλους

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν άγχος και πολλές φορές ενοχές όταν δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Το κάνουν άραγε από πραγματική ανάγκη ή μήπως καθοδηγούνται από υποσυνείδητες ανασφάλειες; Μήπως δηλαδή στην προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν τα θέλω των άλλων, προσπαθούν να αποσπάσουν κάποια μπράβο, τα όποια θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους;

Οι άνθρωποι που είναι πάντα πρόθυμοι στο να καλύψουν τις ανάγκες των άλλων δυσκολεύονται να πουν σε κάποιον όχι, γιατί πιστεύουν πως αν δε το κάνουν θα τον απογοητεύσουν. Το θέμα όμως αυτό δημιουργεί χειρότερα προβλήματα, από το να πει κανείς «όχι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Το άτομο που πιέζεται να εξυπηρετήσει τους άλλους, νιώθει συχνά ματαιοδοξία και αδικία. Πιστεύει πως είναι δέσμιο στο να υπηρετεί τις ανάγκες των γύρω του σε βάρος των δικών του επιθυμιών.

Πώς επιλέγει κανείς να παίξει το ρόλο του «θύματος»; Συνήθως, το πρόβλημα πηγάζει από την παιδική ηλικία. Τα παιδιά που είχαν ως κίνητρο να ικανοποιούν και να ευχαριστούν τους γονείς τους, προσπαθώντας να είναι καλοί μαθητές ή υπάκουα παιδιά, αυτό θα μάθουν να κάνουν και αργότερα. Σιγά σιγά ο φόβος της απογοήτευσης μετατρέπεται σε φόβο της απόρριψης. Στο σημείο αυτό είναι που το άτομο αρχίζει να βιώνει κάτι πολύ επώδυνο και καταστροφικό. Αν δεν κάνω τι χάρη αυτή στον άντρα μου ή στα παιδιά μου, τότε δεν θα μ΄αγαπούν πια; ή δεν θα με εκτιμούν;