Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Εάν είμαστε σε θέση να γελάμε με τα προβλήματα, τότε αυτά φθίνουν

Με το γέλιο τα διάφορα θέματα που προκύπτουν μας αγγίζουν, αλλά δε μας κυριεύουν. Εάν είμαστε σε θέση να γελάμε με τα προβλήματα, τότε αυτά φθίνουν. Αν δεν σου προκύπτει πια τόσο απλά, κάνε αυτή την άσκηση.

Το Γέλιο μας ωφελεί!  Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μόλις είχαν δει μια κωμωδία τα πήγαν καλύτερη στη λύση σταυρολέξων από αυτούς που είχαν παρακολουθήσει μια ταινία τρόμου ή μια διάλεξη για τη Φυσική. Φαίνεται πως ένα μέρος του εγκεφάλου ενεργοποιείται από το γέλιο, και το κέφι είναι ό,τι πρέπει για να μας βοηθήσει να βρούμε έξυπνες λύσεις στα προβλήματά μας.

Το γέλιο μάς βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις καλύτερα, γιατί μας δίνει πιο ισορροπημένη προοπτική. Τα προβλήματα μοιάζουν λιγότερο φορτισμένα και ισχυρά.

Ακόμη και ενοχλητικά χαρακτηριστικά ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή ξαφνικά μοιάζουν λιγότερο σημαντικά και γίνονται ανεκτά (και, γιατί όχι, συμπαθητικά), όταν γελάμε με την ενόχλησή μας για αυτά.

Επίσης, το γέλιο μάς κάνει να νιώθουμε καλά γιατί εξουδετερώνει συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ανία, επειδή έχει τη δύναμη να τα απελευθερώνει. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παρεμποδίσει ή και να σταματήσει τις συγκρούσεις, να εξομαλύνει τις εντάσεις και να μας βοηθήσει να δούμε και να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων. Επίσης, το γέλιο μάς κάνει γενναιόδωρους, μας ανυψώνει ψυχικά, μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μειώνοντας το στρες και την ένταση.

Θα ήθελες να διαγράψεις ό,τι καθημερινά σου δημιουργεί απαισιοδοξία; Για παράδειγμα, την οικονομική κρίση και το φόβο της ανεργίας; Θα ήθελες να είσαι πάντα κεφάτη και γελαστή; Μπορείς να τα καταφέρεις με μία εύκολη μέθοδο η οποία μπορεί να βοηθήσει στη λύση πολλών δύσκολων προβλημάτων.

Η Martha Beck, κοινωνιολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος προσωπικής αυτοβελτίωσης και γνωστή συγγραφέας, δημιούργησε μία άσκηση που κάνει χρήση της ηθελημένα υποκινημένης αισιοδοξίας ώστε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα χρόνια διλήμματα της καθημερινότητας. Ονομάζεται μέθοδος ΕΠΑΑΣΛ, ως συντομία του Επίμονο Πρόβλημα/Αγαπημένο Αστείο/Σοβαρή Λύση.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί άπειρες δημιουργικές ιδέες, αλλά συνήθως αυτή που σου έρχεται στο μυαλό πρώτη είναι η καλύτερη. Αυτές οι λύσεις δεν είναι πάντα έξυπνες – είναι όμως πανίσχυρες. Και μας προκαλούν την τέλεια διάθεση: σταματούν το θυμό ή τον πανικό και χαρίζουν μια αισιόδοξη, επικεντρωμένη στην εύρεση λύσεων, ενέργεια. Μην ξεχνάς, εξάλλου, πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σωρό κρίσεις – είναι καιρός να αρχίσουμε να γελάμε.

Κάνε την άσκηση

1 Προσδιόρισε το πρόβλημά σου Ολοκλήρωσε τη φράση που ακολουθεί με μια δυσκολία που αντιμετωπίζεις. Για παράδειγμα, την αίσθηση ντροπής σου ή το γεγονός ότι ένας συνάδελφος διαφωνεί συνεχώς μαζί σου στις συσκέψεις.
 «Έχω ένα επίμονο πρόβλημα με ……………..

2 Βρες το δικό σου στυλ αστείων Εάν έχεις εύκαιρο υπολογιστή, δες διάφορα αστεία βίντεο στο youtube. Αν, πάλι, δεν έχεις πρόσβαση σε υπολογιστή, σκέψου κάτι χαζό που έχεις δει, ειδικά κάτι αστείο που συνέβη σε ζώο ή μωρό (θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί). Για παράδειγμα, μπορεί ο σκύλος σου να κάνει σαν τρελός όταν ακούει βροντές ή το γατάκι σου να επιτίθεται στα κορδόνια λες και προσπαθεί να σκοτώσει φίδι ή το 8μηνο ανιψάκι σου να τρομάζει κάθε φορά που βλέπει τις πατούσες του. Εάν δε σου έρχεται καμία αστεία ανάμνηση με ζώο ή μωρό, σκέψου κάτι που έκανες εσύ η ίδια και σε έκανε να γελάσεις. Τώρα, διάλεξε το βίντεο ή την ανάμνηση που σε έκανε να χαμογελάσεις ή να γελάσεις περισσότερο:

3 Σύγκρινε την αγαπημένη σου αστεία στιγμή με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.
Κοιτώντας ξανά το πρόβλημα που προσδιόρισες στο βήμα 1, συμπλήρωσε την παρακάτω φράση (και μείνε χαλαρή – γράψε απλώς ό,τι σου έρχεται στο μυαλό, χωρίς να προσπαθείς να το «διορθώσεις»).
 «Το [επίμονο πρόβλημά μου] ………………….. μοιάζει με [το αγαπημένο μου αστείο]………………….., επειδή…………………..

Για παράδειγμα, «Η ντροπή μου μοιάζει με το τρελαμένο κουτάβι επειδή φρικάρει και συμπεριφέρεται τρελά κοντά σε άλλα σκυλιά κι εγώ φρικάρω και συμπεριφέρομαι τρελά κοντά σε άλλους ανθρώπους».

4 Μπες στο αστείο σενάριο και δημιούργησε μια σοβαρή λύση.
Τώρα κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι βιώνεις την αστεία κατάσταση. Πώς θα έκανες καλύτερα τα πράγματα για τον άνθρωπο ή το πλάσμα που εμπλέκεται σε αυτήν; Αν αυτό το μέρος της άσκησης σε κάνει να νιώθεις περίεργα, μην ανησυχείς: αυτό το συναίσθημα θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να χαλαρώσει.
Βάλε τη σοβαρή σου λύση εδώ:
«Αν μπορούσα να βιώσω ξανά την αστεία αυτή κατάσταση, θα βελτίωνα τα πράγματα [κάνοντας] ………..».

Δεν υπάρχουν σχόλια: