Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Ατμομηχανή, ανακαλύφθηκε πριν την ώρα της!

Εφευρέθηκε πριν την ώρα της! Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (10 μ.κ.ε. – 70 μ.κ.ε.) πρότεινε τη χρήση της δύναμης του ατμού το 50 π.κ.ε. και μάλιστα επινόησε την αιολόσφαιρα, την πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία, αλλά οι ηγέτες της εποχής σκέφτηκαν ότι θα προκαλέσει ανεργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές και η εφεύρεση  ξέμεινε από το ατμό.


Η τεχνολογία του ατμού ήταν γνωστή στους Κινέζους από το 800 π.κ.ε., αλλά η ατμομηχανή επανεμφανίστηκε και πάλι μόνο το 1698 όταν ο Thomas Savery εφηύρε μια αντλία ατμού. Η πρώτη πρακτική ατμομηχανή ήταν αυτή του Thomas Newcomen το 1701. Χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία αντλιών σε ορυχεία άνθρακα.

Το 1769, ο Nicolas Joseph Cugnot οδήγησε την κινούμενο από ατμό ελκυστήρα του, στους δρόμους του Παρισιού, που είναι επίσημα το πρώτο γνωστό αυτοκίνητο. Το 1804, o Aγγλος εφευρέτης Richard Trevithick παρουσιάζει μια ατμομηχανή στην Ουαλία. Το 1815, ο George Stephenson έφτιαξε το πρώτο λειτουργικό τρένο στον κόσμο με ατμό.

Φανταστείτε πόσο θα είχε εξελιχθεί η ανθρώπινη κοινωνία αν γινόταν αποδεκτή η θεωρία του Ήρωνα το 50 π.κ.ε.!!!

2 σχόλια:

skouliki είπε...

καλησπέρα, σαν αγράμματος να ρωτήσω το μ.κ.ε. και το π.κ.ε. τι σημαίνουν;;;;

EDW HELLAS είπε...

Είναι προ κοινής εποχής π.κ.ε. και μετά κοινής εποχής μ.κ.ε. δηλ. το παλιό π.χ. και μ.χ. απαλλαγμένο από τις θρησκευτικές και εννοιολογικές αποχρώσεις.