Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Τι συμβολίζουν οι Ενέργειες κάθε φυτού - δέντρου

Συχνά ακούμε σε ταινίες, σε παραστάσεις, σε ιστορίες ή διαβάζουμε σε βιβλία για ξόρκια με περίεργα, δυσεύρετα, αηδιαστικά και… πολλές φορές φανταστικά συστατικά, όπως «ουρά ποντικού», «γλώσσα σαύρας», «γάλα φιδιού» και άλλα τέτοια αποκρουστικά. Λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλα αυτά λαμβάνονται κυριολεκτικά… ότι δηλαδή όντως υπάρχουν φίλτρα και «ματζούνια» με τέτοια υλικά.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά «συνθηματικά» ονόματα βοτάνων! Αυτές οι περίεργες ονομασίες δόθηκαν αρχικά λόγω της εμφάνισης μερικών φυτών και αργότερα για να προστατευτεί η γνώση από τους αδαείς που είχαν ως σκοπό να την διαφθείρουν ή να την χρησιμοποιήσουν με κακό σκοπό.

Έτσι, δόθηκαν ονόματα περίεργων και πολλές φορές φανταστικών πραγμάτων, ώστε να αποθαρρύνεται η προσπάθεια δημιουργίας φίλτρων από επιτήδειους και αμαθείς.

Η μυρωδιά της θάλασσας υπό... εξαφάνιση

Η χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας ίσως δεν διαρκέσει για πάντα. Απειλείται από την κλιματική αλλαγή καθώς έρευνες συσχετίζουν το φαινόμενο της οξίνισης των ωκεανών με την εξαφάνισή της.

Σύμφωνα με το econews.gr, η μοναδική μυρωδιά της θάλασσας οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση διμεθυλοθειαιθέρα ή DMS, ένωσης του θείου που παράγεται από την αποσύνθεση του φυτοπλαγκτόν.

Πρόκειται για μια αρωματική χημική ένωση που αντιδρώντας με τoν ατμoσφαιρικό αέρα παράγει θειικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση των νεφών.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου στην επιθεώρηση Nature Climate Change προειδοποιεί ότι η οξίνιση των ωκεανών θα μειώσει τις εκπομπές του DMS κατά 18% ως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Ποιά είναι Η Άποψη σου;

"Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που τους συμβαίνουν.

Αλλά από την άποψή τους γι' αυτά που τους συμβαίνουν".

Επίκτητος, (Στωϊκός φιλόσοφος, 50-138 κ.Ε.)

Ετσι κόβουμε μια κακή συνήθεια

Πως να κόψουμε μια κακή συνήθεια: Μήπως έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να μασουλάμε άσκοπα, να πάψουμε να τρώμε τα νύχια μας ή να κόψουμε το άσχημο φαγητό;

Το να κολλάμε σε μια κακή συνήθεια δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, οπότε μήπως καλύτερα να διαγράψουμε αυτή τη στιγμή τη δικαιολογία του «αδύναμου χαρακτήρα»; Το πραγματικό εμπόδιο για την αλλαγή στους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι η έλλειψη αποφασιστικότητας. Είναι η έλλειψη κατανόησης του πώς λειτουργεί η συνήθεια.

Κατά τη διάρκεια του 1990, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξαν στο εξής: όλες οι συνήθειες αποτελούνται ουσιαστικά από τρία μέρη: τη ρουτίνα, την ανταμοιβή και το έναυσμα.

Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το μπελαλίδικο τρίο «βρόγχο της συνήθειας». Για όλους εμάς λοιπόν που έχουμε -τουλάχιστον- μια συνήθεια που αποφασίσαμε πως στ’ αλήθεια θέλουμε να ξεφορτωθούμε, ιδού το λυσάρι βήμα-βήμα.

Ο αγώνας για Ευτυχία

Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει μια εγγενή ανάγκη κι επιθυμία για ευτυχία. Η ανάγκη αυτή έχει τις ρίζες της στο βασικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Τα φυτά και τα δένδρα επιθυμούν το νερό για να είναι "ευτυχισμένα", ενώ τα μυρμήγκια εργάζονται σκληρά συγκεντρώνοντας τροφή ώστε να είναι κι αυτά "ευτυχισμένα" όταν έλθει ο χειμώνας.

Ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα. Τα ανθρώπινα όντα αγωνίζονται επίσης για την κατάκτηση της ευτυχίας.

Όλες οι σκέψεις του ανθρώπου, τα λόγια του και οι πράξεις του, συνειδητές ή ασυνείδητες, επιδιώκουν τον ίδιο στόχο: την ευτυχία.

Τι είναι ευτυχία; Πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε τον ορισμό της όσο το δυνατόν ακριβέστερα; Θα έλεγα απλά ότι ευτυχία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος είναι χαρούμενος, όντας πλήρως ικανοποιημένος από τις περιστάσεις της ζωής του, οποιεσδήποτε κι αν είναι αυτές.

Έτσι κολλάμε σε μια καλή συνήθεια

Πώς μπορούμε να «κολλήσουμε» σε μια καλή συνήθεια;  Ο ψυχαναγκασμός της άσκησης για κάποιον που σιχαίνεται τη γυμναστική μεταφράζεται ως γολγοθάς. Ή ως λίγες ημέρες συνέπειας και μετά επιστροφή στον καναπέ.

Το ίδιο ισχύει για πολλά καθημερινά πράγματα, όπως η διατροφή, το να κρατάμε το γραφείο μας τακτοποιημένο, να κόψουμε το κάπνισμα και γενικά να μην πηγαίνει το πρόγραμμα περίπατο. Μερικά μικρά τρικ για να κάνουμε τις προσπάθειές μας να μετράνε -και να κρατάνε- περισσότερο, βρίσκονται εδώ.

*ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: Για παράδειγμα, αν μας αρέσει η γυμναστική αλλά θέλουμε παρέα, βρίσκουμε ένα συναθλητή. Ή κάνουμε στατικό ποδήλατο, παρακολουθώντας παράλληλα μια ταινία. Ή απλώς κατεβαίνουμε από το λεωφορείο 2-3 στάσεις νωρίτερα και περπατάμε. Αν μας τη σπάει η μελέτη στο γραφείο μας, μεταφερόμαστε σε ένα πιο ευχάριστο δωμάτιο του σπιτιού. Κοινώς, σκεφτόμαστε δημιουργικά.