Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Συμβουλές για την μπαταρία του laptop σας

Η μπαταρία του laptop σας είναι ίσως το πιο ευαίσθητο αναλώσιμο εξάρτημα. Ταυτόχρονα είναι και αυτό εξάρτημα, που λόγω κατασκευής, χρειάζεται προσοχή, έτσι ώστε περνώντας ο χρόνος να διατηρεί την αυτονομία που μας παρέχει.

Οι μπαταρίες των σύγχρονων φορητών υπολογιστών είναι τύπου ιόντων λιθίου μία επιλογή που έχουν κάνει οι κατασκευαστές γιατί, αρχικά γιατί δεν παρατηρείται το φαινόμενο μνήμης, όπως στις παλαιότερου τύπου μπαταρίες, αλλά και γιατί είναι ελαφρύτερες.

Θεωρητικά μια τέτοια μπαταρία έχει χρόνο ζωής περίπου 300 κύκλους. Ένας κύκλος ορίζεται ως μια πλήρη αποφόρτιση και φόρτιση της μπαταρίας. Αν όμως για παράδειγμα εσείς αφήνετε την μπαταρία σας να φτάνει στο 50% της αρχικής χωρητικότητας και στην συνέχεια, συνδέετε και πάλι τον φορτιστή στον φορητό για να φορτίσει, τότε κάθε δύο φορές που το κάνετε αυτό, μετράει σαν ένας κύκλος.

Επειδή δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας τι ακριβώς συμβαίνει με την μπαταρία, εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την σωστή συντήρηση της, αλλά και utilities, τα οποία θα αναλάβουν την δύσκολη δουλειά για εσάς. Ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας σας, θα έχετε και πληροφορίες για αυτή.

Συμβουλές: Όταν χρησιμοποιείτε τον φορητό σας σε χώρο που υπάρχει διαθέσιμη παροχή ηλεκτρικού, όλοι οι κατασκευαστές προτείνουν να τον έχετε μόνιμα συνδεδεμένο στο ρεύμα. Η μπαταρία σας μόλις γεμίσει – δηλαδή μόλις φτάσει στο 100% του φορτίου της – σταματάει να φορτίζει και άρα δεν κάνει άσκοπους κύκλους φόρτισης / εκ φόρτισης. Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τον χρόνο ζωής της.

Όπως και αν χρησιμοποιείτε την μπαταρία σας, είτε μόνιμα στο ρεύμα, είτε μόνιμα σε φορτίσεις / εκ φορτίσεις θα πρέπει μια φορά το μήνα – τουλάχιστον – να κάνετε calibration της μπαταρίας.

Η διαδικασία είναι απλή και έχει ως εξής:  Θα πρέπει αφού φορτίσετε πλήρως την μπαταρία σας, να βγάλετε την παροχή ρεύματος και να δουλέψετε τον φορητό σας μέχρι να αδειάσει πλήρως η μπαταρία. Αφού σβήσει ο φορητός θα πρέπει να τον αφήσετε, χωρίς να φορτίζει 4-5 ώρες.

Εδώ σημειώστε ότι μερικοί κατασκευαστές προτείνουν μόλις φτάσει στο ελάχιστο φορτίο η μπαταρίας σας, συνήθως 3%-5%, να κάνετε sleep το σύστημα σας και να περιμένετε 4-5 ώρες. Μετά μπορείτε να κάνετε μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας για να ολοκληρωθεί το calibration. Με αυτή την διαδικασία θα την διατηρήσετε σε “φόρμα” όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: