Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η Δύναμη του Τώρα

Η λέξη "Ύπαρξη" δεν εξηγεί τίποτε, αλλά ούτε και η λέξη "Θεός". Η Ύπαρξη, ωστόσο, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ανοιχτή έννοια. Δε μειώνει το άπειρο αόρατο σε μια πεπερασμένη οντότητα. Είναι αδύνατον να σχηματίσεις μια νοητική εικόνα της Ύπαρξης. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει την αποκλειστική κατοχή της. Είναι η ίδια σου η ουσία και σου είναι άμεσα διαθέσιμη, όπως η αίσθηση της παρουσίας σου, η συνειδητοποίηση του Είμαι που προηγείται του "είμαι ετούτο" ή "είμαι εκείνο". Έτσι, από τη λέξη "Ύπαρξη" μέχρι το βίωμα της Ύπαρξης, η απόσταση είναι ένα μικρό μόνο βήμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το βίωμα αυτής της πραγματικότητας;

Η ταύτιση με το νου σου, που κάνει τη σκέψη να γίνεται ψυχαναγκαστική. Το να μην μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι είναι ένα φριχτό βάσανο, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε, γιατί όλοι υποφέρουμε απ’ αυτό κι έτσι το θεωρούμε φυσιολογικό.

Αυτός ο αδιάκοπος νοητικός θόρυβος σε εμποδίζει να βρεις τη σφαίρα εκείνη της εσωτερικής ησυχίας που είναι αδιαχώριστη από την Ύπαρξη. Δημιουργεί επίσης έναν ψεύτικο εαυτό, κατασκευασμένο από το νου, που ρίχνει μια σκιά φόβου και πόνου. Όλα αυτά θα τα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα.

Ο φιλόσοφος Καρτέσιος πίστευε ότι είχε ανακαλύψει την πιο θεμελιώδη αλήθεια όταν δήλωνε: "Σκέφτομαι, άρα υπάρχω". Στην πραγματικότητα, είχε δώσει έκφραση στο πιο βασικό λάθος: στην εξίσωση της σκέψης με την Ύπαρξη και της ταυτότητας με τη σκέψη. Ο καταναγκαστικά σκεπτόμενος, δηλαδή σχεδόν όλοι, ζει σε μια κατάσταση φαινομενικού διαχωρισμού από τους πάντες και, τα πάντα, σ' έναν παράλογα πολύπλοκο κόσμο συνεχών προβλημάτων και σύγκρουσης, έναν κόσμο που αντανακλά τον ολοένα αυξανόμενο κατακερματισμό του νου.

Η φώτιση είναι μια κατάσταση ολότητας, ενοποιημένης ύπαρξης και, επομένως, γαλήνης. Σ' αυτή την κατάσταση είσαι ένα με τη ζωή στη φανερή όψη της, ένα με τον κόσμο, καθώς και με το βαθύτερο εαυτό και την άδηλη ζωή - ένα με την Ύπαρξη. Η φώτιση δεν είναι μόνο το τέλος του πόνου και της αδιάκοπης σύγκρουσης μέσα κι έξω, αλλά και το τέλος της φριχτής υποδούλωσης στην ατέρμονη σκέψη. Τι απίστευτη λύτρωση!

Eckhart Tollis

Δεν υπάρχουν σχόλια: