Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Ο Ελληνικός καφές

Η ιδιαίτερη γεύση του ελληνικού καφέ, η αναζωογονήτική του δράση, και η υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τον καθιστούν σταθερό σύμμαχο στην καθημερινότητά μας.

Μας τονώνει, μας βοηθά να έχουμε εγρήγορση και βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας.  Είναι μύθος να νομίζουμε οτι ο καφές μας προσφέρει μόνο ευχαρίστηση.

Είναι ένα σημαντικό όχημα αντιοξειδωτικών συστατικών για τον οργανισμό καθώς είναι πλούσιος σε φαινόλες. Συνεπώς 3-4 φλυτζανάκια ελληνικού καφέ μπορούν να ενισχύσουν το αντιοξειδωτικό φράγμα.

Γενικά ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να πρσαρμόζεται στην δράση της καφείνης. Η επίδραση της κατανάλωσης καφέ στον ύπνο εξαρτάται από την ανθεκτικότητα του κάθε ανθρώπου στην καφείνη. Στις περισσότερες φορές δεν δρά αρνητικά.

Είναι βαρύς ο ελληνικός καφές, ένα φλυτζανάκι 50ml περιέχει περίπου 40ml καφείνης, το μέσο αποδεκτό επίπεδο καφείνης ημερησίως είναι 300 mg. Ο καφές δεν απαγορεύεται στις δίαιτες. Απλώς επειδή από μόνος του δεν έχει θερμίδες δεν αναφέρεται. Η ζάχαρη και το γάλα αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο του ροφήματος.

Ο τρόπος που φτιάχνουμε τον καφέ δηλαδή το βράσιμο σε ανοιχτή φωτιά, είναι αραβικός. Η ονομασία του διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα, ελληνικός στην Τουρκία, τουρκικός και ούτε καθ'εξής. Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων λαών είναι το χαρμάνι, το καβούρντισμα και οι ποικιλίες που διαλέγει ο κάθε ένας.

Ο ελληνικός φτιάχνεται από ποικιλίες arabica santosrio, με την προσθήκη robusta. Το παραδοσιακό καβούρδισμα γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω και να μείνει λίγο άψητος από μέσα. Αυτό του προσδίδει την γλυκύτητα που δεν έχουν οι άλλοι παρόμιοι καφέδες.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι είτε στην χόβολη στο καμινέτο είτε στο μάτι της κουζίνας, το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά.

Βάζουμε στο μπρίκι το ανάλογο νερό για 1 ή 2 φλυτζανάκι, προσθέτουμε πρώτα τον καφέ και μετά την ζάχαρη. Αφού ζεσταθεί λίγο ανακατεύουμε καλά (όχι πολλές φορές). Τον αφήνουμε να βράσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει τον βγάζουμε από την φωτιά και τον σερβίρουμε αμέσως. Γιά έναν μέτριο καφέ θα βάλουμε ένα γεμάτο κουταλάκι καφέ, και μία κοφτή ζάχαρη. Για γλυκό καφέ, ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και δύο κοφτές ζάχαρη.

Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.

Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.

Το μπρίκι πρέπει να έχει στενό λαιμό για να ανακυκλώνει την θερμοκρασία και όχι ανοιχτό για να την χάνει. Ανακατεύουμε δύο με τρείς φορές μόνο για να μην σπάσει το καιμάκι. Πρώτα βάζουμε τον καφέ και μετά την ζάχαρη. Μπορούμε να φουσκώσουμε τον καφέ δύο και τρείς φορές.

Κάποιοι Άραβες τον φουσκώνουν 12 φορές. Αφήνουμε ένα λεπτό πριν πιούμε για να καθήσει το ίζημα. Η χόβολη έναι μεταφορά του τρόπου παρασκευής των νομάδων της ερήμου.

Ο ελληνικός καφές ΔΕΝ γίνεται στην μηχανή εσπρέσο.

Παραδοσιακά σερβίρεται με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: