Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πως να φτιάξετε κεριά σπίτι σας

Χειροποίητα κεριά. Χρειάζεστε μόνο προγραμματισμό και σωστή προετοιμασία! Το να φτιάξετε κεριά σπίτι σας, μπορεί να το θεωρείτε μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, αλλά δεν είναι. Ειδικά αν θέλετε να το κάνετε επειδή σας αρέσει, μπορείτε να το φτιάξετε παρέα με κάποιον φίλο σας, που θα του αρέσει η ιδέα. Είναι απο τα πιό φθηνά χόμπι που υπάρχουν, αφού το κόστος για τα υλικά είναι πολύ χαμηλό. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές προμήθειες.

Πρώτα απ 'όλα, θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο θερμόμετρου θέλετε. Θα πρέπει να αγοράσετε κερί. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε κερί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παλιά κεριά που έχετε στο σπίτι σας. Ας τα δουμε βήμα βήμα.

Υλικά:
1. Παραφίνη. Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη και θα τη βρεις σε ειδικά καταστήματα για κεριά, αλλά πιθανότατα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και χρωματοπωλεία.

2. Φιτίλι. Εκτός από αυτό που βρίσκεις στα εξειδικευμένα καταστήματα, μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου, αν βουτήξεις κομμάτια σπάγκου σε ζεστή, λιωμένη παραφίνη και τα αφήσεις να στεγνώσουν πάνω με μια λαδόκολλα. Φρόντισε μόνο τα κομμάτια να είναι μεγάλα. Θα σου χρειαστούν.

3. Χρώμα. Υπάρχουν ειδικές χρωστικές κεριών αλλά επειδή κοστίζουν πολύ, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαφές ζαχαροπλαστικής ή ρούχων, ή ακόμη και κηρομπογιές των παιδιών σου που δεν χρησιμοποιούν πια.

Μπορείς να φτιάξεις κεριά σε διάφορα σχέδια και χρώματα και να τα διακοσμήσεις με πολλούς τρόπους.

4. Δοχεία. Θα χρειαστείς δύο κατσαρολάκια, διαφορετικών μεγεθών έτσι ώστε το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο. Ή ένα ειδικό σκεύος για μπεν-μαρί αν υπάρχει.

5. Μια ξύλινη κουτάλα. Για ανακάτεμα, φυσικά!

6. Άρωμα. Ανάλογα με το γούστο του καθενός μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως το τσάι, η κανέλα ή η βανίλια. Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων θα σου έδιναν ακόμη μία επιλογή.

7. Ψαλίδι. Θα χρειαστεί κάπως να κόψεις το φιτίλι.

8. Καλούπι. Αποφάσισε τι σχήμα και μέγεθος θέλεις να έχουν τα κεριά σου και διάλεξε καλούπι. Τενεκεδόκουτα, γυάλινα ή πλαστικά σκεύη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εκτός βέβαια αν έχεις αποφασίσει ότι θα κάνεις «γεμιστά» κεριά. Δηλαδή ότι δεν θα τα βγάλεις, αλλά θα γεμίσεις με αυτά γυάλινα ή ξύλινα μπολ και θα τα αφήσεις έτσι.

9. Σπορέλαιο. Θα πρέπει να αλείψεις με αυτό το εσωτερικό του καλουπιού για να μπορέσεις να αφαιρέσεις το κερί χωρίς ατυχήματα. Άρα καλό είναι να έχεις έτοιμο και ένα μικρό πινέλο ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σπρέι σιλικόνης.

10. Μολύβια. Θα χρειαστούν για να κρατήσεις το φιτίλι μακριά από τη σιλικόνη όταν χρειαστεί.

11. Έξτρα διακοσμητικά. Αποξηραμένα φύλλα, φρούτα ή καρποί δέντρων θα μπορούσαν προαιρετικά να «προσθέσουν» στο κερί σου.

12. Λαδόκολλα. Απαραίτητη για την καθαριότητα. Πριν ξεκινήσεις, φρόντισε να στρώσεις με αυτή όλη την επιφάνεια εργασίας.

Εκτέλεση:
* Βάλε στο μεγάλο κατσαρολάκι νερό, στο μικρό την παραφίνη και τοποθέτησέ το ένα μέσα στο άλλο. Πρόσεξε καλά γιατί κανένα από τα δύο σκεύη δεν πρέπει να ξεχειλίσει. Αν έχεις σκεύος Μπεν-μαρί, λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο.

* Όσο διαρκεί η διαδικασία, μπορείς να προετοιμάσεις τα καλούπια, αλείφοντας τα με το σπορέλαιο ή ψεκάζοντάς τα με το σπρέι σιλικόνης.

* Μόλις η παραφίνη αρχίσει να λιώνει μπορείς να ρίξεις μέσα όσα υπόλοιπα κεριών έχεις. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ανακάτεψε καλά και θυμήσου ότι μια καλή θερμοκρασία για την παραφίνη είναι οι 140°C.

* Όταν έχει λιώσει τελείως μπορείς να ρίξεις μέσα τα αρωματικά, τις χρωστικές και ό,τι πρόσθετο έχεις. Συνεχίζοντας το ανακάτωμα, εξασφαλίζεις το ομοιόμορφο του κεριού.

* Χρησιμοποιώντας ένα γάντι κουζίνας, ανασήκωσε το δοχείο μεταφοράς μακριά από το νερό και ρίξε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια, προσέχοντας να μην γεμίσεις μέχρι επάνω.

* Καθώς η παραφίνη αρχίζει να σκληραίνει, φτάνει η ώρα του φιτιλιού. Δέσε την μία άκρη σε ένα μολύβι και βύθισε την άλλη βαθιά στο κερί, προσεκτικά. Τοποθέτησε το μολύβι στο στόμιο του καλουπιού και άφησέ το έτσι. Με αυτό τον τρόπο ξέρεις ότι δεν θα πέσει το φιτίλι μέσα στο κερί.

* Καλό είναι να αφήσεις την παραφίνη να κρυώσει πολύ πριν προσπαθήσεις να βγάλεις το κερί από το καλούπι. 24 ώρες όμως είναι υπεραρκετές. Αναποδογύρισε το καλούπι και το κερί -εφόσον έχεις βάλει αρκετό σπορέλαιο νωρίτερα- θα γλιστρήσει εύκολα και άπλα. Από εκεί και πέρα, μπορείς να συμπληρώσεις τον στολισμό με οτιδήποτε θέλεις εσύ.

Προσοχή
*Να θυμάσαι ότι η παραφίνη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και άρα επικίνδυνη στη φωτιά.  Μην ξεχνιέσαι λοιπόν και μην την αφήνεις... μόνη της, ποτέ.

* Μην ρίξεις παραφίνη στον νεροχύτη. Θα βουλώσει.

* Μην ρίξεις ποτέ νερό σε φωτιά από παραφίνη.

* Αν η παραφίνη υπερθερμανθεί, οι αναθυμιάσεις της μπορεί να προκαλέσουν διάφορα αναπνευστικά    προβλήματα, οπότε έχε το νου σου και μην το παρακάνεις. Γι' αυτό τον λόγο δεν θα ήταν άσχημη ιδέα ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ώστε να είσαι σίγουρη ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 190°C που είναι και το όριο.

Καλή επιτυχία!


Μια καλή ιδέα είναι να μάθετε να φτιάχνετε όμορφα κεριά και να τα πουλάτε. Αντί να ψάχνετε για δουλειά και να παραπονιέστε καλό είναι ν αρχίσετε να παίρνετε την ευθύνη της ζωής σας και να κάνετε ΜΟΝΟΙ σας ό,τι καλύτερο γίνεται για να επιβιώσετε.

Κεριά -και όχι μονο κεριά- φτιάχνουν 12-15χρονα και βγάζουν χαρτζιλίκι που θα το ζήλευε  κάθε ταλαίπωρος ιδιωτικός υπάλληλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: