Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Εχινάκεια το όπλο κατά της γρίπης

Εχινάκεια το όπλο κατά της γρίπης: Η Εχινάκεια είναι βότανο που έχει μελετηθεί πολύ μιας και αποτελεί την πρώτη επιλογή από το φαρμακείο της φύσης για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, της γρίπης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Mπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων.

Οι ίδιοι τη χρησιμοποιούσαν για την υποστήριξη της υγείας τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την αποφυγή των κρυολογημάτων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. 

Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Αποτελεί τη φυσική εναλλακτική λύση για όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν τον οργανισμό τους γερό και υγιή όλο το χειμώνα αφού διαθέτει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.


Για την ιστορία της Εχινάκειας: Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων. Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Aπό το 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στη Γηραιά Ήπειρο και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του.

Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια, με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτερα. Mάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις HΠA, στη Mεγάλη Bρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας.

Πού οφείλονται οι ιδιότητές της Εχινάκειας: Tο άνθος της εχινάκειας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα και συνήθως τα φύλλα της είναι ροζ ή μοβ. Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Mερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχει και στις οποίες οφείλονται οι ιδιαίτερες ιδιότητές της είναι οι πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, τα αιθέρια έλαια, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ.

Tο ενδιαφέρον είναι ότι η συγκέντρωσή τους διαφέρει ανάλογα με το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται. Διαφορές, ωστόσο, υπάρχουν και ανάμεσα στα 3 είδη, γι’ αυτό και οι ιδιότητες που παρουσιάζουν τα διάφορα σκευάσματα δεν είναι ίδιες.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα ανακάλυψε ένα μηχανισμό που εξηγεί την ευεργετική επίδραση της εχινάκειας. Ένας από τους πρωταρχικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού κατασκευάζεται από μια κολλώδη ουσία, που ονομάζεται Υαλουρονικό Οξύ (ΗΑ). Το ΗΑ βρίσκεται στους ιστούς, ανάμεσα στα κύτταρα, για να τα συγκρατεί ενωμένα. Η υαλουρονιδάση είναι ένα ένζυμο που επιτίθεται ενάντια στο ΗΑ, κατά τρόπο που δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητός.

Όταν επιτίθεται, το ΗΑ χάνει άμεσα την κολλώδη υφή του και αυτό το προστατευτικό στρώμα χάνει την αποτελεσματικότητά του. Εάν επιτραπεί στο ένζυμο να καταστρέψει την ακεραιότητα του φράγματος του ΗΑ, ενδέχεται η ανοσοποιητική λειτουργία να υποστεί αρνητικές επιπτώσεις. Έχει αποδειχθεί πως η εχινάκεια μπορεί να εμποδίσει το ένζυμο να διαλύσει το ΗΑ.

   Το Forever Echinacea Supreme περιέχει και τις δύο, υψηλής δραστικότητας, μορφές της εχινάκειας (Purpurea και Angustifolia).

Σε αυτές έχει προστεθεί Goldenseal Hydrastis Canadensis ένα ακόμα βότανο με μακρά ιστορία που θεωρείται πως διαθέτει πολλές θεραπευτικές δράσεις όπως αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, τονωτική, στυπτική και άλλες. Το κχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιού ίναι ένα ακόμα συστατικό που συμπληρώνει τη δράση του Forever Echinacea upreme και με την υψηλή συγκέντρωσή του σε βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή, λινολεϊκό οξύ και OPC’s ενισχύει την αντιοξειδωτική του δράση και την προστασία του οργανισμού.

Kατά των λοιμώξεων: Xρησιμοποιείται πρωτίστως για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα). Συχνά χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή). Mε λίγα λόγια, το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.


Για περισσότερες πληροφορίες και εξειδικευμένη ενημέρωση, επικοινώνησε με την Ελένη Ζαφειριάδου, Ανεξάρτητη Συνεργάτη της Forever Living Products.
τηλ επικοινωνίας 6983 461 142

Δεν υπάρχουν σχόλια: