Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η καθολική ευημερία κατά τον Κομφούκιο

Ο μοναδικός δρόμος προς την καθολική ευημερία αρχίζει από τον εαυτό μας.

Ο Κομφούκιος έλεγε πως παλιά οι άνθρωποι (ακόμα και τότε βασίζονταν στο παρελθόν), επειδή ήθελαν να κυριαρχήσει η αρετή και η τάξη στην κοινωνία άρχιζαν τις αλλαγές στην περιοχή τους. Προσπαθώντας να επιβάλλουν την τάξη στην περιοχή τους, πρώτα απ' όλα έβαζαν τις δυνάμεις τους να επιβάλλουν τάξη και ηρεμία στην οικογένειά τους.

Επιθυμώντας να επιβάλλουν τάξη στην οικογένειά, άρχιζαν να βάζουν τάξη μέσα τους. Προσπαθώντας να επιβάλλουν τάξη μέσα τους ερευνούσαν και μελετούσαν την ψυχή τους και προσπαθούσαν να την καθαρίσουν.

Επιθυμώντας να καθαρίσουν την ψυχή τους, προσπαθούσαν να είναι πάντα ειλικρινείς στις σκέψεις τους. Θέλοντας να είναι πάντα ειλικρινείς στις σκέψεις τους, πρώτα απ' όλα προσπαθούσαν να αποκτήσουν τη γνώση: τι είναι το καλό και τι είναι το κακό. Και όταν αυτές οι γνώσεις τους γίνονταν βαθιές άρχισαν να καταλαβαίνουν τη φύση των πραγμάτων.

Όταν οι άνθρωποι κατανοούσαν την φύση των πραγμάτων, τότε ερχόταν η καθαρή γνώση. Και όταν οι γνώσεις τους ήταν καθαρές, τότε και οι σκέψεις τους γίνονταν ειλικρινείς. Όταν οι σκέψεις τους ήταν καθαρές, τότε και η ψυχές τους γίνονταν καθαρές και αγνές. Όταν οι καρδιές τους ήταν καθαρές, αποκτούσαν νέες αρετές και γίνονταν έντιμοι άνθρωποι. Όταν αυτοί ήταν έντιμοι στις οικογένειες τους ερχόταν η ειρήνη και η αγάπη και μέσα στην οικογένεια κυριαρχούσε η αρμονία και η τάξη. Όταν στις οικογένειες ερχόταν η τάξη, αντίστοιχα και στις περιοχές τους ερχόταν η τάξη. Και όταν στις περιοχές ερχόταν η τάξη, τότε σ' ολόκληρο το κράτος ερχόταν η αρμονία και η ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: