Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτάκια και στο διάβασμα

Βοηθώντας να οργανώσουν τα μικρά σας το διάβασμα.

Είναι λίγο δύσκολο να τα μικρά σας να προσαρμοστούν και να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα μελέτης. Θα πρέπει λοιπόν να τα βοηθήσετε να οργανώσουν το διάβασμά τους. Πώς θα τα καταφέρετε;

*Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι το διάβασμα είναι προσωπική του ευθύνη. Για να το πετύχετε αυτό αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πρώτο πληθυντικό. Για παράδειγμα, «τι έχουµε να διαβάσουµε σήµερα;» Ρωτήστε το «Τι έχεις για μελέτη;» ή «Τι σου είπε η δασκάλα σου να ετοιμάσεις για αύριο.»


*Η µελέτη ενός παιδιού πρώτης δηµοτικού δεν πρέπει να ξεπερνά την 1 ώρα. Μετά αρχίζουν να κουράζονται και χάνουν τη συγκέντρωσή τους.

*Μην κάθεστε ατελείωτες ώρες μαζί του στη μελέτη. Μπορείτε να το βοηθήσετε στην αρχή απλά για να του δείξετε τον τρόπο. Το ζητούμενο είναι να το αφήσετε να έχει την πρωτοβουλία και την ευθύνη του διαβάσματος.

*Ελέγχετε το παιδί διακριτικά, αλλά συστηµατικά. Χωρίς να δείχνετε ότι δεν του έχετε εμπιστοσύνη ή ότι σας λέει ψέματα.

*Μην επιµένετε να διορθώνετε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Πρέπει να επιτρέπουµε στα παιδιά αυτή της ηλικίας να κάνουν λαθάκια. Αν δεν τα κάνει δεν θα μάθει, είναι ο νόμος της μάθησης δεν γίνεται αλλιώς.

*Φροντίστε να οργανώσετε σωστά το χώρο μελέτης. Δεν χρειάζεται στο γραφείο του να έχει πολλά πράγματα τα όποια θα αποσπούν την προσοχή του.

*Μην είστε ιδιαίτερα αγχώδεις, όσον αφορά στη µελέτη, αλλά ούτε και αδιάφοροι. Το παιδί δεν πρέπει να νιώθει ότι από το διάβασµα εξαρτάται η αγάπη και η αποδοχή των γονιών του, γιατί τότε φυσιολογικά θα το καταγράψει ως κάτι το αρνητικό. Δείξτε ενδιαφέρον και θετική στάση, που κινητοποιεί τα παιδιά να γίνονται καλύτερα.

*Μην ξεχνάτε τον έπαινο.

*Συνδέστε αυτά που µαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο µε την καθηµερινότητα του παιδιού. Παροτρύνετε τους να διαβάσουν πινακίδες, τις ετικέτες από προϊόντα.

*Είναι σημαντικό τα μικρά σας να δουν με θετικό τρόπο τη διαδικασία του διαβάσματος. Είναι πολύ όμορφο να μαθαίνει και να ανακαλύπτει κανείς πράγματα. Και έτσι πρέπει τα παιδιά να το βλέπουν. Από τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής για το οποίο θα νιώθουμε πάντα περήφανοι είναι η μόρφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: