Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ό,τι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς

Το μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία είναι γεμάτο με εμπόδια. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αφήνουμε τα δυσάρεστα να μας χαλούν τη διάθεση και να μας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους μας. Ό,τι δε μας σκοτώνει μας κάνει πράγματι πιο δυνατούς και κάθε δυσκολία στη ζωή μας κρύβει ένα πολύ σημαντικό μάθημα. 

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ολίν στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Επιστημών (PLoS ONE) έδειξε ότι η καλή διαχείριση των ανάμεικτων συναισθημάτων αποτελεί παράγοντα βελτίωσης της ευεξίας του ατόμου. «Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που βρίσκουν το νόημα σε κάθε εμπειρία παρουσιάζουν βελτίωση στα επίπεδα ευεξίας», αναφέρει ο Jonathan Adler, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας και ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης. «Έχουμε πολλά να κερδίσουμε και από τα καλά και από τα άσχημα.»

Όταν επιτρέπουμε στα δυσάρεστα συναισθήματα να μας γεμίσουν ντροπή και ενοχές, αισθανόμαστε αυτομάτως χειρότερα. Ένα αρνητικό συναίσθημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό σε μια ευχάριστη εμπειρία όταν το αντιμετωπίζουμε με το σωστό τρόπο. Δείτε ποια είναι τα αρνητικά συναισθήματα που παραδόξως συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

1. Ο θυμός μετατρέπεται σε δημιουργικότητα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο έδειξε ότι τα αρνητικά συναισθήματα πυροδοτούν τη δημιουργικότητα. Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει το «καύσιμο» που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να εμβαθύνουμε σε ένα πρόβλημα και να βρούμε μια απίθανη λύση.

2. Οι δυσκολίες μάς δίνουν προοπτική. Οι προκλήσεις της ζωής είναι μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη. Μας κάνουν να δούμε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά και να εκτιμήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Ο συγγραφέας Norman E. Rosenthal πιστεύει πως «οι δυσκολίες μας προσφέρουν τα πιο απρόσμενα δώρα».

 3. Η ντροπή καλλιεργεί τη συμπόνια. Η ντροπή είναι ένα αίσθημα που μας κρατά μακριά από τους άλλους, καθώς πυροδοτεί το φόβο ότι θα βγουν στην επιφάνεια οι αδυναμίες μας. Μπορούμε όμως να την ξεπεράσουμε, χτίζοντας πιο δυνατές σχέσεις και δείχνοντας κατανόηση προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους. «Το αίσθημα της ντροπής βασίζεται στην πεποίθηση ότι είμαστε μόνοι στον κόσμο», δηλώνει η συγγραφέας Brene Brown.

4. Η ζήλια μάς κάνει καλύτερους. Η ζήλια αντιπροσωπεύει την έλλειψη αυτοεκτίμησης, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε το περιοδικό Scientific American. Μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή, αρκεί να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε και τι σημαίνει για εμάς. 5. Η απώλεια φέρνει ευγνωμοσύνη

Όταν χάνουμε κάτι σημαντικό, δε θα πρέπει να ξεχνάμε όλα όσα έχουμε ακόμη. Η Lynne Hughes, ιδρύτρια του Ιδρύματος Comfort Zone Camp για παιδιά δηλώνει ότι η απώλεια των γονιών της σε μικρή ηλικία τη δίδαξε να εκτιμά τα μικρά και μεγάλα πράγματα σε κάθε μετέπειτα σχέση της με τους συνανθρώπους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: