Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Τα τεχνητά γλυκαντικά στο μικροσκόπιο!

Μην κάνετε κατάχρηση στα τεχνητά γλυκαντικά και να μην επαφίεστε σε αυτά και μόνο για να χάσετε βάρος. Αυτά τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» έχουν πλημμυρίσει τελευταία την αγορά: από σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, γιαούρτια και αναψυκτικά έως και έτοιμα παρασκευάσματα για γλυκά στο σπίτι. 

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι χημικές ή φυσικές ουσίες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης χωρίς να έχουν τόσες πολλές θερμίδες όσο αυτή. Επίσης, επειδή τα υποκατάστατα της ζάχαρης είναι πολύ πιο γλυκά από εκείνη, χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα για να δημιουργήσουν το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα. Εντούτοις, έχει συχνά τεθεί θέμα ασφάλειας για ορισμένες από αυτές.

Το βασικό θέμα με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι η ασφάλειά τους, αλλά το ότι μας απομακρύνουν όλους και ιδιαίτερα τα παιδιά από την έννοια του μέτρου στη γλυκιά γεύση.

Αυτό τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου και εξηγεί: «Τα λάιτ προϊόντα έχουν μεγάλη διαφημιστική προβολή και αποδιοργανώνουν τους καταναλωτές. Τα προϊόντα αυτά, που γέμισαν την αγορά από τη δεκαετία του 1980 με σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ εδώ και περίπου δέκα χρόνια ότι μάλλον πάχαιναν παρά αδυνάτιζαν όσους τα χρησιμοποιούσαν.

»Αυτό συμβαίνει, γιατί είτε τα προϊόντα "χωρίς ζάχαρη" δεν έχουν πάντα λιγότερες θερμίδες (αφαιρούν τη ζάχαρη, αλλά για να είναι νόστιμο το προϊόν αυξάνουν το λίπος) είτε γιατί όσοι τα χρησιμοποιούν κάνουν κατάχρηση σε αυτά. Είχαμε περίπτωση πολιτικού με διαβήτη, ο οποίος έπεσε σε διαβητικό κώμα από τα πολλά λάιτ προϊόντα!».

 Η κ. Τριχοπούλου εφιστά την προσοχή στα παιδιά: «Ιδίως για τα παιδιά, τα τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά τα κάνουν να χάνουν τη γευστική εμπειρία του μέτρου στο γλυκό. Τα συνηθίζουν στα γλυκιά γεύση και δεν τα μαθαίνουν να ικανοποιούνται με λιγότερα γλυκά. Με αυτήν την έννοια, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής. Όσον αφορά την ασφάλειά τους, όσα είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς δεν έχουμε κατά τεκμήριο λόγο να αμφισβητούμε την ασφάλειά τους».

 Η κ. Τριχοπούλου συμβουλεύει: «Ο άνθρωπος πρέπει να τρώει το πραγματικό προϊόν που τον ευχαριστεί (π.χ. ένα κανονικό γαλακτομπούρεκο), αλλά όχι συχνά και όχι σε μεγάλες ποσότητες. Όλα είναι θέμα μερίδας και συχνότητας».

7 συμβουλές προστασίας: 
1. Να διαβάζετε πάντα στις ετικέτες των τροφίμων και των φαρμάκων το ποσοστό της ζάχαρης ή την τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχουν.
2. Να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μεγάλο ποσοστό ζάχαρης.
3. Να χρησιμοποιείτε μόνο 1-2 κουταλάκια ζάχαρη (ή ακόμα καλύτερα, μέλι) την ημέρα στη διατροφή σας.
4. Να μην κάνετε κατάχρηση σε τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά (ακόμα και τσίχλες).
5. Τα παιδιά και οι έγκυες να αποφεύγουν τις τροφές με τεχνητά γλυκαντικά.
6. Eάν έχετε διαβήτη, να ξέρετε ότι ορισμένα τρόφιμα «χωρίς ζάχαρη» (όπως γιαούρτια) μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματός σας, λόγω άλλων υδατανθράκων που περιέχουν, ενώ άλλα τέτοια προϊόντα (π.χ. σοκολάτες, μπισκότα) περιέχουν γλυκαντικά που έχουν θερμίδες (όπως σορβιτόλη και μανιτόλη), που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος.
7. Όσοι κάνετε δίαιτα, να θυμάστε ότι και τα λάιτ προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να περιέχουν θερμίδες.

Συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι δεν πρέπει να χάσουμε το μέτρο στις γλυκές απολαύσες καθώς οι γλυκαντικές ουσίες δεν είναι πανάκεια! Κατανάλωση με μέτρο και σύνεση λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: