Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Η ιστόρια των λουλουδιών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 270.000 είδη λουλουδιών που ζουν στον 21ο αιώνα. Αλλά οι επιστήμονες έχουν ακόμα να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με αυτά τα θαύματα ομορφιάς. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην καταπληκτική ποικιλομορφία τους; Κατά πόσο έχουν αλλάξει στη διάρκεια της εξελικτικής πορείας του πλανήτη μας;

Τα πρώτα απολιθώματα φυτών που βρέθηκαν ήταν από ξυλώδη φυτά που έμοιαζαν με μανόλιες και χρονολογήθηκαν ως 93εκ. χρονών. Οι παλαιοβοτανολόγοι πρόσφατα ανακάλυψαν μικροσκοπικά απολιθώματα λουλουδιών που θύμιζαν βότανα και χρονολογήθηκε η ύπαρξή τους στα 120εκ. χρόνια πριν.

Ένα είδος ανθοφόρων φυτών που οι επιστήμονες ονομάζουν αγιοσπέρματα, πιστεύτεται ότι είχε ήδη διαχωριστεί και βρισκόταν σε πολλές περιοχές από το μέσο της Κρητιδικής περιόδου... 146εκ. χρόνια πριν. Μυριάδες εικόνες διατηρημένων λουλουδιών και εικόνες από μέρη τους (με κάθε λεπτομέρεια) έχουν βρεθεί σε απολιθώματα στην Σουηδία, την Πορτογαλία, την Αγγλία και κατά μήκος των Ανατολικών ακτών και κόλπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: