Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

... και της Δημοκρατίας επίσης

«...Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ' ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ' ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.

Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά....»

Αριστοτέλους Πολιτικά

... και της Δημοκρατίας επίσης.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα λέμε !

4 λευκές τροφες που πρέπει να τρώμε συχνα

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για τη σημασία των χρωμάτων στις τροφές που καταναλώνουμε. Επίσης έχουμε μιλήσει και τις ωφέλιμες μαύρες τροφές. Όμως, οι λευκές τροφές συχνά υποτιμώνται ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους. Σύμφωνοι, το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, δεν μπορούν να συναγωνιστούν το πλούσιο σε φυτικές ίνες ψωμί ολικής αλέσεως και το καστανό ρύζι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι λευκές τροφές έχουν την ίδια αξία.

Ο μεγαλύτερος μύθος για τα λευκά λαχανικά είναι ότι τους λείπουν τα υγιή φυτοχημικά. Κι ενώ το φυτοχημικό β-καροτένιο, παρέχει το πορτοκαλί χρώμα στα καρότα, το πεπόνι και την κολοκύθα και οι ανθοκυανίνες, δίνουν το μοβ και κόκκινο χρώμα στα βατόμουρα και στα σταφύλια, τα λευκά λαχανικά μπορεί επίσης να περιέχουν αυτά τα σημαντικά συστατικά. Μερικές λευκές τροφές μπορεί να περιέχουν άχρωμα φυτοχημικά συστατικά, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που τα κάνουν ιδιαίτερα ωφέλιμα, όσο κι εκείνα που έχουν έντονα χρώματα.

Όχι άλλη κλάψα, νισάφι.

Εξ αμελείας: Σταματήστε να πεθαίνετε από τη φτώχεια, σταματήστε να πεθαίνετε από το κρύο και τα μαγκάλια, σταματήστε να αυτοκτονείτε, σταματήστε να ψάχνετε στα σκουπίδια και να τρώτε στα συσσίτια, σταματήστε να μην έχετε ρεύμα, σταματήστε να μεταναστεύετε, σταματήστε να κλαψουρίζετε, σταματήστε να λαϊκίζετε, σταματήστε να λαϊκίζετε, σταματήστε να λαϊκίζετε, σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τραγωδίες, σταματήστε να δολοφονείτε εξ αμελείας τα παιδιά σας, σταματήστε να είστε στη χώρα χωρίς άδεια, σταματήστε να λαϊκίζετε, όχι άλλη κλάψα, όχι άλλη κλάψα, νισάφι.

Nισάφι με τη μαυρίλα, έρχονται γιορτές, ας συζητήσουμε επιτέλους για την ουσία των προβλημάτων, ο λαϊκισμός είναι ο υπ' αριθμόν ένας εχθρός, όχι άλλος λαϊκισμός, όχι άλλες ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, δεν πρόκειται καν για αμέλεια, πρόκειται για ενδεχόμενο δόλο, ίσως και για άμεσο δόλο, κανείς δεν είναι φτωχός απλά και μόνο επειδή είναι αμελής, οι ικανοί και οι άξιοι προκόβουν, η φτώχεια και η εξαθλίωση ποτέ δεν ανάγονται σε μια σκέτη αμέλεια.

Άσε την καθημερινή ρουτίνα να σε υποστηρίξει.

Μετάτρεψε τις καθημερινές σου ασχολίες σε οραματισμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνεις κάθε μέρα και που γίνονται αυτόματα Χρησιμοποίησέ τα σαν οραματισμό.

Όταν πετάς τα σκουπίδια με τη φαντασία σου πέταξε συγχρόνως και κάθε ανησυχία που έχεις.
Όταν σκουπίζεις το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα φαντάσου ότι σκουπίζεις όλους τους φόβους σου.
Όταν βάζεις κρέμα προσώπου φαντάσου ότι κάνεις μασάζ και διώχνεις τις ρυτίδες σου.
Άφησε την κατάπτωση, τις σακούλες κάτω από τα μάτια, τις αρρώστιες και τη φτώχεια να φύγουν μαζί με το νερό του μπάνιου.

Όταν θα συνειδητοποιήσεις τις καθημερινές σου πράξεις και τους δώσεις ένα καινούργιο θετικό νόημα, τότε θα μπορέσεις να κάνεις καταπληκτικά άλματα στη ζωή σου.

Μην πανικοβάλλεσαι, διάβασε φιλοσοφία

Ο Αλαίν ντε Μποττόν μάς δείχνει πώς οι φιλόσοφοι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας, πώς μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό μας.

Δεν έχεις χρήματα; Ζήτα βοήθεια από τον Επίκουρο. Δυσκολεύεσαι το πρωί να σηκωθείς. Δεν έχεις κέφι, είσαι εριστικός. Διαισθητικά κατηγορείς τη δουλειά που κάνεις. Δεν βγάζεις αρκετά χρήματα και αυτό σε καταπιέζει. Αποφασίζεις να αλλάξεις δουλειά. Την αλλάζεις, κερδίζεις περισσότερα αλλά και πάλι δεν βρίσκεις ευτυχία. Δεν έχεις χρήματα; Βρες αλλού την ευτυχία, στη φιλία και στην παρέα, στην ελευθερία, στη σκέψη, αυτό συνιστά ο Επίκουρος.