Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η Αγάπη είναι η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Δεν θα ένιωθαν όλοι άνετα -για την ακρίβεια δεν θα άντεχαν- αν τους πρόσφερες ξαφνικά ένα κύμα απεριόριστης αγάπης. Θα αναρωτιούνταν αν μπορούν να εμπιστευτούν ένα τέτοιο νέο είδος Ενέργειας και μέσα τους θα ανησυχούσαν μήπως δεν αξίζουν μια τέτοια ευεργεσία.

Η Αγάπη είναι η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, ένα ανώτερο είδος Ενέργειας που μόνο ελάχιστοι μεταξύ ελάχιστων την αντέχουν.

Ζώντας με δανεικό πολιτισμό

Πριν λίγες ημέρες σκεπτόμουν ότι δε ζούμε μόνο με δανεικά χρήματα, αλλά πως ζούμε και με δανεικό πολιτισμό. Επεκτείνοντας λίγο τις σκέψεις μου, αναρωτιέμαι, τι θα έμενε αλήθεια, ως διακριτός πολιτισμός στην Ελλάδα του σήμερα, αν αφαιρούσαμε τα σπαράγματα και τις μνήμες του αρχαίου και μεσαιωνικού παρελθόντος μας; Πολύ φοβάμαι πως θα έμεναν ελάχιστα πράγματα!

Πέρα, λοιπόν, από τα λαμπρά έργα στα μουσεία μας ενός Πραξιτέλη, ενός Λεωχάρη ή ενός Σκόπα, αλλά και τις εξαίσιες τοιχογραφίες ενός Πανσέληνου ή ενός Θεοφάνη, η ελληνική καλλιτεχνική παράδοση, δεν έχει κάτι νέο να επιδείξει. Παραμένει εγκαταλειμμένη και αναξιοποίητη. Αυτή η Τέχνη που, ενώ έγινε πρότυπο σε όλη την οικουμένη, για τον τρόπο που αντιλήφθηκε τον Κόσμο, και που διδάσκεται σαν υπόδειγμα σε όλες τις καλλιτεχνικές σχολές του κόσμου, φαίνεται πως τους μόνους που δεν καταφέρνει να συγκινήσει είμαστε εμείς. 

Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε μετατραπεί σε  φετιχιστές, που εξουδετερώνουν με την παθητική μουσειακή λατρεία της, το ζωντανό πνεύμα που υπάρχει μέσα της και που αέναο και δημιουργικό μας ωθεί προς τα εμπρός. Έχει τις ρίζες της βαθιά χωμένες στο χώμα του παρελθόντος, αλλά δυστυχώς, δεν της δίνουμε τη δυνατότητα να στείλει χυμούς προς τα πάνω, για να πετάξει νέα βλαστάρια, κλάδους και ωραίους καρπούς.

Η τέχνη του... βαπτίσματος

Όταν γεννιέται ένας άνθρωπος, τότε είναι στο χέρι των γονιών του να του δώσουν όνομα. Αντίστοιχα, όταν «γεννιέται» ένα τεχνολογικό προϊόν ή προκύπτει ένα καινούργιο τεχνολογικό φαινόμενο, τότε ο εφευρέτης καλείται να το «βαπτίσει». Σε σχέση όμως με τους γονείς, ο εφευρέτης έχει ένα τεράστιο προνόμιο. Μπορεί να ονοματίσει όπως θέλει την ανακάλυψή του, χωρίς να περιορίζεται σε λίστες συγκεκριμένων ονομάτων ή παραδόσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που πίσω από κάθε τι καινούργιο που εμφανίζεται στο χώρο της τεχνολογίας, κρύβεται και μια συναρπαστική ιστορία. Δείτε πώς πήραν τα ονόματα τους έξι πασίγνωστες τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Μαγειρέψτε με τα παιδιά σας

Η κουζίνα δεν είναι μόνο το βασίλειο της μητέρας. Είναι μέρος όπου οι γονείς μπορούν πραγματικά να περάσουν δημιουργικό χρόνο με το παιδί, να το μάθουν να μαγειρεύει μαζί τους, να το διδάξουν πολύτιμα μυστικά διατροφής και βέβαια να διασκεδάσουν μαζί του. Δείτε τα οφέλη της μαγειρικής μαζί με το παιδί σας.

* Μέσα στην κουζίνα, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο της σωστής διατροφής. Οι γονείς μπορούν να τα φέρουν σε επαφή με τις πραγματικά υγιεινές τροφές και να τα διαδάξουν πώς θα τις απολαμβάνουν καλύτερα.

* Η επαφή με τη μαγειρική σημαίνει καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και οικονομία μέσα σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον (μιας και ένα παιδί επιλέγει το φαγητό του σπιτιού, αντί να τρώει έξω).

Ένας ωκεανός στο κέντρο της Γης

Ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που βρέθηκε τυχαία στη ρηχή κοίτη ενός ποταμού στη δυτική Βραζιλία και το οποίο προερχόταν από τα έγκατα της Γης, οδήγησε τους επιστήμονες στην εντυπωσιακή εκτίμηση ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων υπάρχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα «υγρή ζώνη» με τεράστια αποθέματα υπόγειου νερού, τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον όσα όλοι μαζί οι ωκεανοί του πλανήτη, αν όχι πολύ περισσότερα!

Ο όγκος αυτός του νερού δεν ρέει, αλλά συγκρατείται εντός των ορυκτών. «Δεν είναι ένας ωκεανός σε στιλ Ιουλίου Βερν, όπου μπορεί να πλέει μια βάρκα», δήλωσε ο καθηγητής γεωχημείας Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ο οποίος μελέτησε το διαμάντι και τη δημιουργία του σε ένα υγρό περιβάλλον.

Η σχετική δημοσίευση από διεθνή ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Γράχαμ Πίρσον, έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Ένα παιχνίδι που διαρκεί 28.470 ημέρες

Τόση είναι η μέση διάρκεια ζωής του καθενός μας. Το ξέρω πως ξεκινώ λίγο μακάβρια όμως αυτή είναι η αλήθεια. Ένα λεπτό είναι αρκετό για να λήξουν όλα. Επιβάλλεται, όμως, κάθε λεπτό μας να το ζούμε με όση περισσότερη δόση «ζωής» γίνεται.

Η ζωή μας κρύβει διαρκείς εναλλαγές συναισθημάτων. Από το γέλιο στην θλίψη, από τον πόνο στην ευτυχία, από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση. Συναισθήματα αλληλένδετα. Το ένα δεν έχει αξία δίχως το άλλο.

Ζω σχεδόν μία δεκαετία αυτό το κοντράστ συναισθημάτων μέσω του επαγγέλματος που επέλεξα να κάνω, ακολουθώντας την πορεία του πατέρα μου. Η αίσθηση που μου έχει δημιουργηθεί πλέον στο άκουσμα της λέξης «ζωή» είναι πως πρόκειται για ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι στο οποίο τους κανόνες θέτουμε εμείς και η τύχη μας! Τα «θέλω» και τα «πρέπει» που πολλές φορές άνευ λόγου ακολουθούν τις ημέρες μας, είναι αυτά που κάνουν τη ζωή μας λιγότερο η περισσότερο περίπλοκη!

Μια θεώρηση στο από που ήρθαμε.

Ας ξεκινήσουμε με την εξής σκέψη. Αν θέλετε να πάτε να κατοικήσετε σε έναν πλανήτη ποιο είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε; Φίλους είπε κάποιος. Οκ τους φίλους όμως του έχετε μαζί σας στο διαστημόπλοιο, είναι αυτοί που ανήκουν στην ομάδα σας και όλοι μαζί αποφασίζεται να μετακομίσετε σε έναν νέο πλανήτη για τον άλφα ή βήτα λόγο. 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε μαζί με τους φίλους σας στον νέο πλανήτη; Δεν είναι το νερό και η τροφή; Ναι αυτά είναι τα ποιο σημαντικά πράγματα για να ζήσετε, φυσικά και το κατάλληλο περιβάλλον, όπως η καλή θερμοκρασία και η σωστή ατμόσφαιρα.

Ο άνθρωπος χωρίς όνειρα

''...Ξέρετε, ζούμε σε κοινωνίες που ζουν μέσα στα όνειρά τους. Όταν η κοινωνία δεν το καταλαβαίνει, τους φτιάχνουν και μία Ονειρούπολη. Όταν η κοινωνία ζει μέσα στην Ονειρούπολη βρίσκει ότι η κοινωνία είναι σκληρή. Όταν η κοινωνία είναι σκληρή, γίνεται θέαμα. 

Όταν είναι θέαμα, γίνεται ψεύτικη. Όταν γίνεται ψεύτικη, γίνεται θέατρο. Άρα εγώ αποφάσισα να αρχίσω κατ' ευθείαν με την αλήθεια του θεάτρου, που ομολογεί σε όλους ότι είναι θέατρο.Δεν είμαστε στον χώρο του ονείρου, αλλά στον χώρο του οράματος. 

Στην ουσία, αν το σκεφτείτε καλά, όταν σας προτείνουν να ονειρεύεστε, στην πραγματικότητα σας προτείνουν να κοιμάστε. Γιατί μόνο όταν κοιμάστε ονειρεύεστε. Άρα θα ήταν καλό όταν σας πουλάν όνειρα, να μην ξεχνάτε ότι σας πουλάν ύπνο. 

Και όπως ξέρετε, η λέξη έξυπνος σημαίνει αυτόν που βγαίνει από τον ύπνο. Κατά συνέπεια είναι λίγο δύσκολο να ονειρευτεί.''