Σάββατο 18 Μαΐου 2013

GOJI BERRY - μια σούπερ τροφή από την Άπω Ανατολή

Το Goji berry (lycium chinense) (μούρο της ευτυχίας), επίσης γνωστό και ως wolfberry, ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae που περιλαμβάνει και άλλα φυτά όπως οι πατάτες και οι ντομάτες.
Είναι ένα φυλλοβόλο, ξυλώδες, πολυετές φυτό που φτάνει τα 3 μέτρα ύψος. Πατρίδα του είναι η Κίνα, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε πολλές άλλες χώρες. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ.

Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 3.800π.κ.ε. Από την αρχή αυτού του αιώνα, τα Goji berries και οι αντίστοιχοι χυμοί πωλούνται ως προϊόντα υγιεινής διατροφής στις δυτικές χώρες και εξαίρονται στις διαφημίσεις και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως παράγοντες ευεξίας και ως αντι-γηραντική θεραπεία. Η δημοτικότητα του προϊόντων Goji έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, χάρη στις αποτελεσματικές στρατηγικές «μάρκετινγκ».

Το Goji berry αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών γι’ αυτό και συχνά χαρακτηρίζεται ως μία «υπερτροφή» (superfood). Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε και C, β-καροτένιο (περισσότερο από τα καρότα), καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο.

Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου αποδίδουν 370 θερμίδες. Το Goji περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες. Υποστηρίζεται ότι οι πολυσακχαρίτες (πρωτεογλυκάνες) που περιέχουν τα προϊόντα από Goji, μεταξύ των οποίων αρκετοί «χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία.

Οι σχετικές μελέτες έδειξαν υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές δράσεις που σχετίζονται με τις χρόνιες ασθένειες, όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης. Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.

Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400 ενώ το Goji Berry 25100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του (blood tonic), αποτελώντας εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.

Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας. Επίσης, του αποδίδονται αντικαρκινικές και υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αν και η κλινική αποτελεσματικότητα του Goji berry δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από την ιατρική έρευνα, φάνηκε σε εργαστηριακές μελέτες ότι διάφορα εκχυλίσματα και συστατικά του παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές ιδιότητες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ένα ευεργετικό τρόφιμο για την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, κάποιες από τις ευεργετικές δράσεις ήταν εμφανείς μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συστατικών του καρπού, δηλαδή σε ποσότητες που δύσκολα μπορούν να ληφθούν με τη συμβατική κατανάλωση του τροφίμου.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και κυρίως καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με τα κατάλληλα φυτοχημικά εκχυλίσματα του καρπού του Goji, έτσι ώστε να αξιολογηθεί με βεβαιότητα η δυνατότητα του Goji να γίνει αποδεκτό επιστημονικά ως «ιατρικό» φυτό.

 Όσον αφορά τα πολυάριθμα εμπορικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι το Goji berry «θεραπεύει τα πάντα» ή ότι είναι ένα θαυματουργό τρόφιμο για την ευεξία και τη μακροζωία. Το φρούτο δε φαίνεται να παρουσιάζει τοξικές επιδράσεις μετά από υπερκατανάλωση, ωστόσο χρειάζεται προσοχή ως προς τις πιθανές του αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να διαταράξει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής με το φάρμακο γουαρφαρίνη.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητα πρόσθετα ερευνητικά δεδομένα και διεξοδικές μελέτες για τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων Goji.

Δεν υπάρχουν σχόλια: