Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι οι «καφέ νάνοι»;

Καινούργιες έρευνες δείχνουν τελικά ότι οι αποκαλούμενοι καφέ νάνοι είναι κάτι μεταξύ αστεριών και πλανητών. 

Από τη μία έχουνε σίγουρα μεγαλύτερο μέγεθος από τους πλανήτες, αφού η μάζα τους είναι 5 έως 20 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Δία, όμως από την άλλη έχουνε μέγεθος μικρότερο ακόμη και από τα μικρότερα αστέρια. 

Ως αποτέλεσμα οι καφέ νάνοι αδυνατούν να εφαρμόσουν τη διαδικασία των αντιδράσεων πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό τους.

Συνεπώς, οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνειά τους είναι μικρότερες από αυτές που επικρατούν στο φούρνο της κουζίνας αφού κατά μέσο όρο η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους αγγίζει μονάχα τους 150 βαθμούς κελσίου. 

Μάλιστα αυτές οι θερμοκρασίες είναι οι αρχικές διότι στη πορεία των δισεκατομμυρίων ετών συνεχώς ψύχονται. Για να φανεί η διαφορά με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στα άστρα, ο Ήλιος που είναι ένα μεσαίο αστέρι έχει θερμοκρασία επιφάνειας 5.730 βαθμούς κελσίου. Για αυτό το λόγο, οι καφέ νάνοι αποκαλούνται πλέον αποτυχημένα άστρα.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία σχετικά με τους καφέ νάνους, ανακαλύφθηκαν από μία ερευνητική ομάδα του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ – Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ. Πάντως οι πιο κρύοι καφέ νάνοι ανακαλύφθηκαν το 2011 με το υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι γίνεται να ανακαλυφθούν και άλλοι ακόμα πιο ψυχροί, ίσως με χαμηλότερη θερμοκρασία και από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

Όμως τα ουράνια αυτά σώματα είναι τόσο αχνά, που, εφόσον εντοπιστούν, θα είναι υπερβολικά δύσκολο να εξεταστούν και αυτό μονάχα με υπέρυθρα τηλεσκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: