Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πόσο Γρήγορα είσαι Αποφασισμένος να Βαδίσεις;

Ο δάσκαλος Ζεν Roshi Kapleau έκοβε ξύλα δίπλα στο δρόμο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του. Μετά από λίγο ένας άνδρας φάνηκε στο δρόμο, βαδίζοντας με κατεύθυνση προς το χωριό του. Πλησιάζοντας, ο ξένος ρώτησε τον δάσκαλο : «Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ, πόση ώρα θέλω για να φτάσω στο χωριό;»

Ο δάσκαλος τον άκουσε, κοίταξε το δρόμο προς το χωριό και δεν είπε τίποτε, αντίθετα έσκυψε συνεχίζοντας την εργασία του. Έτσι, ο άνδρας μην παίρνοντας απάντηση, τον ξαναρώτησε φωνάζοντας δυνατότερα αυτή τη φορά: «Πόση ώρα θα κάνω μέχρι το χωριό;»

Όμως ο δάσκαλος ούτε αυτή τη φορά απάντησε, οπότε ο άνδρας φωνάζοντας ακόμη πιο δυνατά, σχεδόν ουρλιάζοντας, τον ξαναρώτησε: «Πόση ώρα θέλω μέχρι να φτάσω στο χωριό;»

Βλέποντας τον, να μην απαντάει ούτε και τώρα, ο άνδρας σκέφτηκε ότι μάλλον θα γεράκος θα ήταν κουφός, οπότε δεν είχε νόημα να συνεχίσει να τον ρωτάει. Έτσι, ξεκίνησε προς το χωριό βαδίζοντας γρήγορα. Ο σοφός δάσκαλος τον κοίταξε για λίγο καθώς ξεμάκραινε και μετά του φώναξε: «Θα σου πάρει περίπου 2 ώρες»

Ο άνδρας ξαφνιάστηκε και του φώναξε οργισμένος: «Και γιατί άνθρωπέ μου δεν μου το ‘λεγες τόση ώρα, παρά με έκανες να ουρλιάζω;»

«Γιατί ήθελα να δω πρώτα πόσο γρήγορα είσαι αποφασισμένος να βαδίσεις» απάντησε ο σοφός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: