Το πασίγνωστο παραμύθι της χιονάτης δεν είναι παραμύθι αλλά θρύλος που βασίζεται στην αληθινή (τραγική) ιστορία της Margarete von Waldeck (1533-1554)- αλλά η πιο γνωστή είναι εκείνοι που διέδωσαν και τροποποίησαν σε ορισμένα σημεία οι αδερφοί Grrim,το 19ο αιώνα.
Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πως έχει η ιστορία: η κακιά μητριά,ο μαγικός καθρέφτης, η εγκατάλειψη στο σκοτεινό δάσος, οι εφτά μεταλλουργοί νάνοι, το μήλο που έφερε τον ύπνο, το φιλί του πρίγκιπα.
Τα στοιχεία αυτά είναι τα σημεία κλειδιά του παραμυθιού και ουσιαστικά διηγούνται μια δεύτερη ιστορία
Η παρθένα (λευκή) Χιονάτη είναι το σύμβολο της ανθρώπινης ψυχής που ξεκινώντας την πορεία της μέσα από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, καλείται να ωριμάσει μέσα από μια σειρά δοκιμασίες.
Η κακιά βασίλισσα μητριά αντιπροσωπεύει την σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φύσης της γυναίκας… είναι δηλαδή το αρνητικό διπλό της χιονάτης.
Γιαυτό και εγκαταλείπει στο σκοτεινό δάσος το κορίτσι… Η διαμονή στο άγριο δάσος συμβολίζει τον μπερδεμένο κόσμο των ψυχικών ή σεξουαλικών προβλημάτων. Είναι ο κόσμος των συναισθημάτων και της αστάθειας που δημιουργούν.
Σε αυτό το δάσος λοιπόν, η ψυχή-Χιονάτη θα συναντήσει τους 7 μικρούς νάνους. Γιατί νάνοι; Ίσως επειδή στην λαϊκή σκέψη οι νάνοι συνδυάζουν το υπερφυσικό στοιχείο με την παιδική αθωότητα.
Γιατί όμως οι νάνοι είναι 7; Εφτά είναι οι πλανήτες της παραδοσιακής κοσμογονίας και μάλλον γιαυτό οι παλαιοί επέλεξαν αυτόν τον αριθμό.Καθώς λοιπόν η Χιονάτη (ψυχή) βρίσκεται χαμένη μέσα στο σκοτεινό δάσος του εαυτού της, καλούμαστε και εμείς να εντοπίσουμε την αρνητική σημασία του 7.
Η συνάντηση λοιπόν της Χιονάτης με τους 7 αναλογεί με το πέρασμα του μύστη από τους 7 βαθμούς μύησης στα Μιθραια. Τελείται εδώ δηλαδή μια κεκαλυμμένη ψυχαλχημεία ωρίμανσης του εαυτού.Τι γίνεται όμως με τον πρίγκιπα και το μήλο;
Το 7 στην αλχημεία είναι αριθμός υπέρβασης, ενώ σε ένα αλχημικό κείμενο από τη Συρία, ο αναζητητής βρίσκει έναν καθρέφτη πάνω στις 7 πύλες – αν κοιτάξει μέσα σε αυτόν, θα λησμονήσει όλες τις έγνοιες και θα γνωρίσει το θεό που κρύβει μέσα του.
Κάπως έτσι και ο καθρέφτης της μητριάς δείχνει την αλήθεια, πως η ομορφότερη ψυχή είναι η αγνή Χιονάτη,εκείνη που πέθανε και αναστήθηκε από το φιλί της αγάπης. Ο πρίγκιπας στο παραμύθι μας αντιπροσωπεύει το αρσενικό ηλιακό πνεύμα που έρχεται για να ολοκληρώσει τον Ιερό Γάμο, αφού πρώτα αφυπνίσει τον ύπνο της απομάκρυνσης στον κόσμο των επιθυμιών, που συμβολίζει το μήλο.
Προσέξτε όμως το χρώμα του μήλου είναι αυτό του αίματος που γεμίζει το δισκοπότηρο της Πορφυρής γυναίκας.
Η δύναμη του δισκοπότηρου είναι να μεταμορφώνει το αίμα του μαρτυρίου σε ελιξίριο ζωής!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου