Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τα βρώμικα παιδιά είναι τα πιο υγιή

Να και κάτι που οι περισσότεροι από εσάς που είστε γονείς θα το πιστέψετε με δυσκολία: νέα έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν παιδιά που είναι πάρα πολύ καθαρά. Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτό συμβαίνει λόγω όλων αυτών των κρεμοσάπουνων, των απολυμαντικών υγρών για τα χέρια και τα μαντηλάκια τα οποία αποτρέπουν σε ένα βαθμό την έκθεση των παιδιών στα μικρόβια, που όμως είναι αναγκαία για να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η αυξημένη έκθεση στα μικρόβια βοηθάει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται στο μέλλον αλλεργίες και άλλες ασθένειες που συνδέονται με το ανοσοποιητικό, όπως κολίτιδα και άσθμα.

Ερευνητές στο Bringham and Women’s Νοσοκομείο στη Βοστώνη διεξήγαγαν την έρευνα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο τεύχος Μαρτίου στο περιοδικό Science. Εφαρμόζοντας την “υπόθεση της υγιεινής,” η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια κατά τη διάρκεια της μικρής παιδικής ηλικίας αυξάνει την ευαισθησία τους σε ορισμένες ασθένειες, επειδή η μειωμένη έκθεση σε αυτά (μικρόβια) καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός τους.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει μόνο αυτή τη θέση, αλλά επεξηγεί και τους τρόπους και την όλη διαδικασία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως η εργασία τους βασίστηκε στη μελέτη ποντικιών και όχι ανθρώπων. Παρόλο αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι χρειάζεται να τεθεί σε ενεργοποίηση το ανοσοποιητικό σύστημα με την εισαγωγή μικροβίων ώστε αυτό να αναπτυχθεί επαρκώς.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Dr. Richard Blumberg, διευθυντή στο νοσοκομείο στην Γαστρεντερολογική, Ηπατολογική και Ενδοσκοπική Κλινική και Dr. Dennis Kasper διευθυντή του εργαστηρίου μελέτησαν την ανάπτυξη ποντικιών μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς την έκθεσή τους σε μικρόβια καθώς και μίας άλλης ομάδας ποντικών που βρισκόντουσαν σε κανονικές εργαστηριακές συνθήκες.

Τα ποντίκια μεγάλωναν με σκοπό να αναπτύξουν άσθμα και κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Και στις δύο περιπτώσεις σκοπός ήταν η σύγκριση των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο ομάδων των ποντικιών. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια που ζούσαν μέσα στο αποστειρωμένο περιβάλλον είχε σε μεγαλύτερο βαθμό αναλλοίωτα τα κύτταρα-“δολοφόνους” (Τ-κύτταρα) στους πνεύμονές τους και στα έντερά τους, και ότι είχαν περισσότερο έντονα συμπτώματα.

Επιπλέον, βρήκαν ότι όταν έφεραν σε επαφή την πρώτη ομάδα ποντικιών (αποστειρωμένων) μαζί με αυτή που δεν ζούσε σε ένα “καθαρό” χώρο,τα όχι και τόσο καθαρά ποντίκια δεν ανέπτυξαν μεγάλα επίπεδα από τα κύτταρα-“δολοφόνους” Τ. Επίσης δεν έδειξαν έντονα συμπτώματα σε σχέση με την ομάδα των ποντικιών που ήταν σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και τέλος ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια του αποστειρωμένου περιβάλλοντος, αν ερχόντουσαν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους σε επαφή με μικρόβια ανέπτυσσαν μακροπρόθεσμη προστασία εναντίον ασθενειών.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν πόσο σημαντική σημασία έχει η σωστή έκθεση σε μικρόβια κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ζωής, καθώς επίσης και η κατανόηση ενός πιθανού μηχανισμού που θα επιτρέπει σε επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν εκείνους τους μικροβιακούς παράγοντες που είναι σημαντικοί για την επιβολή μιας προστασίας ενάντια στις αλλεργίες και στα αυτοάνοσα νοσήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στη μετέπειτα ζωή.

Η “υπόθεση της υγιεινής”: η “υπόθεση της υγιεινής” εμφανίστηκε το 1989, όταν ένας ερευνητής, ο D.P. Strachen την δημοσίευσε στο British Medical Journal. Η θεωρία του αναφέρει τα εξής: η μείωση των μεταδιδόμενων ασθενειών της παιδικής ηλικίας εξαιτίας του εμβολιασμού και της αυξημένης χρήσης των αντιβιοτικών έχει οδηγήσει στην ολοένα αυξανόμενη παρουσία αλλεργικών παθήσεων.

Στο μεταξύ ο Strachen ανακάλυψε ότι υπήρχαν λιγότερα περιστατικά άσθματος και αλλεργιών σε πολυμελείς οικογένειες. Φαίνεται ότι σήμερα οι γονείς ανησυχούν πολύ περισσότερο για τις μικρο-μολύνσεις στα παιδιά τους, αναφέρει ο Ronald M. Ferdman, M.D., επίκουρος καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής στο Keck School of Medicine. “Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να εκθέτετε το παιδί σας επίτηδες σε ασθένειες. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει ανάγκη να κρατάτε το παιδί σας μέσα σε μία φούσκα.”

Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν τα παιδιά σε ελονοσία ή κάποια άλλη τρομερή ασθένεια, οι γονείς φέρνουν τα πάνω κάτω αν το παιδί τους αρρωστήσει με κρύωμα. Και είναι εξαιτίας αυτής της παράνοιας που στην πραγματικότητα θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά μας πιο επιρρεπή λόγω “ελλείψεων” στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

terra papers

Δεν υπάρχουν σχόλια: