Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Έτσι κολλάμε σε μια καλή συνήθεια

Πώς μπορούμε να «κολλήσουμε» σε μια καλή συνήθεια;  Ο ψυχαναγκασμός της άσκησης για κάποιον που σιχαίνεται τη γυμναστική μεταφράζεται ως γολγοθάς. Ή ως λίγες ημέρες συνέπειας και μετά επιστροφή στον καναπέ.

Το ίδιο ισχύει για πολλά καθημερινά πράγματα, όπως η διατροφή, το να κρατάμε το γραφείο μας τακτοποιημένο, να κόψουμε το κάπνισμα και γενικά να μην πηγαίνει το πρόγραμμα περίπατο. Μερικά μικρά τρικ για να κάνουμε τις προσπάθειές μας να μετράνε -και να κρατάνε- περισσότερο, βρίσκονται εδώ.

*ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ. ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: Για παράδειγμα, αν μας αρέσει η γυμναστική αλλά θέλουμε παρέα, βρίσκουμε ένα συναθλητή. Ή κάνουμε στατικό ποδήλατο, παρακολουθώντας παράλληλα μια ταινία. Ή απλώς κατεβαίνουμε από το λεωφορείο 2-3 στάσεις νωρίτερα και περπατάμε. Αν μας τη σπάει η μελέτη στο γραφείο μας, μεταφερόμαστε σε ένα πιο ευχάριστο δωμάτιο του σπιτιού. Κοινώς, σκεφτόμαστε δημιουργικά.

*ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Αν το να φέρουμε εις πέρας τα όσα περιλαμβάνει η λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας μας μοιάζει βουνό, τότε προσαρμόζουμε ανάλογα το εργασιακό μας περιβάλλον, προσθέτοντας ίσως μερικά στοιχεία που μας κάνουν πιο χαρούμενους. Πολύχρωμα σημειωματάρια και στυλό ή μια φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου στην επιφάνεια εργασίας μας, έχουν μεγαλύτερη δύναμη απ’ όση δείχνουν. Για να μη μιλήσουμε για τη μουσική υπόκρουση που κάνει θαύματα.

*ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΑΡΑ: Είναι ο νο 1 εχθρός μιας καλής συνήθειας. Αν νιώθουμε πως στη μέση ενός project που πρέπει να τελειώσουμε, ο εγκέφαλός μας αρνείται να πάρει άλλες στροφές, κάνουμε κάτι άλλο και μετά από λίγο το ξαναπιάνουμε. Η αλλαγή θα δημιουργήσει αμέσως νέες προοπτικές και εκτός από το να μας ξελαμπικάρει, ίσως να μας στείλει και καμιά καλή ιδέα σαν ουρανοκατέβατη.

*ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ: Και μόνο οι κουβέντες άρνησης κι επίκρισης που θ' ακολουθήσουν αυτή την «ομολογία» δημιουργεί ένα επίπεδο τροχοπέδης, απέναντι στην επιλογή μας που θα μας ωθήσει προς τα πίσω.

*ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Όπως βραχυπρόθεσμους στόχους. Για παράδειγμα, αντί να πούμε πως θα κρατήσουμε τη συνήθειά μας για έναν ολόκληρο χρόνο, τη μοιράζουμε σε εβδομάδες ή ακόμα και μέρες. Είναι πιο εύκολο να σκεφτόμαστε πως θα δεσμευτούμε να κάνουμε από 20 κοιλιακούς κάθε πρωί επί 30 ημέρες και μετά να ανανεώσουμε το στόχο, παρά να το σκεφτόμαστε ως κάτι που θα κάνουμε 365 μέρες σερί.

*ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΑΣ ΚΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ: Μπορεί να έχουμε την αίσθηση πως όλη μας η προσπάθεια δεν οδηγεί πουθενά. Μήπως όμως αυτό συμβαίνει διότι είμαστε βιαστικοί και δεν αξιολογούμε τα βήματα προόδου που κάνουμε; Βάζοντας μικρά σκαλιά μέχρι τον τελικό μας στόχο και δίνοντας μια μικρή επιβράβευση στον εαυτό μας κάθε φορά που ανεβαίνουμε ένα από αυτά, θα μας κρατήσει στη σωστή πορεία. Σαν «μαγικό» σοκολατάκι σε ημέρα δίαιτας.

Μ. ΠΑΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: