Σάββατο 18 Μαΐου 2013

H επιγενετική είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από την γενετική

H επιγενετική είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από την γενετική. Είναι πλέον γνωστό στους μοριακους βιολογους και γενετιστές ότι ο καρκινος δεν κληρονομείται! Αυτό που κληρονομείται είναι η προδιάθεση! και η προδιάθεση σε ένα μεγάλο βαθμό δεν καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες αλλά κύριως από επιγενετικές τροποποίησεις όπως είναι η μεθυλίωση, η ακετυλίωση κλπ των εμπλεκομένων γονιδίων.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν την απίστευτη ετερογένεια και μοναδικότητα σε παθολογοανατομικό επίπεδο καρκίνων του μαστού σε μέλη της ίδιας οικογένειας που έφεραν την ίδια μετάλλαξη στο ίδιο γονίδιο ( π.χ το διαφημιζόμενο γονίδιο του μαστου BRCA)!! Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι βιολογικά τι μεταλλάξεις θα ακολουθήσουν σε αυτά τα γονίδια, ποια θα είναι η εμπλοκή ρυθμιστικών περιοχών του γονιδιώματος με αυτά τα γονίδια, τι αλληλεπιδράσεις θα υπάρξουν με άλλα γονίδια και φυσικά τις επιγενετικές τροποποίησεις που θα συμβάλλουν είτε στην έκφραση είτε στην αποσιώπηση αυτών των γονιδίων! και η Ιατρική με έναν αντιεπιστημονισμό χωρις προηγούμενο χειρουργεί και αφαιρεί μέλη από τον ίδιο τον οργανισμό για πρόληψη!!

Πιο «επιστημονικό» θα ήταν να κατανοήσουμε τα μοριακά γεγονότα και φυσικά το επιγένωμα μας προτού καταλήξουμε σε πρωτόγονες και βεβιασμένες κινήσεις. Για να μην αναφερθώ στον ρόλο του συγκρουσιακού σοκ που βιώνει ένας οργανισμός και το στρες που αλλάζει όλη την ομοιόσταση και φυσικά την γενετική βάση κάθε ατόμου με την γνώση και την ανακοίνωση της ύπαρξης καρκίνου. Η επιβεβαίωση ότι κάποια γονίδια σχετίζονται με τον καρκίνο από πειραματικά μοντέλα δεν πείθει ακόμα, όταν η ερευνητική κοινότητα δεν γνωρίζει καλά καλά την συστημική αλληλεπίδραση των μοριακών δικτύων και των γονιδίων.

Ιωαννης Γαμπιερακης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: