Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Περιττά κιλά: 6 απίστευτες αιτίες!

Περιττά κιλά: 6 απίστευτες αιτίες! Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το φως, το νερό ή το κλιματιστικό σας μπορεί να σας παχύνει; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο και αν αυτό φαίνεται απίθανο είναι πιθανό να συμβεί!

Όταν τρώμε ένα μεγάλο κομμάτι κέικ, όταν περνάμε όλη τη μέρα σε έναν καναπέ ή όταν παραγγέλνουμε μία γενναιόδωρη μερίδα έτοιμου φαγητού, ξέρουμε ότι οι πιθανότητες να πάρουμε κιλά είναι μεγάλες.

Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις που ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί; Ίσως ευθύνεται ένας από τους παρακάτω ύπουλους λόγους, που δεν πέρασαν ποτέ από το μυαλό σας!

1. Το νερό: Όχι αυτό καθαυτό, αλλά η προτίμηση που δείχνουμε στα προϊόντα που το περιέχουν. Το σκεπτικό είναι γνωστό, αν ένα τρόφιμο περιέχει πολύ νερό, δεν έχει πολλές θερμίδες, σωστά; Λάθος! Τουλάχιστον, όσο αφορά στις προπαρασκευασμένες τροφές.

Στην πραγματικότητα, όταν το νερό είναι πάνω - πάνω στη λίστα των συστατικών, αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι στο συγκεκριμένο προϊόν υπάρχει πληθώρα από πρόσθετα τροφίμων (τα γνωστά μας «Ε»).

Επειδή το νερό είναι άγευστο και άοσμο, χρησιμοποιούνται άλλα υλικά για να προστεθούν αυτές οι ιδιότητες στις τροφές που το έχουν ως βάση τους. Και τι δίνει μεγαλύτερη γεύση σε κάτι από τη ζάχαρη και το λίπος;

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα τρέξετε να επιλέξετε ένα αναψυκτικό, ένα χυμό, μια σούπα ή μία σάλτσα σαλάτας μόνο και μόνο επειδή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, κάντε τον κόπο να συνεχίσετε το διάβασμα των συστατικών.

2. Το φως: "Man made electric light to take us out of the dark", τραγουδούσε ο James Brown. Μήπως, όμως, το τεχνητό φως είναι μία από τις αιτίες που η παχυσαρκία βρίσκεται σε ανησυχητικά επίπεδα στις μέρες μας; Μια ομάδα Αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ακριβώς αυτό.

Είναι γνωστό ότι το φως ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι και εκκινεί τον μεταβολισμό μας για αναμενόμενα γεγονότα, όπως τα γεύματα. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, με επικεφαλής την Laura Fonken, εξέτασαν κατά πόσο οι φωτεινές νύχτες επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία.

Σε πειράματα που διεξήγαγαν σε αρσενικά ποντίκια, βρήκαν ότι η συνεχής έκθεση ακόμα και σε πολύ λίγο φως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγεί σε αύξηση του βάρους και του σωματικού λίπους. Επιπρόσθετα, αν και νυκτόβια, τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε νυχτερινό φως, έτρωγαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας. Απόδειξη ότι το βιολογικό τους ρολόι "μπερδεύτηκε".

Επειδή οι άνθρωποι έχουμε σχεδόν ίδια φυσιολογία με τα ποντίκια, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να ισχύει και για εμάς. Είναι, πάντως, γεγονός ότι η διάδοση του τεχνητού φωτός έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τρώνε τις νυχτερινές ώρες. Αυτή η τάση, ενοχοποιείται από πολλούς διαιτολόγους ως αιτία παχυσαρκίας.

Το φωτιστικό στο υπνοδωμάτιο, σίγουρα, δεν είναι η βασική αιτία της αύξησης των υπέρβαρων. Ενδεχομένως, όμως, να είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο. Σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πότε.

3. Τα «διαιτητικά» προϊόντα: Ακούγεται παράλογο τα προϊόντα που πλασάρονται στο καταναλωτικό κοινό ως ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους να κατηγορούνται για την αύξηση του βάρους μας, αλλά μάλλον είναι αλήθεια.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, τα γλυκαντικά που περιέχονται σε πολλά τρόφιμα "χαμηλά σε θερμίδες", παρεμβαίνουν στον τρόπο που το σώμα μας επεξεργάζεται τις θερμίδες που λαμβάνει. Η γλυκιά τους γεύση ξεγελά τον οργανισμό μας, ο οποίος καταλήγει να αντιμετωπίζει οτιδήποτε γλυκό ως μη παχυντικό επιβραδύνοντας τη διαδικασία μεταβολισμού του.  

Επιπλέον, τα τρόφιμα που παρουσιάζονται ως "χαμηλά σε λιπαρά" (τα γνωστά light) πολλές φορές αντικαθιστούν - για γευστικούς σκοπούς - το λίπος με ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μην αδυνατίζουμε αλλά να χαλάμε τη σιλουέτα και την υγεία μας, αφού θεωρώντας ότι το προϊόν είναι διαιτητικό, καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες.

Μην πέσετε λοιπόν στην παγίδα. Light δεν σημαίνει, απαραίτητα, χωρίς ζάχαρη.

4. Το κλιματιστικό και η θέρμανση: Και ποιος δεν θέλει να επιστρέφει, μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά, σε ένα άνετο σπίτι, με την κατάλληλη θερμοκρασία;  Εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, λένε οι ειδικοί.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, υποστηρίζει ότι ένα σπίτι που διατηρείται όλο το χρόνο σε σταθερή θερμοκρασία, ίσως να συμβάλλει στο γεγονός ότι κάποιοι από εμάς παχαίνουν.

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι πως το σώμα μας δεν χρειάζεται να καταναλώσει ενέργεια για να ζεσταθούμε ή να ρίξουμε τη θερμοκρασία μας, όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα ποσοστά λίπους στον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από τότε που οι κεντρικές θερμάνσεις και τα συστήματα κλιματισμού έγιναν βασικό αξεσουάρ στα σπίτια μας, οι μέσες εσωτερικές θερμοκρασίες σταθεροποιήθηκαν αλλά οι δείκτες παχυσαρκίας ανέβηκαν.

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, κλείστε για λίγο το κλιματιστικό και χάστε τα περιττά κιλά, εξοικονομώντας και λεφτά. Τον χειμώνα, κάντε το ίδιο με την θέρμανση. Ας αφήσουμε τη φύση να δουλέψει για εμάς.

5. Ο καφές: Για τους περισσότερους, έχει γίνει η αγαπημένη πρωινή  και όχι μόνο, συνήθεια. Πολύ λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν απολαμβάνουν ένα δροσερό ποτήρι φραπέ, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι ένα καφεδάκι την ημέρα μπορεί να είναι η αιτία που παχαίνουν!

Πώς γίνεται αυτό; Η καφεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Κυρίως, ανεβάζει τα επίπεδα του στρες και έτσι, γίνεται εντονότερο το αίσθημα της πείνας. Ακόμη, η χρόνια κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους στο κέντρο του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η καφεΐνη ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης του οργανισμού μας. Η υψηλή συγκέντρωση κορτιζόλης έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη όρεξη, χαμηλότερη μυϊκή μάζα - άρα μειωμένη ικανότητα να κάψουμε το περιττό λίπος - και εμφάνιση άγχους.

Ακόμη, ο ίδιος ο καφές, πολλές φορές, έχει περισσότερες θερμίδες από όσες φανταζόμαστε. Αν μιλάμε για τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ, έχει καλώς. Αν, όμως, όταν λέμε καφές εννοούμε ένα από τα δημοφιλή ροφήματα με φρέσκια κρέμα, γάλα και θρυμματισμένο πάγο, τότε υπάρχει θέμα.Ένας ποτήρι τέτοιου καφέ μπορεί να έχει μέχρι και 500 θερμίδες όταν μια ατομική πίτσα ίσα που ξεπερνά τις 600. Το θέμα είναι ότι με την πίτσα, μάλλον, θα χορτάσετε και δεν θα φάτε κάτι επιπλέον. Μπορείτε να ισχυρισθείτε το ίδιο και για τον αγαπημένο σας latte;

6. Οι σαλάτες: Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι κάνει δίαιτα με βάση τις σαλάτες; Και πόσες φορές έχετε διαπιστώσει ότι αυτό το άτομο, όχι μόνο δεν χάνει κιλά αλλά βάζει και κάποια επιπλέον; Υπάρχει εξήγηση.

Πολλοί πιστεύουν ότι τρώγοντας σαλάτες, κάνουν υγιεινή διατροφή. Μπορεί να έχουν δίκαιο. Ή μήπως όχι; Κάποιες σαλάτες δεν είναι όσο "αθώες" φαίνονται. Μάλιστα, αν συνοδεύονται από συγκεκριμένα και κατά τα άλλα γευστικότατα συστατικά, μπορεί να έχουν μέχρι και 1000 θερμίδες!

Το λάθος στο οποίο υποπίπτουν οι περισσότεροι από εμάς είναι η γενικότερη εντύπωσή μας ότι αν κάτι είναι σαλάτα, δεν παχαίνει. Με αυτή τη σκέψη, παραγεμίζουμε τη σαλάτα μας με σάλτσες, κοτόπουλο, τυρί, κρουτόν και ξηρούς καρπούς, εκτοξεύοντας την πρόσληψη θερμίδων και λίπους στα ύψη. Και χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στον μπουφέ με τις σαλάτες θυμηθείτε τα παραπάνω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε μία δροσερή σαλάτα, χωρίς να την φορτώνετε με θερμιδικές βόμβες. Τα πράσινα φύλλα της, δεν απορροφούν με κάποιο μαγικό τρόπο τα περιττά λίπη από τα υπόλοιπα συστατικά της!

Θεόδουλος Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: