Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Ζητείται αισιοδοξία»

«Ζητείται αισιοδοξία»: το πιο έντονο συναίσθημα της ανθρώπινης φύσης σε μια χρονική συγκυρία όπου δεδομένα χρόνων γκρεμίζονται, συνήθειες εγκαταλείπονται, αξίες αμφισβητούνται και το μέλλον φαντάζει πιο σκοτεινό από ποτέ αναζητείται απελπισμένα. Την ψάχνουμε στις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, στα επίσημα νούμερα που δεν βγαίνουν, στις ανακοινώσεις του διευθυντή μας, στο e-mail της κολλητής μας, σε ένα φιλμ, σε κάποιο στίχο, στα λόγια των δικών μας ανθρώπων, στις σκέψεις που κάνουμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Αυτό όμως που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι η αισιοδοξία δεν βρίσκεται πολύ μακριά, αλλά αντιθέτως είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου DNA.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες ζούμε ή τα γεγονότα τα οποία βιώνουμε, «η θετική σκέψη υπάρχει σε κάθε ηλικιακό γκρουπ, σε όλες τις φυλές της γης, όποιες και αν είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή» δηλώνει με σιγουριά η δρ Τάλι Σάροτ, ερευνήτρια νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου. Και η παραπάνω δήλωση της ειδικού δεν οφείλεται σε μια τυχαία στιγμή αισιοδοξίας την οποία βίωσε η ίδια, αλλά είναι το αποτέλεσμα πλήθους μελετών που διενήργησε εκείνη ή συνάδελφοί της από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Και πριν βιαστούμε να την αμφισβητήσουμε ορμώμενοι από τη δική μας... στιγμή απαισιοδοξίας, ας σκεφτούμε το πιο απλό. Ότι ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή είναι βασισμένη στο μοναδικό στοιχείο το οποίο μπορούμε να παραδεχτούμε με σιγουριά: τη θνητότητά μας. Παρόλο όμως που το γνωρίζουμε, συνεχίζουμε να ζούμε, να κάνουμε όνειρα, να επενδύουμε στο μέλλον, να ερωτευόμαστε, να σχεδιάζουμε, να προσπαθούμε, λες και πιστεύουμε ότι κάτι μαγικό θα συμβεί στο τέλος και θα ζήσουμε για πάντα.

 Όμως αυτό, σύμφωνα με την επιστήμονα και συγγραφέα του βιβλίου The Optimism Bias: Why we Are Wired to Look on the Bright Side (Η προκατάληψη της ευτυχίας: Γιατί είμαστε προγραμματισμένοι να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, εκδ. Robinson), είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που συνιστούν τη μεγαλύτερη «προκατάληψη» που βασανίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο: την αισιοδοξία.

Κάτι περίεργο συμβαίνει στους νευρώνες μας και, ακόμα και αν όλα τα δεδομένα μάς υπαγορεύουν να σκεφτούμε αρνητικά, ο νους μας μας δείχνει την έξοδο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι γίνεται και ακόμα και αν όλα πάνε στραβά, ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να σφυρίζει αισιόδοξα τέμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: