Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Σου έχω ένα καλό νέο και ένα κακό"

"Σου έχω ένα καλό νέο και ένα κακό" " Όταν κάποιος σας ρωτά αν θέλετε να ακούσετε πρώτα τα καλά ή τα κακά νέα τι απαντάτε;

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Personality and Social Psychology Bulletin» δείχνει ότι η σειρά με την οποία μεταφέρονται οι καλές και οι κακές ειδήσεις, σχετίζεται με το αν εμείς ή κάποιος άλλος μεταφέρει τα νέα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι είναι πιο πιθανό οι αποδέκτες ειδήσεων να θέλουν να ακούσουν πρώτα τα κακά νέα και μετά τα καλά, σε αντίθεση με αυτούς που τα μεταφέρουν, που προτιμούν να λένε πρώτα τα καλά και κατόπιν τα κακά νέα.

Βέβαια, υπάρχει και η θεωρία που υποστηρίζει ότι τα καλά νέα λέγονται πριν και μετά τα κακά, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος αυτή έχει κυρίως πλεονεκτήματα για αυτούς που τα μεταφέρουν στους άλλους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, η τεχνική αυτή δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αν στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη γνώμη κάποιου σχετικά με ένα ζήτημα.

«Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόζουμε τη σειρά των ειδήσεων, ανάλογα με το στόχο που έχουμε», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης Άντζελα Λεγκ.

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και μίας σχετικής έρευνας του 1981 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Social Behavior and Personality» και δείχνει ότι οι αποδέκτες των νέων, προτιμούν να ακούν τα κακά πριν από τα καλά.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: